Παρασκευή, Οκτωβρίου 28, 2022

Οι Δολοφόνοι/The killers (1947): υποδειγματικό νουάρ

The Killers (1946 film poster).jpg

Οι Δολοφόνοι είναι όντως μια σπουδαία  ταινία-noir . Παρόλο που η ιστορία είναι πολύ απλή, η κινηματογράφησή της είναι σαγηνευτικά φοβερή, γιατί ξεκινάει από το τέλος και με διαδοχικά φλας μπακ , που ξετυλίγουν τον μίτο της υπόθεσης, φτάνουμε στο αναπόδραστο μοιραίο τέλος του πρωταγωνιστή.

 Ξεκινάμε με την επαγγελματική δολοφονία του Burt Lancaster (εδώ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτου "υπογράφει" μια σπουδαία ερμηνεία).

 Ένας επίμονος ασφαλιστής αποφασίζει να διερευνήσει την κατάσταση και να μάθει τα γεγονότα που έφεραν τα πράματα σ`αυτό το σημείο. 

Το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο και ο ασφαλιστής μας (μέσα από συνεχή φλας-μπακ) ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Lancaster προσπαθώντας να φτάσει στην ουσία της ιστορίας της δολοφονίας (γιατί θυμίζει λίγο Πολίτη Κέιν).

 Και φυσικά θα καταλήξει στη μοιραία γυναίκα (κυριολεκτικά και μεταφορικά), που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Thekillers2.jpg

Οι Δολοφόνοι (ταινία 1946) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Best of Russian Adagios

The apparently innate Russian genius for composing soulful melodies, combined with the influence of 200 years of Russian ballet, has resulte...