Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2023

Μικρό ενθύμιο για έναν σπουδαίο μουσικό που πήγε «βόλτα στην άγρια πλευρά» της ζωής

Lou Reed / Μια μουσική χρονοκάψουλα με ιστορική αξία

Ο Ανδρέας ΚύρκοςΑνδρέας Κύρκος

ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΓΗΣ

3.3.2023 

133044420-a.jpg

Την άνοιξη του 1965 ο Lou Reed, που τότε ήταν μόλις 23 ετών, πήρε μια κιθάρα και με τον φίλο του John Cale πάτησαν το rec στο μαγνητόφωνο και έγραψαν μαζί μια σειρά από τραγούδια με τη συνοδεία ακουστικής κιθάρας για να υπάρχουν ως demo και αρχείο.

Αφού ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση, ο Reed ταχυδρόμησε την κασέτα μέσα σε έναν σφραγισμένο φάκελο στο σπίτι του προκειμένου να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού.

Λίγους μήνες μετά, το πρόχειρο μουσικό σχήμα που είχαν δημιουργήσει ο Reed με τον Cale θα μετονομαζόταν σε Velvet Underground. Λίγο αργότερα θα συναντούσαν τον Andy Warhol και τη Nico και θα σύχναζαν στο θρυλικό Factory, αλλά και στα υπόλοιπα σαλόνια ή και καταγώγια της νεοϋορκέζικης ιντελιγκέντσιας.

Η συγκεκριμένη κασέτα έμεινε αποθηκευμένη και φυλασσόταν για 52 χρόνια σε ένα συρτάρι, μέχρι το 2017, όταν και ανακαλύφθηκε. Πρόσφατα αυτές οι πρωτόλειες ηχογραφήσεις πέρασαν από μια επεξεργασία στο στούντιο και παρουσιάστηκαν σε μια πολυτελή έκδοση, με τις ευλογίες της συζύγου Laurie Anderson, κάτω από τον γενικό τίτλο «Words & Music, May 1965».

Μπροστά από την εποχή τους

Μέσα από τα τραγούδια σχεδόν ακούς την πυκνή κίνηση έξω από το παράθυρο στους βρόμικους δρόμους του Μανχάταν, σε μια εποχή που το rock’n’roll είχε μόλις κάνει μόλις τα πρώτα του βήματα, η folk έπινε νερό στο όνομα του Dylan και η βρετανική εισβολή των Beatles και των Rolling Stones ήταν το φρέσκο φρούτο. Η αστική μοναξιά και η αποδοχή της εύθραυστης φύσης του τραγουδοποιού κυριαρχούσαν στις μελωδίες του Lou Reed, ο οποίος από τότε καθόριζε τα όρια της ποίησης και της αμφισβήτησης και κατάφερνε να ενσαρκώσει σε μουσική όλη την ουσία του underground, της στοχαστικής τέχνης και τα αδιέξοδα της μεγαλούπολης, μαζί και τις ένοχες απολαύσεις όσων κατοικούν σ’ αυτή.

Αυτή η κασέτα στην ουσία αποτέλεσε την πυξίδα προς τη διαμόρφωση των Velvet Underground, καθώς τα «Heroin», «I’m waiting for the man», «Pale blue eyes» και «Wrap your troubles in dreams» είναι τα τέσσερα τραγούδια που βρήκαν τον δρόμο τους για τα άλμπουμ του συγκροτήματος. Τα υπόλοιπα δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ ξανά.

Περισσότερο από ένα συλλεκτικό ντοκουμέντο για τους θαυμαστές του ροκ ποιητή, το «Words & Music, May 1965» επιβεβαιώνει γιατί δεν υπάρχει κάποιο σύγχρονο πρόσωπο στη μουσική που να μπορεί να φτάσει το εκτόπισμα του Lou Reed για τις νεότερες γενιές.

Ο Lou Reed κατάφερνε με το cool ύφος και την αβίαστη αυτοέκφραση στο μικρόφωνο να εμπνεύσει νεότερους που ένιωθαν είτε «glam», είτε «punk», είτε ποιητές του δρόμου. Από αυτές τις ωμές και ακατέργαστες ακουστικές εκτελέσεις καταφέρνει ο ακροατής του 2023 να εντοπίσει τα πρώτα ίχνη του στοχαστικού βάθους, της αμφισβήτησης και της απόγνωσης των ανένταχτων καλλιτεχνών της πόλης με παραπανίσια ευαισθησία.

Καλλιτέχνης

Λου Ριντ (1942-2013) - Βικιπαίδεια

Lou Reed - Words & Music, May 1965 - FULL ALBUM

Δεν υπάρχουν σχόλια: