Ένας ποταμός κυλά εδώ και αιώνες σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη
Εάν δε θέλεις και αυτό το καλοκαίρι να σε βρει κολλημένο σε μία ξαπλώστρα με το κινητό στο χέρι, τότε είναι η ευκαιρία για να ανακαλύψεις μέρη τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη και ενδεχομένως να μην γνώριζες καν την ύπαρξή τους.
Ένα από αυτά είναι και ο Ρήχειος ποταμός, ο οποίος σε συνδυασμό με τα Μακεδονικά Τέμπη, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.
Ο Ρήχειος είναι ένας από τους παλαιότερους ποταμούς της Ελλάδας, καλύπτοντας έκταση μόλις 8χλμ. Έχει σημείο εκκίνησης τη λίμνη Βόλβη και ρέει όλη την απόσταση μέχρι τον Στρυμονικό Κόλπο. Στην πραγματικότητα ο Ρήχειος είναι ο δίαυλος επικοινωνίας τους.
Ο ποταμός πέρα από την επικοινωνία ανάμεσα στη λίμνη Βόλβη με το Στρυμονικό κόλπο έχει δικές του πηγές καθώς και εισροές από μικρότερα ρέματα. Στην διαδρομή του προς τη θάλασσα, διαρρέει την κοιλάδα μεταξύ του όρους Χολομώντα και των Κερδυλίων σχηματίζοντας τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη. Το πλατανόδασος της κοιλάδας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων, ενώ η περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.
Μία σημαντική σεισμική δραστηριότητα δημιούργησε ένα πέρασμα που άδειαζε το περίσσευμα του νερού της Μυγδονίας στον Στρυμονικό κόλπο.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο στα μάτια των επισκεπτών του Ρήχειου, λόγω του μικρού μήκους και του βάθους του. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ο ποταμός χαρακτηριζόταν από πλούσια ιχθυοπανίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κοντά στη Ρεντίνα, ήταν ένα μέρος όπου αλιεύονταν χέλια που ταξίδευαν μεταξύ της θάλασσας και της λίμνης. Σήμερα ο ποταμός υδροδοτείται και από υπόγειες πηγές.
Τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη
Και όμως η Θεσσαλονίκη έχει και αυτή τα δικά της… Τέμπη.
Πρόκειται για τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη, σε κάποιους γνωστή η περιοχή και ως Κοιλάδα των κλεφτών, εξαιτίας της σημασίας του περάσματος κατά την αρχαία αλλά και βυζαντινή περίοδο.
Είναι η περιοχή ανάμεσα στα όρη του Χολομώντα και των Κερδυλίων. Αποτελεί μια κοιλάδα που ξεκινά από τα δυτικά και το χωριό Ρεντίνα, κοντά στη λίμνη Βόλβη και καταλήγει στον Στρυμονικό κόλπο.
Στα στενά της Ρεντίνας, τον αρχαίο “Αυλώνα”, βρισκόταν ένας ρωμαϊκός σταθμός της Εγνατίας οδού, ο οποίος ονομαζόταν “mutatio Peripidis” (=Euripidis) και όφειλε το όνομά του στον τάφο του Ευριπίδη, ο οποίος είχε θαφτεί εδώ, όπου κατασπαράχτηκε από σκυλιά. Το όνομα του σταθμού πιθανόν να διασώθηκε, ομολογουμένως πολύ παραφθαρμένο, στο νεότερο τοπωνύμιο “Ρεντίνα”. Από τους σύγχρονους ερευνητές άλλοι τοποθετούν τον σταθμό στην είσοδο (δυτική) και άλλοι στην έξοδο (ανατολική) των στενών. Πιθανότερη όμως φαίνεται η πρώτη άποψη, η οποία συμφωνεί και με την απόσταση των δέκα ρωμαϊκών μιλίων (14,5 χλμ,) – που δίνουν τα ρωμαϊκά Οδοιπορικά – από τον επόμενο σταθμό Pennana που τα ερείπιά του σώζονται κοντά στην Ασπροβάλτα.
Επομένως, ο σταθμός θα βρισκόταν κοντά στον σημερινό οικισμό Ρεντίνα, όπου υπήρχε παλιότερα το τουρκικό χάνι “Roumeli Bogasi-Khan”, και θα είχε σχέση με το ομώνυμο βυζαντινό κάστρο.
Τα στενά της Ρεντίνας είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά και σταθμός για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Σε λόφο των στενών υπάρχει το βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας ενώ στην είσοδο των στενών βρίσκεται ο ιστορικός μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας.
Το Βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας
Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι το Βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας.
Πρόκειται για μία τοποθεσία η οποία κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή και είναι απορίας άξιον το γεγονός πως, υπάρχουν ανθρώπινα λείψανα μέσα σε πλαστικές σακούλες και καφάσια παρατημένα, μέσα στο κατεστραμμένο σπιτάκι στην είσοδο του κάστρου.[............................................................]
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου