«Χώμα, δένδρα, ένα ψηφιδωτό, λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι και ένα μνημείο φάντασμα να προβληματίζει λιγοστούς ειδικούς.
Αυτά ως το 2007.
Από τότε, όλοι εμείς, που έχουμε το προνόμιο και την τιμή να δουλεύουμε στον τόπο που είδε να δολοφονούν τον Ηγεμόνα των Ελλήνων και άκουσε την ιαχή των πολεμιστών “Αλέξανδρος Φιλίππου, βασιλεύς Μακεδόνων”, με κάθε πετραδάκι που μπαίνει στην θέση του, κερδίζουμε μια νίκη εναντίον αυτών που θέλησαν να εξαφανίσουν την πολύτιμη μνήμη.
Ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας” αναστήνεται»
Angeliki Kottaridi | Facebook
Με τα παραπάνω λόγια η Αγγελική Κοτταρίδη, η σπουδαία αρχαιολόγος, βοηθός του Μανώλη Ανδρόνικου, ανασκαφέας και διευθύντρια του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, που δούλεψε με πείσμα και αφοσίωση για τη δημιουργία του, αναφέρεται με δέος στον «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο καθηγητής Wolfram Hoepfner (αρχιτέκτων και αρχαιολόγος) ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της αρχαίας αρχιτεκτονικής.
Επίσης, στην ανάρτησή της αναφέρει:
«To 148 π.Χ., στην δεύτερη μάχη της Πύδνας ο Quintus Caecilius Metellus Macedonicus νίκησε τον Ανδρίσκο-Φίλιππο Στ΄, έναν τολμηρό άνδρα που αξίωνε ότι ήταν γιος του Περσέα και κατάφερε να ανασυστήσει το βασίλειο των Μακεδόνων.
Οι ανασκαφές μας δείχνουν αυτό που ακολούθησε…
Παντού καταστροφή…
Τα τείχη των Αιγών κατεδαφίστηκαν, η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων καταστράφηκε… Και αν η πόλη κατάφερε να συνεχίσει να ζει, το ορατό σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας στην Οικουμένη, το “βασίλειο καθίδρυμα” του Φιλίππου Β΄ καταδικάστηκε στην λήθη…Damnatio Memoriae».
Η Αγγελική Κοτταρίδη είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική, προϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχαία και μεσαιωνική φιλολογία, την εθνολογία και τη θεατρολογία, είναι διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Για σειρά ετών βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και από το 1991 αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ, είναι αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας), όπου μεταξύ άλλων σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών στο Μουσείο των βασιλικών τάφων. Υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων.
Επιστημονική υπεύθυνη και συγγραφέας κειμένων της μεγάλης ηλεκτρονικής έκδοσης του ΥΠΠΟ για τις Αίγες, αλλά και της παρουσίασης του χώρου και του μουσείου στο διαδίκτυο, έχει δημοσιεύσει, εκτός από τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, μια μεγάλη σειρά μελετών, άρθρων, καταλόγου κτλ. με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αίγες και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, τη μαγεία, το μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και με την προβληματική της κοινωνικοποίησης της αρχαιολογίας και της σημασίας της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα.
Παράλληλα με την πλούσια ανασκαφική και λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, σε συνεργασία με το ζωγράφο Χ. Μποκόρο προχώρησε στην ανάπλαση των αριστουργηματικών χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, και οργάνωσε σειρά περιοδικών εκθέσεων του ΥΠΠΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Ανόβερο, Ρώμη, Δελχί, Νέα Υόρκη): «Μακεδόνες, οι Έλληνες του Βορρά», «Από τη Μήδεια στη Σαπφώ» κ.ά.). Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟ και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου