Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Hans Makart, ο ηδονιστής Αυστριακός ακαδημαϊκός ζωγράφος και "δάσκαλος" του Γκούσταβ Κλιμτ-Ο κορυφαίος πίνακάς του «Οι πέντε αισθήσεις »

Οι Πέντε Αισθήσεις του  Χανς Μάκαρτ


 Österreichische Galerie Belvedere- Βιέννη. Αυστρία.


 Ανάλυση των Πέντε Αισθήσεων του Makart

 Οι πέντε αισθήσεις παρουσιάζονται εδώ ως παράδειγμα από πέντε γυμνές γυναικείες φιγούρες που, από αριστερά προς τα δεξιά, βιώνουν και δείχνουν την αφή, την ακοή, την όψη, την όσφρηση και τη γεύση.  Η φιγούρα που κοιτάζει στον καθρέφτη στον κεντρικό πίνακα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κοιτάμε κι εμείς – ίσως τον εαυτό μας, τη δική μας αντίληψη καθώς κοιτάμε το έργο.

 

Έργο άκρως αλληγορικό 

 Πρόκειται για μια αλληγορική διαδοχή στην οποία πέντε γυναικείες φιγούρες μέσα σε πέντε ψηλούς αλλά λεπτούς καμβάδες αντιπροσωπεύουν τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου: την αφή, την ακοή, την όραση, την όσφρηση και τη γεύση. Αυτές οι εξιδανικευμένες φιγούρες νεαρών γυναικών, σε τέλειο στιλ Makart, έχουν επίσης πλούσια χρώματα, όπως και το Εδεμικό περιβάλλον τους. Τα πέντε πάνελ, επομένως, εκπέμπουν ένα διάχυτο απαλό και ζεστό φως που τείνει προς το κόκκινο. Αυτή η διάθεση δίνει στα σώματα μια εντύπωση ζεστασιάς και τρυφερότητας.

[........................................................]

Το πάνελ είναι μια λεπτή ρεαλιστική αναπαράσταση του αισθησιασμού, ένα έμβλημα του στιλ και του ενδιαφέροντος του Makart καθώς και του βιεννέζικου γούστου της υψηλής κοινωνίας.

arthistory.co=>The Five Senses: Hans Makart

Hans Makart: The Five Senses*******************

 

Ο Χανς Μάκαρτ ήταν ακαδημαϊκός ζωγράφος, ιστορικός, σχεδιαστής και διακοσμητής του 19ου αιώνα. Είναι πιο γνωστός για την επιρροή που είχε στον Γκούσταβ Κλιμτ και σε άλλους Αυστριακούς καλλιτέχνες. Στη εποχή του θεωρούνταν σημαντικός καλλιτέχνης και είχε πολλούς μαθητές. 

Πληροφορίες γέννησης: 28 Μαΐου 1840, Σάλτζμπουργκ, Αυστρία
Απεβίωσε: 3 Οκτωβρίου 1884, Βιέννη, Αυστρία
Σύζυγος: Μπέρθα Λίντα (νύμφ. 1882–1884)
[....................]: ΒικιπαίδειαΧανς Μάκαρτ - Βικιπαίδειαhttps://secretvienna.org/wp-content/uploads/2022/03/The-story-of-Hans-Makart-secret-vienna-768x768.jpeg
Το  ατελιέ του καλλιτέχνη στην Gusshausstraße 25 ,στην 4η συνοικία, της Βιέννης , ήταν ένα έργο τέχνης , για το οποίο έπρεπε να πληρώσεις ένα αντίτιμο αν ήθελες να το επισκεφτείς. Τα πάρτι του εκεί ήταν θρυλικά και προσέλκυαν τα πιο ονομαστά ονόματα  της Βιέννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: