Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2023

«Πίσω από το ποδόσφαιρο γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος – Οι ακραίες οργανώσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά».


Γιάννης Πανούσης – Νέα Φιλαδέλφεια: «Θα έρθουν κι άλλοι θάνατοι. Πίσω από το ποδόσφαιρο γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος– Οι ακραίες οργανώσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά».


Για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στα επεισόδια με τους χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι αυτό που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι οπαδική βία, αλλά κατάλυση της Πολιτείας και προέβλεψε ότι θα έρθουν και άλλοι θάνατοι. Επισήμανε ότι πίσω από το ποδόσφαιρο κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος και τόνισε ότι δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

«Οπαδική βία είναι βία οπαδών μέσα στο γήπεδο κάποια στιγμή, για κάποιον λόγο. Καμία σχέση δεν έχει με εγκληματική ενέργεια εν θερμώ· εδώ, μιλάμε για εισβολή και κατάλυση της Πολιτείας. Δηλαδή, άνθρωποι οργανωμένοι, διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι, εισέρχονται μέσα στη χώρα, τη διασχίζουν, μπαίνουν μέσα στον ηλεκτρικό, πάνε οργανωμένα και χτυπούν με μαχαίρια πολίτες, με καπνογόνα και άλλους τρόπους, ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη ομάδα.

Αυτό είναι κατάλυση της Πολιτείας, είναι μία εισβολή μέσα στους θεσμούς και στις υπηρεσίες, από την αστυνομία μέχρι το κράτος. Άρα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οπαδική βία και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος, αυτό ήταν τη δεκαετία του ’70», αποσαφήνισε ο κ. Πανούσης.

Ακόμη, έκανε λόγο για μία «αρρωστημένη» ατμόσφαιρα στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. «Την ίδια ώρα που μία ελληνική οικογένεια και όχι μόνο, έχει προβλήματα οικονομικά , εμφανίζονται προκλητικά δισεκατομμύρια, στημένα κέρδη, παράνομοι παράγοντες που αναμειγνύονται σε σκάνδαλα και μέσα από όλα αυτά ή πλάι σε αυτά, γεννιούνται ακραία και εγκληματοειδή πολιτικά στοιχεία.

Δηλαδή, αν αναλύσουμε αυτούς τους ανθρώπους -φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, αν και το ενδιαφέρον είναι αστυνομικό- θα δούμε ότι μπορεί να είχαν ναρκωτικά, βεβαρημένο ποινικό μητρώο, προφανώς να είναι αναμεμειγμένοι σε ακραίες οργανώσεις. Άρα, δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό καθ’ αυτό το αθλητικό γεγονός ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού», προσέθεσε.

Ποιος φταίει;

Σχετικά με τις ευθύνες και ποιος φταίει για την εικόνα που παρουσιάζει το ποδόσφαιρο, εξέφρασε την άποψη πως «είναι μία αλυσίδα που πηγαίνει ακόμη και τριάντα χρόνια πίσω. «Ποιος φταίει στην UEFA, ποιος φταίει στην Ελλάδα, την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα, τα σωματεία, τους συνδέσμους; Όπου θες, πας αυτή την ιστορία. Άρα, το «ποιος φταίει», θα έλεγα ότι δεν είναι ερώτημα. «Τι κάνουμε», πρέπει να πούμε, γιατί η αναγωγή στο 1990 και στο 2000 που ήταν τελείως διαφορετικά τα γεγονότα, ακόμα και αν είχαμε θανάτους, ήταν με άλλο τρόπο. Γιατί τώρα όταν σκοτώθηκε ο Άλκης ο Καμπανός, θα έρθουν κι άλλοι θάνατοι».

«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει ένας χώρος πολύ οικείος σε ακραίες οργανώσεις, οι οποίοι βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται με οργανώσεις από άλλα κράτη και να δημιουργούν αυτής της φύσεως τις καταστροφές και τα επεισόδια που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και στον θάνατο, είτε η δολοφονία αυτή είναι προσχεδιασμένη για συγκεκριμένο άνθρωπο, επειδή είναι υποστηρικτής μίας άλλης ομάδας, είτε ένα τυχαίο γεγονός, καθώς όταν βγάζει κανείς το μαχαίρι, δεν ξέρεις ποιον θα πετύχεις γενικά», τόνισε αρχικά.

«Πίσω από το ποδόσφαιρο γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος. Αυτό, λοιπόν, το υπόγειο σύστημα μίας μαύρης οικονομίας παράγει μπράβους, στο περιθώριο αυτής της λειτουργίας», υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

«Κάθαρση εν κινήσει δεν γίνεται. Αντιλαμβάνομαι τις συναισθηματικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας που σκοτώνουν ξαφνικά έναν νέο άνθρωπο, με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτά δεν είναι παρά μίας μέρας, μίας περιόδου. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, πώς λύνεις το πρόβλημα; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, απλώς να μην το κάνεις εν κινήσει. Δηλαδή, STOP. Δεν αρχίζεις και εξυγιαίνεις. Δεν αρχίζεις (το πρωτάθλημα)» επεσήμανε.

«Με τι ψυχή θα πάω με τα παιδιά μου, στο γήπεδο»;

«Με τι ψυχή θα πάω με τα παιδιά μου, στο γήπεδο» αναρωτήθηκε. «Εφόσον σημειωθούν επεισόδια στο εθνικό πρωτάθλημα, ούτε πρόστιμο, ούτε διεξαγωγή αγώνα χωρίς φιλάθλους αρκούν. Υποβιβασμός αμέσως. Δηλαδή, αν ξέρει ο άλλος ότι δεν υπάρχει τιμωρία. Ύστερα, οι σύνδεσμοι τι δουλειά κάνουν; Θυμάμαι την τελευταία εικοσαετία τρεις νόμους να έχουν γίνει που τους καταργούν, τους επαναφέρουν, τους κάνουν λέσχες. Τι δουλειά κάνουν οι Σύνδεσμοι ακριβώς σε σχέση με τις μονομαχίες και τα ραντεβού που κάνουν;», αναρωτήθηκε.

«Δεν πρόκειται για μία κόντρα της μίας πλατείας με τη διπλανή και ότι γίνονται διακρατικές ιστορίες. Τι δουλειά έχει η Κροατία να σκοτώνει ανθρώπους στην Ελλάδα ή να συμπλέκεται;» ολοκλήρωσε ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην Υπουργός.

«Διάλυσε τους ελληνικούς συνδέσμους»

«Τα κυκλώματα αυτά, αυτές οι οργανώσεις, οι ακραίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά, δηλαδή με συγκάλυψη. Δεν γίνεται. Να το κάνεις μία φορά, δύο, τελείωσες, σε διαλύουν. Λοιπόν, γιατί δε διαλύονται ακόμα και οι ελληνικοί σύνδεσμοι; Δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ή αν υπάρχουν κάνουν μόνο πολιτισμό και προφανώς είναι και ο άλλος που έχει εντολή να δείρει και αντί να δείρει σκοτώνει, γιατί είναι ο ίδιος τέτοιος τύπος.

Αλλά χωρίς συμφέροντα και χρηματοδοτήσεις, πώς γίνονται όλα αυτά; Πώς μετακινούνται όλοι αυτοί; Δεν ασχολείται κανείς. Το τραγικό γεγονός είναι ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, είναι τραγικό, αλλά δεν θα τελειώσει εδώ», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τώρα, θα αρχίσουν οι διακρατικό – ιστορικό – πολιτικό – εθνοτικό αντιδράσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Τάσο Αποστολίδη για το νέο του graphic novel «Αριστοτέλης» με εικονογράφηση Αλέκου Παπαδάτου

Tάσος Αποστολίδης:«Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη έχει να κάνει με την πραγματική ζωή, με το τώρα» Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Τάσο Απ...