Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021

Η Ελλάδα φτωχότερη: πέθανε ο σκηνοθέτης-ακτιβιστής Γιάννης Καρυπίδης

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης!

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης

Ο σκηνοθέτης με την ακτιβιστική δράση και τα συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ,  Γιάννης Καρυπίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Συνέδεσε την πορεία του με τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με κορυφαία στιγμή την ταινία του «Το Άπληστον Κέρδος», ενώ για το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, «Γάζα ερχόμαστε», βραβεύτηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Ο συνθέτης Χρήστος Χατζόπουλος, που είχε γράψει την μουσική για την ταινία, «Το Άπληστον Κέρδος», αποχαιρετώντας του αφιέρωσε το «τραγούδι του Γιάννη» και τόνισε: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν αυτά που πολλοί θέλουμε μα δεν τολμούμε. Ο Γιάννης Καρυπίδης ήταν ένας από αυτούς. Τολμούσε να ακολουθήσει το όνειρό του .Τολμούσε να βγει μπροστά και να κάνει την υπέρβαση. Να αφήσει την ασφάλεια της καθημερινότητας και να αναμετρηθεί με το άδικο. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τον Γιάννη Καρυπίδη τον φίλο μου που έφτασε στη Γάζα σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό για να προσφέρει βοήθεια σε ένα λαό που δοκιμάζεται. Την δεύτερη φορά που επιχείρησε το ταξίδι συνελήφθη και φυλακίστηκε , αλλά δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να αγωνίζεται».

Στο «Άπληστον Κέρδος» ο Γ. Καρυπίδης κατέγραφε τον διαχρονικό αγώνα κατά των εξορύξεων από τις τοπικές κοινωνίες, τόσο της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης, όσο και από τις αντίστοιχες σε Τουρκία και Βουλγαρία.

Στο ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», καταγράφεται το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, ν από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008. Με την κίνηση τους αυτή έσπασαν τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής έπειτα από 41 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 49 λεπτών, ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού του δεστιβάλ με 4.792 ψήφους. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, ποσό που διατέθηκε για την ενίσχυση της αποστολής και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ:

Πηγή: Παρατηρητής Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)