Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2023

Τα 24 καλύτερα αστυνομικά του 2022, σύμφωνα με τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου

 


Τα 24 καλύτερα αστυνομικά του 2022 – ελληνικά και μεταφρασμένα

Δεκάξι βιβλία μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας, οκτώ βιβλία ελληνικής, από δεκατρείς εκδότες συνολικά. Είκοσι τέσσερα από τα καλύτερα αστυνομικά που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου


baladeur


15 μυθιστορήματα και 1 συλλογή διηγημάτων αστυνομικής λογοτεχνίας από κάθε γωνιά της γης

1 24«Mad Dogs» του James Grady
Μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδ. Πόλις

Τα Λυσσασμένα Σκυλιά είναι ένα συναρπαστικό κατασκοπικό θρίλερ που διατηρεί αμείωτο το σασπένς παρά τον όγκο του (440 σελίδες). Η πλοκή του συνδέεται χαλαρά με τις Έξι Μέρες του Κόνδορα, το παλιότερο βιβλίο του James Grady [το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως «Τρεις Μέρες του Κόνδορα» από τον σπουδαίο Σίντνεϊ Λούμετ, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στον ρόλο του πράκτορα με την κωδική ονομασία Κόνδορας]. Αλλά, ενώ στο παλαιότερο βιβλίο διαφαίνονταν κυρίως οι εσωτερικές διαμάχες των αμερικανικών αντιπάλων υπηρεσιών ασφαλείας, στο Mad Dogs ο αναγνώστης συνειδητοποιεί έντρομος ότι, ενδεχομένως, η 11η Σεπτεμβρίου, ο Πόλεμος στον Κόλπο και πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφτεί και αντιμετωπιστεί αν… η δεξιά του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών ασφαλείας γνώριζε τι ποιεί η αριστερά της.

Με αλλεπάλληλα φλας μπακ στον χρόνο, μαθαίνουμε τις ιστορίες τεσσάρων πρακτόρων σακατεμένων ψυχολογικά από τα βασανιστήρια, και της μοναδικής γυναίκας της ομάδας τους. Όλοι βρίσκονται κλεισμένοι σ’ ένα εξειδικευμένο ψυχιατρικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας, από το οποίο δραπετεύουν όταν δολοφονείται ο ψυχίατρός τους. Τα επεισόδια της φυγής και της προσπάθειάς τους να ξεσκεπάσουν τη συνωμοσία που έχει στηθεί εις βάρος τους εξελίσσονται με ξέφρενο ρυθμό. Η αγωνία μεγαλώνει όσο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την ενδεχόμενη ματαιότητα του εγχειρήματός τους, αλλά ο συγγραφέας προσφέρει τις αναγκαίες στιγμές ανάπαυλας με τις εναλλαγές περιγραφών των suburbia, των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του περίφημου «Stone Pony», του Μέριλαντ και της Ουάσινγκτον.

Από τα βιβλία που εξηγούν τον καινούργιο Ψυχρό Πόλεμο, αν δεχτούμε ότι ο προηγούμενος τελείωσε ποτέ. Το ανοιχτό τέλος επιτρέπει στον αναγνώστη να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα, μέσα στη συνθήκη μιας μυθιστορηματικής περιπέτειας φυσικά.

2 24«Η ομίχλη» του Ragnar Jónasson
Μτφρ. Βίκυ Αλυσσανδράκη
Εκδ. Καστανιώτη

Η επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ μάς είναι γνωστή από τα δύο πρώτα βιβλία του Ragnar Jónasson, το Σκοτάδι και το Νησί. Ο συγγραφέας διάλεξε μια περίεργη πορεία για την ηρωίδα του, αφού πρώτα μας τη σύστησε σχεδόν ηλικιωμένη, κοντά στη συνταξιοδότηση (Σκοτάδι), κατόπιν στο απόγειο της σταδιοδρομίας της (Νησί), ενώ τώρα μας στέλνει στο 1987, τότε που η Χούλντα ήταν ακόμα μια νέα, πολλά υποσχόμενη αστυνομικός. Η υπόθεση που αναλαμβάνει στην Ομίχλη είναι η δολοφονία ενός μεσόκοπου ζευγαριού στην αγροικία τους, σε μια έρημη γωνιά της πιο απόμακρης περιοχής της Ισλανδίας. Τιμωρήθηκαν επειδή την παραμονή των Χριστουγέννων, στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν καταφύγιο σ’ έναν άγνωστο που ζήτησε τη βοήθειά τους.

Εδώ έχουμε ένα καθαρό whydunit, και ο συγγραφέας εστιάζει στο πώς μια σειρά τυχαίων γεγονότων μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός αθώου. Οι φόνοι του ζεύγους και η εξαφάνιση μιας εικοσάχρονης κοπέλας από το Ρέικιαβικ συνδυάζονται, όπως συμβαίνει συχνά στην αστυνομική μυθοπλασία, με την προσωπική ζωή της Χούλντα, και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα των ασταμάτητων χιονοπτώσεων δημιουργεί τρόμο και ανατριχίλα στον αναγνώστη.

3 24«Σπουδή στο μαύρο – Η “Προϊστορία” του Σέρλοκ Χολμς» του José Carlos Somoza
Μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδ. Πατάκη

Θέλοντας να ξεφύγει από το Λονδίνο και κάποιες προσωπικές δυσκολίες, η νοσηλεύτρια Ανν ΜακΚάρεϊ δέχεται να αναλάβει τη φροντίδα ενός ασθενούς σε μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στο Σάουθσι. Ο ασθενής της, γνωστός σε όλους ως «κύριος Χ», έχει ένα ανεξήγητο ταλέντο στην εξιχνίαση μικρών και μεγάλων αστυνομικών γρίφων χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ το δωμάτιό του, το οποίο είναι μονίμως σκοτεινό. Όταν μια σειρά από ειδεχθείς φόνους θα αρχίσει να τρομοκρατεί την ευρύτερη περιοχή του Πόρτσμουθ, η Ανν θα βρει έναν απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο ενός νεαρού γιατρού ονόματι Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα αινίγματα του κυρίου Χ για να εξιχνιάσουν τους φόνους αυτούς.

Ο ιδιοφυής ψυχίατρος και συγγραφέας Χοσέ Κάρλος Σομόθα εγκαινιάζει με αυτό το μυθιστόρημά του μια τριλογία εμπνευσμένη από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς. Η Σπουδή στο Μαύρο είναι ένα πρίκουελ, κατά κάποιο τρόπο, της Σπουδής στο Κόκκινο, του πρώτου βιβλίου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Έχοντας μελετήσει σε βάθος τη βικτωριανή εποχή, τα ήθη και τα προβλήματα που μάστιζαν τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις, ο Σομόθα δημιουργεί μια πειστική αναπαράσταση του τέλους του 19ου αιώνα, δοσμένη με αρκετό χιούμορ και αναφορές στα βιβλία του Κόναν Ντόιλ, όπως είναι η ανάθεση του ρόλου του δόκτορα Γουότσον στην Ανν ΜακΚάρεϊ. 

4 24«Υπόθεση πατρίδα» του Volker Kutscher
Μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδ. Διόπτρα

Στην τέταρτη περιπέτεια του επιθεωρητή Γκέρεον Ρατ, η πλοκή ξεκινάει στο Βερολίνο, το 1932, ενώ η Δημοκρατία της Βαϊμάρης πνέει τα λοίσθια. Ο γνωστός μας επιθεωρητής τιμωρείται με δυσμενή μετάθεση στην Ανατολική Πρωσία, παρότι βρίσκεται εν μέσω μιας έρευνας για έναν ή περισσότερους κατά συρροή δολοφόνους που δρουν στην πόλη.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να να επισημάνουμε ότι εκείνη την περίοδο, οι Γερμανοί είχαν ξετρελαθεί με τα βιβλία του συγγραφέα Karl May, και συγκεκριμένα με τη σειρά που διαδραματιζόταν στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ, με ήρωα τον Απάτσι Βανιτού. Ο Kutscher χρησιμοποιεί ευφυώς αυτή την πληροφορία, εισάγοντας στην πλοκή του Υπόθεση Πατρίδα έναν ντόπιο «άγριο», τον Κάουμπουκ ή Τοκάλα, έναν λυκάνθρωπο όπως πίστευαν οι ντόπιοι. Αυτός ο αγαθός άγριος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη προς τους φοβικούς ντόπιους, τους κατοίκους της Βερμίας-Μαζουρίας – της ζώνης που βρίσκεται ακόμα και σήμερα ξεκρέμαστη μέσα στην Πολωνία αλλά ανήκει στη Ρωσία, ούσα κατάλοιπο του δουκάτου της Πρωσίας.

Κι ενώ η ιστορία ξεκινάει με την εύρεση του πτώματος ενός πνιγμένου άντρα στο ασανσέρ των εμπορευμάτων του «Οίκου της Πατρίδας», του θρυλικού πολυχώρου ψυχαγωγίας του Βερολίνου, από τη μια στιγμή στην άλλη ο Γκέρεον Ρατ θα βρεθεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον στην Ανατολική Πρωσία, να κυνηγάει δολοφόνους που χρησιμοποιούν κουράρε. Η πλοκή είναι δαιδαλώδης αλλά ο Kutscher έχει καταφέρει να στήσει ένα βιβλίο ακόμα πιο συναρπαστικό από τα τρία προηγούμενα.

[..........................]

 

Τα 24 καλύτερα αστυνομικά του 2022 – ελληνικά και μεταφρασμένα ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...