Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

ΑΠΗΝΕΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ , ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΛΟΜΠΙ

 https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default_mega/public/2024-05/30-usa-panepistimia-gaza.png.webp?itok=9kT0Dvvk

Κυνήγι μαγισσών στις εμπόλεμες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ


Την ώρα που η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούς ΣαφίκΚλιμακώνονται οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα στις ΗΠΑ – Το Κολούμπια  ξεκίνησε τις διώξεις φοιτητών – OnVolos.gr-To μεγαλύτερο Portal στην  Μαγνησία έλεγε το «απετάξω τω σατανά; – απεταξάμην!» αποκηρύσσοντας τον αντισημιτισμό ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας του Κογκρέσου στις 17 Απριλίου και στοχοποιώντας ονομαστικά καθηγητές, οι φοιτητές είχαν ήδη στήσει σκηνές στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης απαιτώντας την οικονομική αποδέσμευση του πανεπιστημίου από το Ισραήλ και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Από τότε και μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και έχουν περάσει στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή ενώ η άγρια αστυνομική καταστολή και η δαιμονοποίηση του κινήματος από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν ένταση και κλίμα φόβου που καρπώνεται η Ακροδεξιά και εργαλειοποιούν οι σιωνιστές.

Η κατάθεση της -αιγυπτιακής καταγωγής- Νεμάτ Σαφίκ, η οποία έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υποδιευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν η τέταρτη στη σειρά μετά τις πολύκροτες καταθέσεις των επικεφαλής των Πανεπιστημίων ΜΙΤ, Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, όλες γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να αποκηρύξουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων ως συμπτώματα αντισημιτισμού.

Οι διώξεις

Οι ακροάσεις που οδήγησαν στην παραίτηση των Κλοντίν Γκέι Kevin Dietsch/Getty Imagesκαι Ελίζαμπεθ Μαγκίλ ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η πρύτανις του Πανεπιστημίου της ...από το Χάρβαρντ και το UPenn αντίστοιχα έχουν από τη μια ενδυναμώσει τους Ρεπουμπλικανούς, που πλειοψηφούν στην Επιτροπή και σκοπεύουν να συνεχίσουν με ακροάσεις ανώτερων αξιωματούχων στο σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, του Μέριλαντ και της Καλιφόρνιας, και από την άλλη έχουν κινητοποιήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία φαίνεται να βγαίνει από τον πολιτικό της λήθαργο.

Στους τέσσερις μήνες αναβολής που η Νεμάτ Σαφίκ εξασφάλισε -είχε κληθεί να καταθέσει τον Δεκέμβριο μαζί με τις άλλες προέδρους- φρόντισε να προετοιμάσει τα διαπιστευτήριά της με μια σειρά από πειθαρχικές διώξεις που εντείνονταν όσο πλησίαζε η προγραμματισμένη ακρόαση στο Κογκρέσο.

Η διοίκηση του Κολούμπια -το οποίο έχει μακρά παράδοση τόσο στις Μεσανατολικές Σπουδές λόγω του Εντουαρντ Σαΐντ όσο και φοιτητική ριζοσπαστική παράδοση- ήδη από τον Νοέμβριο, με συνοπτικές διαδικασίες και με πρόσχημα την παραβίαση κανόνων του πανεπιστημίου, ανέστειλε τη λειτουργία δύο φοιτητικών συλλόγων, Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine) και Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace).

Με το ίδιο πνεύμα αντιμετωπίστηκαν και οι διαδηλώσεις-κατασκηνώσεις τόσο στο Κολούμπια όσο και σε άλλα πανεπιστήμια όπως το NYU όπου, με πρόσκληση της διοίκησης, η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων.

Peter Bratsis

Οι εικόνες στρατιωτικοποίησης των αμερικανικών πανεπιστημίων -δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, ελεύθεροι σκοπευτές απέναντι σε ειρηνικές ομιλίες και συγκεντρώσεις αλλά και η εμφάνιση ακροδεξιών ομάδων στις πύλες των πανεπιστημίων- ανακαλούν μνήμες από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και του μαζικού φοιτητικού αντιπολεμικού κινήματος.

Κατηγορίες για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους εκτοξεύονται από όλες τις πλευρές τους τελευταίους μήνες, με πιο σοβαρή από αυτές ότι το σύνθημα «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα» (From the river to the sea) έχει χαρακτήρα αντισημιτικό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμά της στις 16 Απριλίου χαρακτήρισε και επίσημα το σύνθημα ως τέτοιο.

Από την άλλη, ανοιχτές επιστολές, ψηφίσματα και δημόσιες δηλώσεις προς υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Οργανώσεις που αριθμούν πολλές χιλιάδες μέλη όπως η Αμερικανική Ενωση Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP), η Αμερικανική Ενωση Κοινωνιολογίας (ASA), η Αμερικανική Ανθρωπολογική Ενωση (AAA), μεταξύ άλλων, καλούν σε υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του δικαιώματος στη συνδιοίκηση του πανεπιστημίου, άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποεπένδυση από εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών ιδρυμάτων.

Τα μέλη ΔΕΠ εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αγανάκτησή τους με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τους. Στο Κολέγιο του Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, για πρώτη φορά στην ιστορία του, οι καθηγητές κατέθεσαν ψήφο μη εμπιστοσύνης προς την πρόεδρό του.

Τρομοκράτες καθηγητές

Οι εμβληματικές και μάλλον παραδειγματικές επιθέσεις στα πλέον διακεκριμένα φιλελεύθερα πανεπιστήμια της χώρας, όπου αναπαράγονται οι πολιτικο-οικονομικές εθνικές αλλά και διεθνείς ελίτ, είναι ενδεικτικές μιας γενικευμένης συντηρητικής εγρήγορσης που έρχεται ως αντίδραση, αν όχι αντεπανάσταση, στις εξεγέρσεις και τα κινήματα των τελευταίων χρόνων ενάντια στη δυτική αποικιοκρατική κληρονομιά των έμφυλων και φυλετικών ανισοτήτων, του δυτικοκεντρισμού, των εθνικισμών και του φυλετικού καπιταλισμού.

Οι επιθέσεις αυτές είναι επίσης συντονισμένες και έχουν προϊστορία. Ωστόσο, ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει η πανεπιστημιακή διοίκηση κύριος στόχος σιωνιστικών αντιδράσεων, οι οποίες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν κυρίως στην άσκηση περιορισμού του ακαδημαϊκού λόγου και της ελευθερίας των διδασκόντων.

Από τις πλέον γνωστές είναι ίσως η περίπτωση της παλαιστινιακής καταγωγής ανθρωπολόγου Νάντια Αμπού ελ Χατζ, Nadia Abu El Haj - Wikipediaκαθηγήτριας στο Κολούμπια, η οποία το 2007, με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου της για τον ρόλο της αρχαιολογίας στην οικοδόμηση του σιωνιστικού αφηγήματος και του ισραηλινού έθνους, δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από διάφορους εξω-πανεπιστημιακούς κύκλους, οι οποίοι καλούσαν να μην της δοθεί η μονιμότητα για την οποία κρινόταν την περίοδο εκείνη, διαδικασία η οποία αφορά αποκλειστικά την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Peter Bratsis

Το 2014, ο Στίβεν Σαλάιτα, Steven Salaita - WikipediaΑμερικανός καθηγητής στις Σπουδές Γηγενών Πληθυσμών και δημόσιος διανοούμενος, επίσης παλαιστινιακής καταγωγής, διώχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι μετά από μια σειρά αντιδράσεων σε σχόλιά του στο twitter ενάντια στους βομβαρδισμούς της Γάζας από το Ισραήλ την περίοδο εκείνη.

Στους διάφορους σιωνιστικούς κύκλους καθηγητές όπως, μεταξύ πολλών άλλων, η Ελ Χατζ ή ο Εντουαρντ Σαΐντ παλιότερα, είναι γνωστοί ως μονιμοποιημένοι βάρβαροι (tenured barbarians) και καθηγητές του τρόμου ή τρομοκράτες καθηγητές (professors of terror), αντισημίτες και πολέμιοι του κράτους του Ισραήλ – δύο θέσεις οι οποίες όχι τυχαία ούτε άσκοπα συγχέονται.[......................................................] 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Κυνήγι μαγισσών στις εμπόλεμες πανεπιστημιουπόλεις των ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ (ΝΤΕΜΕΚ) ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ , ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΕΛΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ

  Επιστροφή στην εποχή του φανατικού  «γλωσσαμύντορος» καθηγητή Γεωργίου Μιστριώτη; Ο κ. Θεοδωρόπουλος θέλει απαρέμφατα (!) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝ...