Τρίτη, Μαρτίου 28, 2023

Mr Deeds goes to town /Ο Πρίγκιψ των Δολαρίων(1936): ένα από τα καλύτερα δείγματα της καυστικότητας με την οποία ο Κάπρα σατίρισε το αμερικάνικο κατεστημένο της εποχής του

 https://i.mycdn.me/image?id=891294961328&t=50&plc=WEB&tkn=*46ea6nYPy9QfMtjAJzWnvMT9e5E&fn=external_8

''Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ'' 1936.
 
Ο Πρίγκηψ των Δολλαρίων (Αγγλ. Mr. Deeds Goes to Town) είναι σοφιστικέ κωμωδία παραγωγής 1936 σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα και πρωταγωνιστές τους Γκάρι Κούπερ και Τζιν Άρθουρ. 
 
Το σενάριο του Ρόμπερτ Ρίσκιν βασίστηκε σε διήγημα του Κλάρενς Μπάντιγκτον Κέλαντ που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το περιοδικό The Saturday Evening Post.
 
 Η ταινία σηματοδότησε την πέμπτη συνεργασία των Κάπρα και Ρίσκιν. Το κινηματογραφικό αυτό έργο και το Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα δείγματα της καυστικότητας με την οποία ο Κάπρα σατίρισε το αμερικάνικο κατεστημένο του τότε.
 
Ένας φιλήσυχος επαρχιώτης ο Λόνγκφέλοου Ντιντς (Γκάρι Κούπερ), κληρονομεί μιά περιουσία 20 εκατομμυρίων. Μετακομίζει τότε στη Νέα Υόρκη, αλλά η ζωή της πόλης κι οι άνθρωποί της είναι πολύ διαφορετικοί απ' οτιδήποτε έχει συνηθίσει. Έτσι ο καλόκαρδος αυτός νέος βλέπει παντού ψευτιά και ματαιοδοξία καθώς όλοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. 
Κάποια στιγμή εμφανίζεται στη ζωή του η Μπέμπα (Τζιν Άρθουρ) μιά όμορφη δημοσιογράφος σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, την οποία ερωτεύεται. 
Η Μπέμπα του παρουσιάζεται με ψεύτικο όνομα και προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, προκειμένου να γράψει ένα άρθρο το οποίο θα έχει σαν συνέπεια τον εξευτελισμό του.
 ---Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και ο σκηνοθέτης Φρανκ Κάπρα τιμήθηκε με Όσκαρ (το δεύτερο από τα τρία της καριέρας του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι σχέση έχει η ΑΕΚ με το Φαρ Ουέστ ;

Λούφαξαν στην σιωπή Του Τάκη Ψαρίδη anoixtoparathyro.gr Την στιγμή που η βία έχει εξαπλωθεί ακόμα και στα δημοτικά σχολεία, κάποιοι σ...