Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 και τα εμβόλια για την COVID-19 από την γιατρό Εύη Κιαγιά

https://i.ytimg.com/vi/o_EZkQhKk9k/maxresdefault.jpg

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 και τα εμβόλια για την COVID-19 από την γιατρό Εύη Κιαγιά

Ισχυρισμός 1:

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν κάνουν ανοσία καθώς ο ιός μεταλλάσσεται χιλιάδες φορές καθημερινά καθιστώντας όλα τα διαθέσιμα εμβόλια άκυρα.

Συμπέρασμα 1:

Πράγματι, ένα βασικό χαρακτηριστικό των ιών είναι οι συχνές μεταλλάξεις οι οποίες αποτελούν ένα τυχαίο φαινόμενο. Παρότι η εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού είναι πρακτικά αναπόφευκτη, είτε με είτε χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς, οι εμβολιασμοί περιορίζουν αυτό το φαινόμενο κατά το δυνατόν περισσότερο σε σχέση με τη μαζική απροστάτευτη νόσηση του πληθυσμού. Μελέτες δείχνουν πως η ανοσολογική απόκριση μέσω εμβολιασμού υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από μόλυνση, η οποία είναι πιο απρόβλεπτη και ανομοιογενής σε σχέση με την πιο στοχευμένη ανοσία που επάγεται από τα εμβόλια. Σε σχετική δήλωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι τα εμβόλια παράγουν ανοσία με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τη φυσική μόλυνση.

Ισχυρισμός 2:

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνέχεια και τα εμβόλια για την εποχική γρίπη είναι άκυρα και δεν κάνουν ανοσία.

Συμπέρασμα 2:

Κάθε χρόνο διεξάγονται μελέτες από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές οι οποίες δίνουν μια ισχυρή ένδειξη για τις παραλλαγές των ιών της εποχικής γρίπης οι οποίες θα είναι πιο πιθανό να επικρατήσουν στην εκάστοτε περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει και η προσαρμογή των εμβολίων για την εποχική γρίπη τα οποία παρέχουν προστασία για ένα περίπου έτος. Αυτά τα εμβόλια, πέρα από την προστασία από λοίμωξη παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί από τον ιό.

Ισχυρισμός 3:

Ο άνθρωπος έχει μακροχρόνια φυσική ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από προηγούμενη επαφή με άλλους κορωνοϊούς οι οποίοι υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Συμπέρασμα 3:

Ενώ ένα μέρος του πληθυσμού διαθέτει προϋπάρχουσα μνήμη από άλλους κορωνοϊούς, το μεγαλύτερο μέρος της δε συμπίπτει με το νέο κορωνοϊό, και δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα αν αυτή η μνήμη μπορεί να παρέχει κάποια μικρή προστασία από βαριά νόσηση. Ακόμη και αν επαληθευόταν κάποιος προστατευτικός ρόλος από την προϋπάρχουσα μνήμη, το γεγονός αυτό δε θα σήμαινε ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος απ’ όσο θεωρείται μέχρι σήμερα, αλλά πως χωρίς αυτή τη μνήμη, ο κορωνοϊός θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος. Παράλληλα, ακόμα και οι νέοι υγιείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω της νόσησης από COVID-19.

Ισχυρισμός 4:

Τα εμβόλια για την COVID-19 θα προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο και ενδεχόμενο θάνατο μέχρι και εντός 6 ωρών από τη λήψη του εμβολίου. Υπάρχουν πολλοί θάνατοι από εμβόλια που δεν καταγράφονται.

Συμπέρασμα 4:

Αιτιώδης σύνδεση μεταξύ ανεπιθύμητης ενέργειας ή παρενέργειας και ενός δεδομένου εμβολίου μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μετά από εξειδικευμένες μελέτες, που μεταξύ άλλων λαμβάνουν υπόψη το γενικό ρυθμό εμφάνισης της εκάστοτε πάθησης. Τέτοιες μελέτες διεξάγονται αδιάλειπτα από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών και έχουν δείξει ότι οι ελάχιστες επικίνδυνες παρενέργειες που όντως συνδέονται αιτιωδώς με τα εμβόλια, είναι εξαιρετικά σπάνιες και ο εμβολιασμός παραμένει μακράν προτιμότερος σε επίπεδο προσωπικής προστασίας από την εναλλακτική της απροστάτευτης νόσησης με COVID-19. Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος θεσμός υγείας των ΗΠΑ, CDC, πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση κατά του κορωνοϊού υπό την πιο αυστηρή φαρμακοεπαγρύπνηση στην ιστορία της χώρας, και τα επίμαχα εμβόλια έχουν επαληθευτεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ισχυρισμός 5:

Δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη σε περίπτωση σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιο για την COVID-19. Την ευθύνη κατέχει αποκλειστικά ο εμβολιασμένος.

Συμπέρασμα 5:

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο με το οποίο κυκλοφορούν τα εν λόγω εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται για άδειες χρήσης υπό όρους, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι καθιστούν υπεύθυνες για την ασφάλειά τους τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια. Στην Ελλάδα, επί του παρόντος δεν έχει καταρτιστεί σαφές νομικό πλαίσιο για κρατική, ενδεχομένως, εγγυητική ευθύνη σε περίπτωση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο, καμία νόμιμη οδός διεκδίκησης ευθυνών έναντι παρασκευάστριας εταιρίας ή του δημοσίου.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διαδήλωση κατά των εμβολιασμών και των μέτρων της κυβέρνησης που έγινε τον Ιούλιο στο Ηράκλειο Κρήτης, βλέπουμε την γιατρό Εύη Κιαγιά να προβαίνει σε σειρά αντιεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και την ασφάλεια των εμβολίων για την COVID-19. Κανένας εκ των ισχυρισμών της κ. Κιαγιά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

[.............................................]

 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΙΑΓΙΑ

 


Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: Κ. Π. Καβάφης ~ Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύνθεση - Ενορχήστρωση : Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ερμηνεύουν: Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καραγιάννη, Τάσσος Αποστόλου, Ανδρέας Σμυρνάκης, Νικόλας ...