Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2022

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

 


3ο Διεθνές Συνέδριο για την ετυμολογία της ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (4-5/11/22)

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική  ετυμολογία | goTHESS.grΚέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Parga Bookstore - Ελληνική ετυμολογία

 Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «3ο Διεθνές Συνέδριο για την ετυμολογία της ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία» στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α) στη Θεσσαλονίκη, και διαδικτυακά.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:
- Alain Blanc (Πανεπιστήμιο του Rouen-Normandie, Γαλλία),
- Michael Meier-Brügger (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Γερμανία)

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 10.30-13.30 Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο "Πώς καθορίζεται το γλωσσικό λάθος;", το οποίο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι που επιθυμούν.
Οι εκπαιδευτικοί που έχουν εγγραφεί στο Σεμινάριο δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο Συνέδριο αλλά θα λάβουν τον σύνδεσμο για την παρακολούθησή του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, γρ. 418, Nέο Kτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.
E‐mail: greek-language-conference@phil.auth.gr
Τηλ.: 2310 997128

Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article...

Πρόγραμμα: http://ins.web.auth.gr/images/banners/PROGRAM_2022.pdf

Περιλήψεις: http://ins.web.auth.gr/images/banners/SUMMARIES_2022.pdf

__________________________

Νέα έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών: Γ. Κεχαγιόγλου (επιμ.), "Ευμένεια και Σαπφιάδης"

Η νουβέλα Ευμένεια και Σαπφιάδης («Η κομψή ιστορία Το κατ᾽ Ευμένειαν και Σαπφιάδην, ή και Κατάσκοπος των του κόσμου πραγμάτων την επωνυμίαν είληχεν»), συνθεμένη πιθανότατα ήδη μέσα στον 18ο αιώνα και αντιγραμμένη στον μοναδικό γνωστό χειρόγραφο μάρτυρά της από τον κτήτορά του, Κωνσταντινουπολίτη Κωνσταντίνο Ρωσσέτ(η, -o), μάλλον πριν από το 1803, αποτελεί έναν παράδοξο όσο και ερεθιστικό συνδυασμό αρχαιόθεμης αιτιολογικής μυθογραφικής διήγησης για τις διαφορές και τις σχέσεις των δύο ανθρώπινων φύλων και μιας διευρυμένης, εύχυμης ανάπλασης του πρώτου τμήματος του δημοφιλούς πεζού αναγεννησιακού ιταλικού «Παραμυθιού» («Favola») του Niccolò Machiavelli.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=art...

 

 _____________________________________________

Βραβεία 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων (7/12/22)

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Σύλλογος Φίλων της Μουσικής) τελετή απονομής των Βραβείων 2022. Στην ίδια εκδήλωση, θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα Εγώ κι ο Άλλος (ταυτότητα/ετερότητα), από τις Εκδόσεις Σοκόλη.

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2022 θα απονεμηθεί στον Χανς Αϊντενάιερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας. Το γλυπτό του Βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο και αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων. Οι βραβευόμενες/οι θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2022
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Άντεια Φραντζή (πρόεδρο της επιτροπής), Γιάννη Δούκα και Στάθη Κουτσούνη.

Βραχεία λίστα (εκδόσεις 2021)
1. Θοδωρής Αρσένης, Ο Θηρευτής, Σμίλη
2. Αριάδνη Καλοκύρη, Χώρα Αναμονής, Κίχλη
3. Μαρία Καντ (Καντωνίδου), Stanza, Gutenberg
4. Βαγγέλης Μπριάνας, Ντελάλης, Θράκα
5. Ευά Παπαδάκης, Μερακλίνα Κουκιμπιμπέρισσα Ομπλαντί, Εκδόσεις Ευρασία – Στιγμός
6. Σαπφώ Σούτσου, Μάρτης αγνώστου μήνα, Εκάτη

Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2022
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Λίλα Κονομάρα (πρόεδρο της επιτροπής), Ζέτα Κουντούρη και Αργυρώ Μαντόγλου.

Βραχεία λίστα (εκδόσεις 2021)
1. Sam Albatros, Ελαττωματικό αγόρι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
2. Παναγιώτα Δημοπούλου, Κίτρινη ουρά, Εντευκτήριο
3. Καλή Δοξιάδη, Το σπίτι στα βράχια, Μεταίχμιο
4. Στρατούλα Θεοδωράτου, Ο ουρανός της παλάμης, Αλεξάνδρεια
5. Μαίρη Καλανδαρίδου, Αναίμακτα, Βακχικόν
6. Κατερίνα Λάκκα, Μια κάποια Γαλάτεια, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
7. Μαρίλη Μαργωμένου, Το θηρίο βγήκε βόλτα, Καστανιώτη
8. Γιώργος Μελιόπουλος, Γαλαξίας στην τσέπη, Αλεξάνδρεια
9. Νάγια Κουτρουμάνη, Τριαντάφυλλα με μπακαλιάρο, Ιωλκός
10. Αργύρης Φασούλας, Πομόνα, Μάγμα

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

πηγή: diastixo.gr (https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/19124-vraveia-etaireias-suggrafewn)

 

_____________________________

Μεταπτυχιακό εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως  Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας | Cityportal.grΕγγραφές για το ακαδ. έτος 2022-23 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Παν/μίου Λευκωσίας

 

Συνεχίζονται οι εγγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο προσφέρεται με την υποστήριξη του Κέντροu Ελληνικής Γλώσσας.

Το καινοτόμο πρόγραμμα είναι μοναδικό στο είδος του γιατί προσφέρει την ευκαιρία στους απόφοιτους να εξειδικευτούν στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας με έμφαση στη γλωσσολογία και στην εκπαίδευση σε σχέση με θέματα δεύτερης γλώσσας. Με την καθοδήγηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και με την εξειδίκευση του τμήματος Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες να αποκτήσουν γνώση, καλλιέργεια και επαγγελματικές δεξιότητες στα παρακάτω:

 Θεωρίες κατάκτησης της δεύτερης/ξένης γλώσσας
 Σχεδιασμός μαθήματος και διαχείριση τάξης μέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας
 Μεθοδολογία της έρευνας στο τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και εκπαίδευσης
 Δυσκολίες και δημιουργικότητα στην διδασκαλία της γραμματικής της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας
 Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης σε παιδιά
 Θεωρίες αξιολόγησης και έμπρακτες πληροφορίες για τα διάφορα είδη αξιολόγησης για την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα
 Τεχνολογικές εξελίξεις και διαδικτυακή διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας
 Θεωρίες μελέτης της λογοτεχνίας και η χρήση λογοτεχνικών κειμένων στην διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας μέσω της νεοελληνικής λογοτεχνίας
 Ο ρόλος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, διγλωσσίας και πολυγλωσσίας στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας
 Η ειδική αγωγή στην εκμάθηση δεύτερης/ξένης γλώσσας
 Διδασκαλία του λεξιλογίου και η χρήση λεξικών στην Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα

Για περισσότερες πληροφορίες για την λίστα μαθημάτων, δείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: https://www.unic.ac.cy/el/teaching-greek-to-speakers-of-other-languages-ma-3-semesters-distance-learning/

Για πληροφορίες για την εγγραφή επικοινωνείτε με το:

Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
Τηλέφωνo Επικοινωνίας: +357 22367300/ 8011002345/ +30 2106748293
ή με το DL.admissions@unic.ac.cy

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου στο συνημμένο

Συνημμένα

Δελτίο Τύπου (pdf, 154KB)

 __________________________________________

 Blog Εκδόσεις Βεργίνα

Παρουσίαση βιβλίου: Μπ. Κοσταντίνοβα - Γάκη, Πρωσοποποίηση (5/11/22)

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίοιυ 2022, και ώρα 18.00, στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ποιητιικής συλλογής Προσωποποίηση (εκδ. Βεργίνα) της γιατρού και ποιήτριας Μπογιάνκα Κοσταντίνοβα - Γάκη.

Χαιρετισμό απευθύνει η εκδότρια, Ευγενία Ασημακοπούλου - Τσαλπαρά.

Ομιλητές:
- Παναγιώτα Χριστοπούλου - Ζαλώνη, Λογοτέχνις, εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Κελαινώ"
- Στέλιος Στυλιανού, Σκηνοθέτης, συγγραφέας
- Ελένη Περιβολαροπούλου, εκδότρια του οίκου Athenian science publisher

Απαγγελία ποιημάτων, συντονισμός: Σταυρούλα Δεκούλου

Είσοδος ελεύθερη

 ________________________________________________

 https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/20405DCD4B528B890FBAB5E29FEFBACA.jpg

Μεταπτυχιακό Colloquium του ΠΜΣ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ. (1/11/22)

 

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00, στο Σπουδαστήριο ΜΝΕΣ (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής, αρ. 208, Α.Π.Θ.), θα μιλήσει η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Α.Π.Θ., κ. Βενετία Αποστολίδου, με θέμα: Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Απολογισμός μιας έρευνας και νέα ερωτήματα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία και στον σύνδεσμο zoom:
https://authgr.zoom.us/j/92310117917?pwd=TVRXMjZZYkZnN0JxdURBOXR6aWVhZz09

________________________________

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πρωτοσέλιδα | naftemporiki.gr

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία (5-6/12/22)

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα.

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου είναι ο γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και «πρώτη ύλη» του το ψηφιοποιημένο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922 -2022). Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων, για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Πηγή: in.gr (https://www.in.gr/2022/10/21/greece/o-xristoforos-xaralampakis-neo-melos-tis-akadimias-athinon/)

 __________________________________________________

 Ελβετία | StudiesInEurope

Υποτροφίες για Ξένους Φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 από την Ελβετική Συνομοσπονδία

Η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα ανακοινώνει ότι η Ελβετική Συνομοσπονδία προσφέρει υποτροφίες μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών για Ξένους Φοιτητές (FCS) για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελβετία και αφορούν ερευνητικά προγράμματα ενός έτους σε επίπεδο διδακτορικών ή μετα-διδακτορικών σπουδών, καθώς και διδακτορικά προγράμματα. Επίσης προσφέρονται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς των Τεχνών.

Οι όροι υποβολής αιτήσεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:
www.sbfi.admin.ch/scholarships_eng

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://phil.uop.gr/images/anak/anak_Scolarships_-2023_2024_13_9_...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...