Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2015

Μια ζωή καλός καρατερίστας

 

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας


 Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο καρατερίστας  ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, από τους καλύτερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου.
Αν και έπαιξε στο θέατρο σε περισσότερες από 500 παραστάσεις, έγινε γνωστός ως δευτεραγωνιστής σε ρόλους αστυνομικού και στρατιωτικού στη μεγάλη οθόνη, αλλά και από το ντουμπλάρισμα φωνής, με το οποίο ασχολήθηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950, 1960, 1970, και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»).
Συλλυπητήρια από τον υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη
«Ο Γιώργος Βελέντζας ήταν ο παντοτινός δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας. Πρωτοεμφανίστηκε στο πανί και στη σκηνή ήδη το 1948, και μέχρι το 2011, οπότε έπαιξε για τελευταία φορά στο Εθνικό Θέατρο, συμμετείχε σε εκατοντάδες ταινίες και παραστάσεις. Χάρη στο ταλέντο του στάθηκε άξια πλάι σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές και έγινε ένα από τα πιο οικεία και αγαπητά κινηματογραφικά πρόσωπα πολλών γενεών συμπατριωτών μας».
Σχετική δήλωση για το θάνατο του ηθοποιού Γ. Βελέντζα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Βελέντζα
Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά στο θέατρο (Θίασος Β. Αργυρόπουλου) με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».
Στην πλούσια θεατρική του καριέρα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά.
Για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβάνκο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993.
Στον κινηματογράφο χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» (1978) όπου υποδύθηκε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στον «Τσαρλατάνο» με τον Θανάση Βέγγο έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.
Έγινε, επίσης, χωροφύλακας στο «Ένας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μήτσος ο μάγκας, στην ταινία «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, γιατρός στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν και πολλοί ακόμα χαρακτήρες, σε περισσότερες από 200 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Επίσης, συμμετείχε στο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης».
Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004, στην ταινία «Η Καρδιά του κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη, ενώ στο θέατρο ήταν το 2011 στον «Βασιλικό» του Αντωνίου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου στο Εθνικό Θέατρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης: ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ!...

  Δεν ντρέπονται τα ΜΜΕ να εξαφανίζουν ακόμα και την Καρυστιανού; Δημήτρης Κανελλόπουλος Τόσο σημαντική είναι η πολιτική προστασία των Μη...