Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2021

Τα εμβόλια δεν περιέχουν κανένα συστατικό το οποίο θα ήταν ικανό να εδραιώσει ασύρματη επικοινωνία με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ανεξάρτητα από την απόσταση. Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία βάση και συνιστούν συνωμοσιολογική παραπληροφόρηση

 

Tα εμβόλια για την COVID-19 ΔΕΝ καθιστούν το ανθρώπινο σώμα ικανό να  συνδεθεί με ηλεκτρονικές συσκευές μέσω Bluetooth - ELLINIKA HOAXES

Tα εμβόλια για την COVID-19 ΔΕΝ καθιστούν το ανθρώπινο σώμα ικανό να συνδεθεί με ηλεκτρονικές συσκευές μέσω Bluetooth

Αναστασία Κατσαουνίδου

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι όσα άτομα κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 εμφανίζονται σε λίστα συσκευών Bluetooth με ξεχωριστό 12ψήφιο κωδικό γιατί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το σώμα τους εκπέμπει σε αυτές τις συχνότητες λόγω του εμβολίου. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο δεν έχουν καμία βάση.

Παραδείγματα: katohika.gr, kaiomenivatos.blogspot.com, vhmavochas.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ένα από τα στιγμιότυπα οθόνης από το υπό εξέταση δημοσίευμα [πηγή]

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα περιέχουν στιγμιότυπα οθόνης που απεικονίζουν τη σελίδα των ρυθμίσεων κινητών τηλεφώνων την ώρα που γίνεται η αναζήτηση για διαθέσιμες συσκευές Bluetooth. Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις εικόνες του άρθρου, όπως στην παραπάνω, είναι οι συσκευές με τις οποίες μπορεί να συνδεθεί το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Ανάμεσα τους εμφανίζονται μία τηλεόραση, μία συσκευή με την ονομασία Cosmos, ένα κινητό τηλέφωνο και τρεις 12ψήφιοι κωδικοί οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των υπό εξέταση δημοσιευμάτων, είναι το σήμα που εκπέμπουν τα εμβολιασμένα άτομα καθώς το σώμα τους εκπέμπει σε αυτές τις συχνότητες λόγω του εμβολίου.

Τι ισχύει

Αρχικά, τα εμβόλια είναι φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούνται από μια σειρά γνωστών χημικών ενώσεων και δεν περιέχουν κανένα συστατικό το οποίο θα ήταν ικανό να εδραιώσει ασύρματη επικοινωνία με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ανεξάρτητα από την απόσταση. Επίσης, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας, τα εμβόλια δεν περιέχουν μικροτσίπ ή αντίστοιχα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και δεν μετατρέπουν το ανθρώπινο σώμα σε “μαγνήτη”. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Οι κωδικοί που εμφανίζονται στο τηλέφωνο των υπό εξέταση στιγμιότυπων είναι διευθύνσεις MAC (Media Access Control), δηλαδή η ταυτότητα των συσκευών που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση και μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω Bluetooth. Έναν τέτοιο κωδικό έχουν όλες οι συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ακόμη και συσκευές όπως πλυντήρια ή ηλεκτρικές σκούπες με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Προκειμένου να ταυτοποιήσουμε τις διευθύνσεις που εμφανίζονται στα στιγμιότυπα οθόνης αναζητήσαμε τους κωδικούς σε σχετικές ιστοσελίδες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, οι κωδικοί που ξεκινούν με τα γράμματα «CC» αντιστοιχούν σε προϊόντα της εταιρείας Vestel Elektronik San ve Tic. A.Ş., η οποία κατασκευάζει ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές διαφόρων ειδών. Το ίδιο ισχύει και να τον 12ψήφιο κωδικό “48:6D:BB:6E:8F:66”.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, το γεγονός ότι σε μια φορητή συσκευή εμφανίζονται 12ψήφιοι κωδικοί όταν αναζητούμε συσκευές Bluetooth δεν αποδεικνύει ότι οι εν λόγω κωδικοί έχουν την οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτά τα εμβόλια δεν περιέχουν κανένα συστατικό το οποίο θα ήταν ικανό να εδραιώσει ασύρματη επικοινωνία με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ανεξάρτητα από την απόσταση. Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία βάση και συνιστούν συνωμοσιολογική παραπληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  ...