Αποκάλυψη N.Y. Times για Έβρο: Οι μετανάστες που κάηκαν είχαν επαναπροωθηθεί
Η δύσκολη ταυτοποίηση των 18 θυμάτων αιτούντων άσυλο από τη Συρία και τα νέα δεδομένα για την τραγωδία του Έβρου. Τουλάχιστον πέντε ήταν παιδιά ή έφηβοι.
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ
- 02 Οκτωβρίου 2023
- news247.gr
“Έτρεχαν για μια καλύτερη ζωή και έπεσαν στην πυρκαγιά”. Ο τίτλος των New York Times
They Ran for a Better Life, Straight Into a Wildfire
αποτυπώνει ακριβώς αυτό που έγινε στην τραγωδία του Αυγούστου στον Έβρο, όταν 18 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έχασαν τις ζωές τους.Η ρεπόρτερ των Times, Matina Stevis-Gridneff, βρέθηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, επισκέφθηκε την περιοχή της τραγωδίας και επέστρεψε σε αυτή μαζί με την οικογένεια του πρώτου θύματος που αναγνωρίστηκε. Το ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικό, και το NEWS 24/7 το μεταφέρει στα ελληνικά.
Όπως αναφέρει η ομάδα των 18 αντιμετώπιζε ένα μεγάλο δίλημμα. Να προσπαθήσει να φτάσει στη χώρα μας μέσα από το οδικό δίκτυο, αλλά αντιμέτωπη με την αστυνομία, ή να διασχίσει το πυκνό δάσος. Στις 21 Αυγούστου, γύρω στις 9 το βράδυ, η ομάδα των αιτούντων άσυλο παγιδεύτηκε στη μεγαλύτερη φωτιά στην ΕΕ που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ. Τα σώματά τους εντοπίστηκαν την επόμενη ημέρα. Για πάνω από έναν μήνα οι ταυτότητες και οι συνθήκες θανάτου τους, παρέμεναν ένα μυστήριο.
Οι New York Times μπόρεσαν να συγκεντρώσουν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, σχετικά με το ταξίδι της ομάδας στις τελευταίες ώρες της. Το ρεπορτάζ δείχνει ότι τουλάχιστον 12 εξ αυτών είχαν συλληφθεί στο παρελθόν από Έλληνες συνοριοφύλακες, και είχαν επιστρέψει στην Τουρκία. Οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία, επέλεξαν το ρίσκο του δάσους για να μην επαναπροωθηθούν ξανά.
Επισήμως, μόνο ένα πτώμα έχει ταυτοποιηθεί οριστικά μέσω εξέτασης με τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των υπολοίπων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, περισσότερους από 20 συγγενείς θυμάτων και οι πληροφορίες που έδωσε ο λαθρέμπορος που τους σχεδίασε το δρομολόγιο, παρείχαν τα στοιχεία για τις ταυτότητες των υπολοίπων.
Οι Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.
Τα βίντεο και τα φωνητικά μηνύματα που παρείχαν οι συγγενείς των θυμάτων αποκάλυψαν τον τρόμο των 18. Καθώς οι φλόγες τους κύκλωναν, οι άντρες και τα νεαρά αγόρια προσπάθησαν να διαφύγουν από ένα βραχώδες μονοπάει. Τρεις εξ αυτών βρέθηκαν μέσα σε μια μικρή καλύβα, νομίζοντας πιθανά πως εκεί θα έβρισκαν προστασία.
Η ανακοίνωση των θανάτων έφερε τον πανικό σε πολλές οικογένειες στη Συρία. Ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρουν οι Times, ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων που εικάζεται πως έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα, πιστεύει πως το παιδί του μπορεί να είναι ακόμη ζωντανό, να μην είναι εκείνο που πέθανε στη φωτιά.
Η ιστορία του Basel
Στους Times μίλησε ο αδερφός του Basel al-Ahmad, ενός εκ των θυμάτων. Όπως λέει ο αδερφός του ήταν μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές και βοηθούσε στην ανακατασκευή κτισμάτων στην Τουρκία μετά τον σεισμό που έπληξε τόσο τη γειτονική μας χώρα, όσο και την πατρίδα του, τη Συρία. Ωστόσο, όπως λέει ο αδερφός του, πίστευε πως για να βρει μια καλύτερη καριέρα, θα πρέπει να πάει στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Νορβηγία όπου ζουν ξαδέρφια της οικογένειας.
Οι Times αναφέρουν πως ο Έβρος είναι μια από τις παλαιότερες και πιο πολυσύχναστες μεταναστευτικές διαδρομές της Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη “στάση”.
Ο Basel, 28 ετών, πήγε από τη Συρία στην Τουρκία και στις 11 Αυγούστου, με τη βοήθεια ενός λαθρέμπορου, πέρασε τα σύνορα προς την Ελλάδα μαζί με άλλους 11. Ωστόσο, τρεις ημέρες αργότερα, η ομάδα συνελήφθη από συνοριοφύλακες και στάλθηκε πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με μηνύματα στο WhatsApp που στάλθηκαν στον αδελφό του Basel και εξετάστηκαν από τους Times.
Οι Times αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι πλέον “μια από τις πιο εχθρικές χώρες στην ΕΕ απέναντι στους μετανάστες”. Το δημοσίευμα στέκεται στις επαναπροωθήσεις και τις απωθήσεις αιτούντων άσυλο, ενώ αναφορά γίνεται και στο ναυάγιο της Πύλου, ένα από τα χειρότερα ναυάγια της Μεσογείου την τελευταία δεκαετία. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωσή τους, αλλά δεν το έκανε. Οι αρχές είπαν ότι διερευνούν τις συνθήκες”, αναφέρουν οι Times.
Οι ελληνικές αρχές λένε ότι εφαρμόζουν μια «σκληρή αλλά δίκαιη» πολιτική και αρνούνται ότι κάνουν κάτι παράτυπο, σημειώνει το δημοσίευμα. [..........................]
Αποκάλυψη N.Y. Times για Έβρο: Οι μετανάστες που ..
***********************************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου