Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2023

TARGET IRAQ/ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΙΡΑΚ : Έτσι χειραγώγησε ο Μπους μέσω των εξωνημένων Μίντια την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου

 

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2023/12/386109-target-iraq-fox-news-war-propaganda.jpeg

Εισβολή στο Ιράκ: O βρόμικος ρόλος των ΜΜΕ - Πώς το Πεντάγωνο έφτιαχνε βίντεο της Αλ Κάιντα

Παύλος Νεράντζης

Το σκάνδαλο με τα βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ θα επηρεάσει βαθύτερα τις σχέσεις ορισμένων κυρίαρχων αμερικανικών ΜΜΕ με την κυβέρνηση Bush. Οι New York Times (26/05/2004) σε κύριο άρθρο, που υπογράφει η εκδοτική ομάδα της εφημερίδας, το οποίο τιτλοφορείται «Οι Times και το Ιράκ»

 [«The Times and Iraq»

FROM THE EDITORS; The Times and Iraq

], κάνουν σκληρή αυτοκριτική.

Αναγνωρίζουν τα λάθη που έκαναν στην κάλυψη του πολέμου και παραδέχονται ότι αποδέχθηκαν συχνά, χωρίς να κάνουν έρευνα, δηλώσεις ιρακινών εξόριστων και «γερακιών του Πενταγώνου», που είχαν δασκαλευτεί από την κυβέρνηση Bush, προκειμένου η κοινή γνώμη να πειστεί για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Η αμερικανική δημοσιογραφία κατηγορείται ότι αποδέχθηκε άκριτα την πολιτική Bush για ένα προληπτικό διαρκή πόλεμο. Το γιατί να κηρυχθεί πόλεμος είχε θαφτεί για μια ακόμη φορά κάτω από τόνους προπαγανδιστικού υλικού. Αυτή τη φορά οι New York Times δεν περιορίζονται σε αυτοκριτική, όπως συνέβη σε προηγούμενες ένοπλες συρράξεις (Βιετνάμ, Παναμάς, πόλεμος του Κόλπου).

Η εφημερίδα ξεκινά έναν δικαστικό αγώνα, επικαλούμενη το αμερικανικό Σύνταγμα για τη δυνατότητα πρόσβασης σε πορίσματα δημόσιων υπηρεσιών, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλίσει 8.000 απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου από το 2002 και μετά. Έτσι, το 2008, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η ναυαρχίδα του αμερικανικού Τύπου δημοσιεύει μια αποκαλυπτική έρευνα με την υπογραφή του David Barstow, η οποία αναδημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ενεργοποιήσει μια ομάδα από 75 spin doctors, δηλαδή «αναλυτές» που επεξεργάζονται και παρέχουν εν γνώσει τους στα ΜΜΕ μεροληπτικές ή εσφαλμένες ερμηνείες γεγονότων με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, υπό την εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Torie Clarke, για να ομογενοποιήσει την εικόνα των πολεμικών γεγονότων και της μετέπειτα κατοχής στο Ιράκ, υπερασπιζόμενη την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και υποβαθμίζοντας τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ αμάχων.


Για τον λόγο αυτόν το Πεντάγωνο επιχείρησε πριν από την έναρξη του πολέμου να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με δημοσιογράφους, πρόθυμους να εξαγοραστούν, προώθησε την τακτική των ενσωματωμένων πολεμικών ανταποκριτών και το κυριότερο συνήψε συμβόλαια με πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αμείβονταν για κάθε εμφάνισή τους στα τηλεοπτικά δίκτυα από 500 έως 1.000 δολάρια για να προβάλλουν τις θέσεις του Πενταγώνου.

Ουδείς φυσικά εκ των τηλεθεατών και των αναγνωστών γνώριζε ότι οι δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές, που μιλούσαν στα κυρίαρχα αμερικανικά Μέσα (CNN, FOX News, MSNBC, ABC, New York Times, Washington Post κ.ά.), εκφράζοντας δήθεν αμερόληπτα και αδέσμευτα τη γνώμη τους, ήταν έμμισθοι υπάλληλοι του Πενταγώνου.

Ο Barstow αναφέρει ότι «ο απόστρατος στρατηγός James Marks και αναλυτής του CNN από το 2002 έως το 2007 ήταν κορυφαίο στέλεχος της MacNeil Technologies, που ανέλαβε συμβόλαια στο Ιράκ, όπως και ο στρατηγός Makeynerny, που συμμετέχει στο Δ.Σ. της Nortel Government Solutions, η οποία ανέλαβε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Ο αναλυτής του FOX News, Timour Ends, ήταν πρώην αξιωματικός και στέλεχος στην Blackbird Technologies, ο ιδιωτικός στρατός της οποίας κατηγορήθηκε το 2007 για δολοφονίες αμάχων».

Οι περισσότεροι αναλυτές που παρουσιάζονταν στα τηλεοπτικά κανάλια και έγραφαν άρθρα σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας ήταν ιδεολογικά φίλα προσκείμενοι στην πολιτική Bush και ένθερμοι υποστηρικτές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ένας μάλιστα εξ αυτών δήλωνε απροκάλυπτα πως για την ήττα στο Βιετνάμ ευθύνη έφερε ο φιλελεύθερος Τύπος.

Επιπλέον, ως πρώην στρατιωτικοί οι ίδιοι ήταν πρόθυμοι να δουν με «φιλική ματιά» τις όποιες... παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδομώντας τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων διεθνών οργανισμών. Επίσης, δεν δεσμεύονταν από τους κανόνες δεοντολογίας των δημοσιογράφων και από τους κανονισμούς των ΜΜΕ για τυχόν «αντικρουόμενα συμφέροντα», εφόσον δεν ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.

Η έρευνα των New York Times δεν ήταν παρά η αρχή μιας σειράς αποκαλύψεων που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του Crofton Black και της Abigail Fielding-Smith, του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας [Bureau of Investigative Journalism], το Πεντάγωνο πλήρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια στη βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, Bell Pottinger, προκειμένου να παραγάγει οπτικοακουστικό υλικό που θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Martin Wells, πρώην υπάλληλο της βρετανικής εταιρείας, ο οποίος κατασκεύαζε αυτά τα fake news. Πρόκειται για ιστορία που θυμίζει ταινία. Τον Μάιο του 2006 ο Wells κάνει αίτηση για να προσληφθεί σε μια εταιρεία παραγωγής ειδήσεων με έδρα στη Μέση Ανατολή. Αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι πρόκειται για μυστική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία τον μεταφέρει στη Βαγδάτη, όπου αρχίζει να εργάζεται υπό την αυστηρή επιτήρηση ένοπλων φρουρών.

Εκτός από την παραγωγή τηλεοπτικών σποτ εναντίον της Αλ Κάιντα, στα οποία η πηγή φαινόταν ξεκάθαρα, εξηγεί ο Wells, «κατασκευάζαμε ρεπορτάζ που στέλναμε σε αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα και άλλα ρεπορτάζ, στα οποία δεν φαινόταν η προέλευση, τα οποία προπαγάνδιζαν τις θέσεις της Αλ Κάιντα.

[...............................................]

Συνεχίστε την ανάγνωση

Εισβολή στο Ιράκ: O βρόμικος ρόλος των ΜΜΕ - TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

νέα σχεδία =>ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | #129

  ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | #129   ...