Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2022

ΧΑΡΤΗΣ/ Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης- ΤΕΥΧΟΣ 46-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

 

χάρτης, 46
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022
Σελίδες
για την Αμερικανίδα συγγραφέα

Λύντια Ντέιβις

επιμ. Γιώργος Χουλιάρας
Συνεργάτες: Νάνσυ Αγγελή,
Γιώργος-Ευγένιος Δουλιάκας
 
Ο Ηλίας Ποταμιάνος μεταφράζει ένα κείμενο του Έγκον Ίρβιν Κις και ο Κωνσταντίνος Χρυσόγελος τρία επιγράμματα του Φιλικού λόγιου Φίλιππου Ιωάννου (1800-1880).

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης προεξαγγέλλει το αφιέρωμα στο κίνημα ΟuLiPo με μια εκτενή αναφορά στον εκ των ιδρυτών του Ρεμόν Κενό.

Βιβλιοκρισίες από τις Μαρίζα Γαλάνη, Άννα Γρίβα, Ανθούλα Δανιήλ, Δώρα Κασκάλη, και τους Δημήτρη Λεοντζάκο και Νίκο Φιλντίση.

Στα Δοκίμια: ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς γράφει για τις ανεπούλωτες εθνικές πληγές (με αφορμή ένα βιβλίο του Δημήτρη Ραυτόπουλου και η Μαρία Καμπύλη περί Γέιτς και Τζόις.

Οι Πυξίδες, στρέφονται διά χειρός Γιώργου Βέη στην υποσαχάρια Αφρική και προεκτείνονται, μέσω Νίκου Πρατσίνη, ως τη Μαλαισία ενώ η Ιωάννα Λιούτσια κάνει φίλαθλες γνωριμίες στα καφέ της πόλης και ο Ανδρέας Τσάκας δημοσιεύει ένα σημείωμα του Τ.Σ. Έλιοτ προς τον ζωγράφο και συγγραφέα Βασίλη Φωτιάδη • Στη «Μικρή Κλίμακα» ο Χρήστος Μαρτίνης, ο Θέμης Πάνου, η Γεωργία Συλλαίου και η Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου υπακούουν στην σολωμική προτροπή της Δήμητρας Ι. Χριστοδούλου: «κοίτα να είσαι σύντομος».

Στις Διερευνήσεις, ο Ηλίας Κολοκούρης παρουσιάζει ανέκδοτες γαλλόφωνες επιστολές του Περικλή Γιαννόπουλου στη Σοφία Λασκαρίδου • Ο Κώστας Μπουρναζάκης διερευνά άγνωστες πλευρές του Νίκου Γκάτσου και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ολοκληρώνει τη συνομιλία με τον Γιώργο Χαντζή εστιάζοντας στο Ύφος.

Στον Ζωολογικό Κήπο: η Ελένη Μπάλιου ανατινάζει ένα κτηνιατρείο • Ο Γιάννης Πάσχος φωτίζει το ψάρι του Κάφκα κ.ά. • Η Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου κρατάει ράμματα για τη γούνα της αλεπούς και η Στέλλα Χρηστίδου καταθέτει αισθήματα για τη γάτα της
.
 
  
 
Στο τεύχος επίσης φιλοξενούνται φωτογραφίες των
Άρι Γεωργίου, Μαρίας Κοσσυφίδου, Αλέξιου Μάινα, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Ματούλας Παπαδημητρίου και σχέδια του Νικόλα Καλαϊτζάκη.
Στις 15 Οκτωβρίου
αναρτάται το αφιέρωμα στο 

γαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας
(OuLiPo)


με επιμέλεια του Αχιλλέα Κυριακίδη
και με πολλές πρωτότυπες συνεργασίες

 
δείτε τα περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια: