Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2015

Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, αλλά όχι μια οποιαδήποτε Ευρώπη

Αγαπητοί φίλοι,

Ο έντονος προβληματισμός για τη σχέση μας με την Ευρώπη με οδηγεί στο ερώτημα: πώς εξασφαλίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αποτελεί μια θετική δύναμη για το περιβάλλον της χώρας μας; Η Ελλάδα σίγουρα χρειάζεται προοπτική ανάπτυξης μέσω της σωστής αξιοποίησης της φύσης, κι όχι καταστροφή των πιο πλούσιων πόρων της.
Ας εκφραστούμε ως πολίτες για την Ευρώπη που θέλουμε. Μια ευκαιρία για δημοκρατική συμμετοχή μας δίνεται τώρα: στη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης στην ΕΕ.
Ήδη, η πανευρωπαϊκή έκκληση μετρά 430.000 υπογραφές! Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για την ελληνική φύση. Μένουν μόνο λίγες μέρες, καθώς η διαβούλευση κλείνει την Παρασκευή.
-----------------------
Πώς θα ήταν το περιβάλλον της Ελλάδας χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δίκτυο Natura 2000;
Μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια της ελληνικής φύσης θα είχαν κατά πάσα πιθανότητα χαθεί. Η γνωστή μας αγαπημένη θαλάσσια χελώνα καρέτα ίσως να είχε απομείνει μόνο στις καρτ-ποστάλ. Χωρίς την οδηγία των οικοτόπων, δεν θα είχαμε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου και οι προσπάθειές μας για προστασία των παραλιών της χελώνας θα είχαν πέσει στο νερό. Αντίστοιχα για πολλά ακόμα σπάνια είδη ζώων, όπως ο λύκος, η αρκούδα και τα μεταναστευτικά πουλιά.
Τα δάση μας μπορεί να προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, όμως αυτή συνεχώς απειλείται με υποβάθμιση. (Μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα με τη δική σας βοήθεια πολεμήσαμε τη νομοθετική κατάργηση της προστασίας των αναδασωτέων περιοχών.) Είναι παρήγορο ότι κάποιες από τις οικολογικά σημαντικές περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, όπως ο Υμηττός πρόσφατα, διαθέτουν ένα επιπλέον ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Ο χαρακτηρισμός τους ως περιοχές Natura 2000 θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας να αποτρέψουμε την υποβάθμισή τους και να προωθήσουμε την περιβαλλοντικά ορθή αποκατάστασή τους.
Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλή για το περιβάλλον μας;
Ίσως όχι πια! Η ίδια η ΕΕ που ήταν παγκόσμιος πρωτοπόρος στην προστασία της φύσης, έρχεται τώρα στα χρόνια της κρίσης, να ‘επανεξετάσει’ την περιβαλλοντική νομοθεσία, με στόχο να μειώσει τη «γραφειοκρατία» και το κόστος για την επιχειρηματικότητα. Το παράδοξο είναι ότι η ίδια η ΕΕ στις πρόσφατες μελέτες της βρίσκει ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία «στοιχίζει» στις επιχειρήσεις μόνο το 1% του συνολικού κόστους που προκύπτει από όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία! Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εκτιμά ότι με ετήσια επένδυση €5,8 δις, η διαχείριση των περιοχών Natura 2000 μπορεί να αποδώσει ετήσια οφέλη €200-300 δις! Στην Ελλάδα αυτό δεν μας κάνει εντύπωση: η καρέτα στη Ζάκυνθο κάθε χρόνο δε φέρνει μόνο τα αυγά της αλλά και χιλιάδες τουρίστες.
Ας υπερασπιστούμε την Ευρώπη που θέλουμε!
Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, αλλά όχι μια οποιαδήποτε Ευρώπη. Ας εκφράσουμε τις ανάγκες της χώρας μας για να συνδιαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Αν το ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης απορρυθμιστεί, η πληγή για τη φύση της Ελλάδας θα είναι ανεπανόρθωτη.

Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής, WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...