Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2021

Διαδικτυακή διάλεξη από το Παν/μιο Ιωαννίνων: Σ. Χρονόπουλος, Digital Onomasticum: προς μία ψηφιακή έκδοση του Ονομαστικού του Πολυδεύκη (8/12/21)

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος: “Ψηφιακές Εφαρμογές στην Κλασική Φιλολογία” του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί τηλε-διάλεξη με θέμα: “Digital Onomasticum: προς μία ψηφιακή έκδοση του Ονομαστικού του Πολυδεύκη” από τον κ. Στέλιο Χρονόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Τετάρτη 8 Δεκ. 2021 στις 19:00.
(παρακολούθηση μέσω MS Teams στο Digital_Classics@Ioaninna)

Η τηλε-διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ερευνητικό έργο ΕΛΙΔΕΚ “Greek Fragmentary Tragedians Online”

Julius Pollux - Onomasticon - 1608 - Titul.PNG

Το Ονομαστικόν είναι ονομαστικό λεξικό και θησαυρός λέξεων της ελληνικής γλώσσας -αττική διάλεκτος μέσω αττικισμού-[1] και είδος εγκυκλοπαίδειας, το οποίο δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ιούλιο Πολυδεύκη. Είναι το μόνο έργο που διασώζεται από τον συγγραφέα, αποτελείται από 10 τόμους,[2] και εκδόθηκε πριν το 177.[3][1]Το μόνο βιβλίο του Ιούλιου Πολυδεύκη που σώθηκε, σε συνεπτυγμένη μορφή, είναι το «Ονομαστικόν», ένα είδος λεξικού, που αποτελείται από δέκα βιβλία. Παρά το ότι δεν έχει διασωθεί το πρωτότυπο κείμενο, το σωζόμενο κείμενο είναι αρκετά μεγάλο και εκτιμάται ότι περιέχει κείμενο του ίδιου του Πολυδεύκη. 

Αποτελεί σημαντικότατη πηγή πληροφοριών και για το θέατρο και το αθηναϊκό πολίτευμα, αλλά είναι κυρίως θησαυρός όρων.[11] Για παράδειγμα μελετώντας το Ὀνομαστικόν διαπιστώνουμε ότι περιέχει έναν πολύτιμο θησαυρό οδοντιατρικών γνώσεων. Ο μεγάλος αριθμός λημμάτων που αναφέρονται σε οδοντοστοματολογικά ζητήματα αντικατοπτρίζει την επιστήμη του στόματος και των δοντιών στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. η οποία είχε εξελιχθεί αρκετά ώστε να διαθέτει ένα εξειδικευμένο λεξιλόγιο ικανό να περιγράψει ανατομικά στοιχεία, οδοντιατρικά εργαλεία και οδοντοστοματολογικές παθολογικές καταστάσεις[12]. Θεωρείται ότι το έργο του Παμφύλου του Αλεξανδρέα του 1ου αιώνα ήταν σημαντική λεξικογραφική πηγή για τον Πολυδεύκη[13].

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρία ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε

  Τρία ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε ...