Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2015

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Ρατσιστικές επιθέσεις αναζωπυρώνουν το γερμανικό μίσος

Ερωτήματα για το αν αρχισε να φαίνεται ξανά το ασχημο πρόσωπο της Γερμανίας
 
Ρατσιστικές επιθέσεις αναζωπυρώνουν το γερμανικό μίσος



εκτύπωση 
 
Πάει καιρός που το γερμανικό έθνος έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μια πλευρά βρίσκεται μία μεγάλη μερίδα κόσμου που στέκεται πιο αλληλέγγυο από ποτέ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταφθάνουν στο γερμανικό έδαφος. Και από την άλλη, μία επίσης μεγάλη μερίδα Γερμανών που αναβιώνουν τη ρατσιστική βία, ακροδεξιές οργανώσεις που οργανώνουν επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων αιτούντων άσυλο ξυπνώντας τον χειρότερο φόβο: Επιστρέφει η άσχημη Γερμανία;

Σε διάστημα έξι μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015, οι επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων και καταλύματα μεταναστών έχουν γίνει σχεδόν καθημερινή ρουτίνα. Ακούγεται τραγικό και ίσως είναι ακόμη χειρότερο, σχολιάζει το Spiegel, καθώς είναι πολύ πιθανό αρκετές επιθέσεις να μη φθάνουν καν στις αστυνομικές Αρχές, εξαιτίας του φόβου. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σε αυτούς του μήνες έχουν καταγραφεί 173 επιθέσεις από ακροδεξιές οργανώσεις, σχεδόν οι τριπλάσιες από όσες είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρσι.

Μόλις προ ημερών, ένας χάρτης ντροπής, ο λεγόμενος «Όχι κέντρο προσφύγων στην αυλή μου», κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, επρόκειτο για μία πρωτοβουλία γερμανών νεοναζί - της οργάνωσης «Τρίτος δρόμος» - η οποία χαρτογραφούσε, και κατά συνέπεια στοχοποιούσε, όλα τα καταφύγια προσφύγων και μεταναστών στη γερμανική επικράτεια. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και κυρίως εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων ακτιβιστών, η Google απέσυρε τον επίμαχο χάρτη - βασιζόταν στην υπηρεσία Google Map και για την ολοκλήρωσή του οι δημιουργοί ζητούσαν τη συνδρομή των χρηστών.

Ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ έχει καταδικάσει τις «αηδιαστικές» - όπως τις χαρακτήρισε - επιθέσεις. Ομοίως και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο οποίος έκανε λόγο για «επίθεση στην κοινωνία μας». Ενόσω όμως οι δύο πολιτικοί ανησυχούν για την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, άλλοι πυροδοτούν το κλίμα έντασης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χορστ Σίχοφερ, ηγέτη της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), του βαυαρού αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (SDU) της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος κομπάζει για τη «μαζική κακοποίηση του συστήματος παροχής ασύλου».

Η αναζωπύρωση του μίσους και η ξενοφοβία εξαπλώνεται σιγά, αλλά σταθερά σε όλη τη χώρα, αποδεικνύοντας ότι οι θεωρίες πως το φαινόμενο είναι μεμονωμένο και αφορά κυρίως την πρώην Ανατολική Γερμανία είναι απλώς ένα κλισέ.

Αντιστοίχως κλισέ, ή εν πάση περιπτώσει διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα, είναι και η γενικευμένη πεποίθηση στη Γερμανία πως η μεγάλη πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ προέρχεται από την Αφρική. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2015 της Eurostat, η οποία καταγράφει τον αριθμό των προσώπων που ζητούν άσυλο στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μεγάλη πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ προέρχεται από χώρες της Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η πλειονότητα όσων ζήτησαν άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2015 προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα το 35% προέρχονταν από τα Δυτικά Βαλκάνια: από το Κόσοβο, την Αλβανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Από τη Μέση Ανατολή προήλθε το 25%, από την Αφρική το 19% και από την Ασία το 17%.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: