Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2024

Τι κατάληξη θα είχε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

 

Τι κατάληξη θα είχε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τι κατάληξη θα είχε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή


Την τελευταία φορά που το Ισραήλ οδηγήθηκε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, απείλησε να «γυρίσει το ρολόι του Λιβάνου 20 χρόνια πίσω» και να διώξει τη μαχητική οργάνωση από τα σύνορα. Όταν η σύγκρουση τελείωσε ένα μήνα αργότερα, η Χεζμπολάχ είχε δεχτεί ανυπολόγιστο πλήγμα, αλλά οι μαχητές της παρέμειναν στη θέση τους.

Οι αλλεπάλληλες δολοφονίες ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ και της συμμάχου της Χαμάς αυτή την εβδομάδα έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι δύο πλευρές, μετά από σωρεία εκατέρωθεν χτυπημάτων και την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου,  ολισθαίνουν για άλλη μια φορά προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Μια πλήρης σύγκρουση θα έφερνε τον πιο εξελιγμένο στρατό της Μέσης Ανατολής, ενισχυμένο από προηγμένο δυτικό υλικό και όπλα, ενάντια στον αναμφισβήτητα πιο βαριά οπλισμένο μη κρατικό παράγοντα στον κόσμο. Οι δυνατότητες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχουν επίσης εξελιχθεί από την προ 18 ετών ανάφλεξη, η οποία απειλεί να κάνει την επόμενη σύγκρουση ακόμη πιο καταστροφική.

«Η δυναμική έχει αλλάξει από το 2006. Αυτό που θα την έκανε αυτή τη φορά χειρότερη είναι ότι ένας πόλεμος σήμερα δεν θα ήταν μια σύγκρουση μόνο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ», αλλά και με άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν να εμπλέκονται, σύμφωνα με τον Σανάμ Βακίλ, επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο think-tank Chatham House, ο οποίος μίλησε στους Financial Times.

Αυτή η ομάδα που περιλαμβάνει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τη Χαμάς, «λειτουργεί και συντονίζεται με διεθνικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πόλεμος δεν θα περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία και θα επηρεάσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Η ικανότητα της Χεζμπολάχ να χτυπήσει σε όλο το Ισραήλ

Όπως αναφέρει η ανάλυση των FT, το Ισραήλ συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα εξοπλισμένων στρατών στον κόσμο, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και με αμερικανικά όπλα, με μαχητικά αεροσκάφη F35, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας κορυφαίας εμβέλειας. Έχει, επίσης, καλλιεργήσει μια καλά ανεπτυγμένη εγχώρια βιομηχανία όπλων που παράγει τα δικά της άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικές άμυνες, πυραύλους και drones.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές διαθέτει 20.000 έως 40.000 μαχητές, παρουσιάζει επίσης μια πολύ πιο ισχυρή δύναμη από ό,τι το 2006. Πλέον, διαθέτει ένα πολύ πιο ογκώδες και εξελιγμένο οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεγάλο μέρος του οποίου παρέχεται από το Ιράν, για να δημιουργήσει μια μαχητική δύναμη που είναι σημαντικά ανώτερη από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το think tank CSIS με έδρα τις ΗΠΑ, η Χεζμπολάχ διαθέτει μεταξύ 120.000 και 200.000 βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Είναι, επίσης, πλέον σε θέση να χτυπήσει σε όλο το Ισραήλ και στρατηγικούς στόχους με ακρίβεια, που σημαίνει ότι καμία πόλη δεν θα ήταν ασφαλής.

Στο παρελθόν, η Χεζμπολάχ έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά στο εσωτερικό του Ισραήλ, τα οποία διείσδυσαν στην εξελιγμένη αεράμυνα της χώρας για να καταγράψουν πλάνα από στρατιωτικές τοποθεσίες. Χρησιμοποίησε, επίσης, πύραυλο εδάφους-αέρος κατασκευασμένο από το Ιράν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αναγκάζοντας τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να υποχωρήσουν.

Ο Κασέμ Κασίρ, Λιβανέζος αναλυτής κοντά στη Χεζμπολάχ, είπε ότι η ομάδα έχει αναπτύξει περίπου 5.000 πυραύλους από το απόθεμά της από τον Οκτώβριο, ενώ διατηρεί πολλά από τα πιο προηγμένα βλήματα σε εφεδρεία, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Εκτίμησε ότι η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει μόλις το 10 τοις εκατό της στρατιωτικής, υλικοτεχνικής της ικανότητας εκείνη την περίοδο.

Το τεχνολογικό πλεονέκτημα του ισραηλινού στρατού

Όπως αναφέρουν πάντα οι Financial Times, το Ισραήλ παρουσιάζει επίσης μια διαφορετική εικόνα από το 2006, με νέα τεχνολογία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που έχει σκληρύνει από την αγριότητα της 7ης Οκτωβρίου. Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος, οι στρατιωτικές του ενέργειες θα ήταν πολύ πιο σκληρές και βαθύτερες από ό,τι στην 2006, με καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο.

Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στον κόσμο, η οποία έρχεται κυρίως με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας.

[..................................]


Τι κατάληξη θα είχε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη ΜέσηΑνατολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κασσελάκης είναι εδώ. Εσείς πού είστε;

  Ο Κασσελάκης είναι εδώ. Εσείς πού είστε; Θανάσης Καρτερός avgi.gr   ~3 λεπτά ...