Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2022

Ορχάν Παμούκ: Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

 

Ορχάν Παμούκ: Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

Ορχάν Παμούκ: Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

Ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ δεν έκρυψε για μία ακόμα φορά την απογοήτευσή του για το καθεστώς της ανελευθερίας του λόγου στην Τουρκία του Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.

«Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Τουρκία», τόνισε ο Παμούκ, ενώ στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ο συγγραφέας σχολίασε: «Δε θέλω να το γενικεύσω. Θέλω να πω, ακόμα και στην Αμερική του Τραμπ υπήρχε ελευθερία του λόγου, έτσι; Δεν μπορούσε να την περιορίσει. […] Υπάρχουν δεξιοί λαϊκιστές στην Ευρώπη, ο Ορμπάν, αλλά δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου. Στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου και δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή δημοκρατία χωρίς αυτήν. Πάρα πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στη φυλακή πανεύκολα, οπότε πώς μπορείς να πεις ότι υπάρχει πλήρης δημοκρατία στην Τουρκία; Δε νομίζω ότι υπάρχει».

Ο Παμούκ έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών για «προσβολή του τουρκισμού», ενώ και το τελευταίο βιβλίο του, Νύχτες πανούκλας (μτφρ. Στέλλα Βρετού, Εκδόσεις Πατάκη 2022), βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ: «Ο εισαγγελέας με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε ότι ο λοχαγός [από το βιβλίο] αποτελεί προσβολή προς τον Ατατούρκ. Αυτό έγινε φέτος τον Μάιο. Μετά διέρρευσε στα ΜΜΕ το καλοκαίρι, δεν έκανα εγώ τη διαρροή. Στο τέλος, η συζήτηση είχε ως εξής: “Σε ποια σελίδα;”. Ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να πει κάποια σελίδα. Οπότε δεν έγινε τίποτα. Η υπόθεσή μου, αυτή τη φορά, χάθηκε στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας στην Άγκυρα».

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο συγγραφέας έχει ξεμπερδέψει με την τουρκική δικαιοσύνη, καθώς η υπόθεση θεωρητικά παραμένει ανοιχτή, «σε περίπτωση που τη χρειαστούν μια μέρα», όπως σημείωσε με νόημα, ξεκαθαρίζοντας: «Ίσως είναι μια απόπειρα να με τρομάξουν, αλλά στο τέλος ξέρουν ότι δε θα πιάσει. Είναι όμως μια πολιτική χειρονομία: “Μην αγοράζετε αυτό το βιβλίο!” Άπαξ και υπάρξει έρευνα, άπαξ και δημοσιοποιηθεί, πολλοί πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Φυσικά, αυτή είναι η εθνικιστική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: