Φοιτητές αρχαιολογίας μαγείρεψαν προϊστορικά κουλουράκια, ψωμί και πλιγούρι στο ΑΠΘ
Κουλουράκια από αλεύρι κριθαριού, βραστό σιτάρι με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα σαν βαρβάρα, ψωμί από αλεύρι χαρουπιού και βρώμης και βραστό ...
Κουλουράκια από αλεύρι κριθαριού, βραστό σιτάρι με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα σαν βαρβάρα, ψωμί από αλεύρι χαρουπιού και βρώμης και βραστό πλιγούρι, μαγείρεψαν φοιτητές αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσομοιάζοντας με προϊστορικά εδέσματα που παρασκεύαζαν οι πρόγονοί μας.
Η πρωτότυπη δράση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21/05 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων ζωής του πανεπιστημίου, όπου συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αρχαιολογίας.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία σε ένα βιωματικό μάθημα πέρα από τα συνηθισμένα να γνωρίσουν καλύτερα τον τομέα της αρχαιοβοτανικής, μαγειρεύοντας συνταγές με βάση υλικά που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τα προϊστορικά χρόνια και να γευτούν λαχταριστές λιχουδιές μιας άλλης εποχής. Το μαγείρεμα έγινε επίσης με αντίγραφα προϊστορικών σκευών σε φωτιά, ούτως ώστε η εμπειρία να είναι ακόμη πιο αληθινή.
Η καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας, Τάνια Βαλαμώτη που οργάνωσε τη δράση, επεσήμανε στην Karfitsa ότι η προϊστορική τεχνολογία είναι απλή, ωστόσο η τεχνοτροπία δεν είναι απλοϊκή. «Εμείς εδώ στο ΑΠΘ, στον τομέα αρχαιολογίας ερευνούμε μεταξύ άλλων και πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ειδικότερα το μαγείρεμα και ακόμη πιο ειδικά τα φυτικά συστατικά της διατροφής. Μέσω της αρχαιοβοτανικής μαθαίνουμε τα συστατικά που έτρωγαν οι άνθρωποι από την 7η χιλιετία μέχρι και τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Βρίσκουμε τα συστατικά αποθηκευμένα σε σπίτια ή σε φουρνάκια τα υπολείμματα του μαγειρέματος, οπότε ξέρουμε τι αποθήκευαν, τι μαγείρευαν και κάποιες φορές πώς το μαγείρευαν. Έχουμε βρει απανθρακωμένα κατάλοιπα οινοποίησης, απανθρακωμένη βύνη που παραπέμπει στη μπύρα. Έχουμε βρει επίσης απανθρακωμένα διάφορα είδη δημητριακών, οσπρίων και φρούτων, για παράδειγμα σύκα απανθρακωμένα».
Έκανε παράλληλα λόγο για έναν ωραίο τρόπο να διδαχθούν την προϊστορική αρχαιολογία οι φοιτητές. «Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν μια βιωματική εμπειρία του πώς θα ήταν να μαγειρεύεις στην προϊστορική Ελλάδα», δήλωσε.
Πηγή: Karfitsa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου