Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Η Γαλλία σε περιδίνηση με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις

 

https://static.euronews.com/articles/stories/08/49/51/08/1920x1080_cmsv2_4703f33b-7e90-548e-a5fe-ee380080ac8b-8495108.jpg

Σάλος στη Γαλλία: Συμμαχία με την ακροδεξιά προτείνει ο πρόεδρος του γκωλικού κόμματος!


Σφοδρές αντιδράσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που εκπροσωπεί την παραδοσιακή γαλλική δεξιά του Ντε Γκολ και του Σιράκ, για την πρόταση του Ερίκ Σιοτί - Επικροτεί η Λεπέν - Αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Μακρόν

Τη συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά σε εθνικό επίπεδο πρότεινε ο πρόεδρος του συντηρητικού γκωλικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (...) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί.

Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, χαιρετίζοντας την «θαρραλέα επιλογή» και την «αίσθηση καθήκοντος» του Ερίκ Σιοτί.

Όμως στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου είναι υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου. Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει.

Για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και πολύ περισσότερο στην Γερουσία, θα πρέπει ενδεχομένως να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το κόμμα της Μαρί Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα ευνοήσει την εκλογή βουλευτών από τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογικές περιφέρειες που αυτοί ελέγχουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!», είπε στην συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών.

Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Όχι, καθόλου!». «Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, "μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες «διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας την γραμμή του». Πρόθεσή του είναι «να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργασθούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού».

«Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις», είπε. «Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».

Ο ακροδεξιός "Εθνικός Συναγερμός" της Μαρίν Λεπέν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, με 36% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα αυτό.

Ερωτηθέντες ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους--στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου--60% απάντησαν τον "Εθνικό Συναγερμό".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε την Κυριακή το βράδυ διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national- RN, ακροδεξιά). Ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση (31,36% έναντι 14,60%).

Σε αναζήτηση συμμαχιών

«Η ισχύς εν τη ενώσει»: αυτή είναι η βασική αρχή επί της οποίας κινούνται όλα τα γαλλικά κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Τόσο στο χώρο της Αριστεράς όσο και στον χώρο της Δεξιάς υπάρχει έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των όμορων ιδεολογικά κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν στην δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, αφήνοντας ωστόσο ασαφές ποιόν ή ποιάν θα προτείνουν για πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ξεκαθάρισε χθες ότι δικός της στόχος είναι η προεδρία της Δημοκρατίας και ότι, αν το κόμμα της κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προτείνει για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Ζορντάν Μπαρντελά. Οι Λεπέν και Μπαρντελά συναντήθηκαν με την εκπρόσωπο του άλλου ακροδεξιού γαλλικού κόμματος που κατήλθε στις ευρωεκλογές και εξέλεξε ευρωβουλευτές, την Μάριον Μαρεσάλ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο κοινής καθόδου των δύο ακροδεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: