Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2022

Στον κόσμο των θαυμάτων του Δημήτρη Κοκόρη

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/aspect_3_2_xxxl_540x360/public/articles/2022-10-19/mail.jpg?h=42521491&itok=uU-N834BCity Vibes

 ________________________

Στον κόσμο των θαυμάτων του Δημήτρη Κοκόρη

132408320a.jpg

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από εφιάλτες. Γεγονότα που φανερώνουν το πιο φρικαλέο πρόσωπο του ανθρώπινου είδους, του κατασκευασμένου μέσα στους διαπλεκόμενους ιστούς της πατριαρχικής, καπιταλιστικής εξουσίας. Το πρόσωπο του «κυρ-Παντελή» κοσμηματοπώλη που δολοφονεί χωρίς αιδώ μέσα στο μαγαζί του τον «διαφορετικό» Ζακ Κωστόπουλο και απελευθερώνεται έπειτα από μια μικρής διάρκειας κράτηση. Και του «κυρ-Παντελή» οικογενειάρχη, μαγαζάτορα και επιτρόπου της Εκκλησίας που διαπράττει χωρίς κανέναν ενδοιασμό και κατ’ εξακολούθηση το έγκλημα του βιασμού και της μαστροπείας ενός ευάλωτου, και λόγω της ταξικής του προέλευσης, ανήλικου κοριτσιού. Και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη των απεχθών πράξεών του στο κοριτσάκι και στην οικογένειά του. Ευελπιστώντας πως, μέσω των επαφών του με τους ισχυρούς, θα πέσει «στα μαλακά» όπως και ο εκλεκτός της κυβέρνησης «των αρίστων» καθηγητής σε περίοπτα σχολεία και διορισμένος από αυτή διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το πρόσωπο του αστυνομικού που βιάζει κρατούμενη στο κέντρο της Αθήνας και του λιμενικού που απωθεί πρόσφυγες στα τρικυμισμένα νερά του Αιγαίου και τους ωθεί στον βέβαιο θάνατο. Το πρόσωπο μιας ολόκληρης κοινωνίας, όλων ημών, που ανεχόμαστε όλα αυτά τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στη γειτονιά και στον περίγυρό μας. Και αποστρέφουμε το βλέμμα μέχρι να δηλωθούν δημόσια από τα θύματα, επιτέλους. Γιατί δεν αντέχουμε να γίνονται όλα αυτά πίσω από τη διπλανή μας πόρτα από τον αξιοπρεπή θεωρούμενο, τηρούντα όλες τις απαραίτητες κοινωνικές συμβάσεις Έλληνα συμπολίτη μας.https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/free_height_large/public/articles/2022-10-19/mail-_1_%20%281%29.jpg?itok=FgjFug-n

 Δημήτρης Κοκόρης, «Cascade»

Η διαφυγή στον κόσμο των θαυμάτων

Η διαφυγή σε έναν κόσμο ονειρικό είναι αναπόφευκτη. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, να συγκεντρώσουμε όσες δυνάμεις έχουμε και να πορευτούμε στο αβέβαιο μέλλον. Να δούμε με γυμνό μάτι το χάος που επικρατεί γύρω μας. Έτσι όπως το προβάλλει στην πρώτη του ατομική έκθεση ο εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Κοκόρης στην Γκαλερί Άλμα, στο Κολωνάκι. Ο Κοκόρης το αποτυπώνει με διαφορετικά υλικά, μελάνια και λάδια, ακουαρέλες και ακρυλικά.

Κινείται με σιγουριά ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, στο συνειδητό και το ασυνείδητο, στο πραγματικό και στην υπέρβασή του, στη λιτότητα του μαυρόασπρου σχεδίου και στον πλούτο μιας χρωματικής παλέτας που απαλύνει τον τρόμο. Τολμά έτσι να προβαίνει σε μεταμορφώσεις και παραμορφώσεις και να τις μορφώνει σε ένα προσωπικό του ιδίωμα. Δομεί σύνολα κερματισμένα με πόλεις άναρχες, που δένουν με τις ιδιότυπες μορφές τους την Ανατολή με τη Δύση και αποκτούν βάθος μέσα από τις ανοιγμένες προσόψεις τους. Φτιάχνει εικόνες με πλάσματα υβριδικά, φυτά με κεφαλές ζώων, σώματα λαγουδάκια και προτομές που αιωρούνται, ρομποτικά όντα και μηχανήματα αφαιρετικές, απρόσωπες φιγούρες μικρών παιδιών -σαν εκείνες του Ντε Κίρικο-, που τρέχουν πανικόβλητα πλάι σε σπίτια που γκρεμίζονται..

Δημήτρης Κόκκορης  | Cascade στη γκαλερί  ALMA

Dimitris Kokoris, Once upon a time, 2022.

Τις συνθέτει γύρω από τις κεντρικές φιγούρες που ορίζουν τους κεντρικούς, υπόγειους άξονες των έργων: το κορίτσι με τα ρεαλιστικά γνωρίσματα που παρακολουθεί τα τρομερά τεκταινόμενα όπως σε ένα τσίρκο με μια έκφραση δυσπιστίας, τον ζωόμορφο, λούτρινο υπνοβάτη που βαδίζει στοχοπροσηλωμένος και απτόητος ανάμεσα στις σκηνές που εκτυλίσσονται γύρω του, ντυμένος με μια στολή αναγεννησιακή, τον επηρμένο, μοναχικό παλαιστή που μοιάζει να επιδεικνύει τις σωματικές του δυνάμεις μέσα σε ένα τοπίο νυχτερινό και ειδυλλιακό. Τις γράφει ως ένας νέος «δημιουργός τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών» με μια ακρίβεια στη λεπτομέρεια που επιτρέπει στον θεατή να αναγνώσει τα επιμέρους στοιχεία και να περιδιαβάσει αυτό το διόλου αγγελικά παραποιημένο από τον άνθρωπο σύμπαν.

Τις πλάθει αυτούσιες, όπως στα αληθινά παραμύθια, που αποκαλύπτουν τη σκοτεινή και άγρια πλευρά είδους που καταστρέφει αντί να προστατεύει τα μικρά του και τα οδηγεί με τη βούλησή του ή με την αδιαφορία του στα κακοτράχαλα μονοπάτια μιας βίαιης ενηλικίωσης.

 Δημήτρης Κόκκορης  | Cascade στη γκαλερί  ALMA Dreambirth

Info

Ο Δημήτρης Κόκορης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Το 2014 αποφοίτησε από την Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2012 μετέβη για πρακτική άσκηση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σκηνικών Stage One Ltd, στην Αγγλία. Το 2019 μετέβη για εξάμηνη φοίτηση στο ISBI στην Ινδονησία, με υποτροφία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, έργα του επίσης βρίσκονται στη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο GLO Art residency στο Βέλγιο, καθώς επίσης και σε ιδιωτικές συλλογές.

Δημήτρης Κοκόρης, «Cascade»

Γκαλερί Άλμα, Υψηλάντου 24

Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου-26 Νοεμβρίου 2022

Ωρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ. Τετ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Best of Russian Adagios

The apparently innate Russian genius for composing soulful melodies, combined with the influence of 200 years of Russian ballet, has resulte...