Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ


1.  Με το «Κάδμος και Ερμιόνη» (1673) ο «Ιταλός από τις Βερσαλλίες» Ζαν-Μπατίστ Λουλί (1632-1687) γίνεται ο αναμφισβήτητος άρχοντας της όπερας α λα γαλλικά, συνδυάζοντας τραγωδία και μπαλέτο.

*Cadmus et Hermione - Wikipedia, the free encyclopedia
2. Λούλι ή Λίλι Τζοβάνι Μπατίστα. Ιταλός συνθέτης γαλλικής υπηκοότητας (Φλωρεντία 1632 - Παρίσι 1687). Σε ηλικία 12 χρονών πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε βιολί, τραγούδι και χορό και αναδείχτηκε στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ ως συνθέτης. Το 1661, παίρνοντας τη γαλλική υπηκοότητα, διορίστηκε διευθυντής της βασιλικής ορχήστρας των "μικρών βιολιών". Συνδέθηκε με το Μολιέρο και έγραψε μουσική μπαλέτου για όλες σχεδόν τις μουσικές κωμωδίες του, όπως "Ο δια της βίας γάμος", "Ο έρωτας γιατρός" κ.λ.π. Υπήρξε ο ιδρυτής της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής. Το 1673 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Μελοδράματος και εγκαινίασε μια καινούρια εποχή στο μελόδραμα με τα έργα του: "Κάδμος και Ερμιόνη", "Θησέας", "Βελλερεφόντης", "Περσεφόνη", "Περσέας", "Ο θρίαμβος του έρωτα", "Ψυχή" κ.ά.


ΠΗΓΗ:live-pedia
3. Κάδμος - Βικιπαίδεια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Harakiri (Χαρακίρι 1962): Η αριστουργηματική ταινία του Masaki Kobayashi

Masaki Kobayashi,   Harakiri (Χαρακίρι 1962)   Τatsuya Nakadai, Akira Ishihama, Shima Iwashita   1. « Στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ο Τσουγκο...