Κυριακή, Αυγούστου 22, 2021

21 τραγούδια για τα 21 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα

 

21 τραγούδια για τα
21 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα

του Άκη Γαβριηλίδη

Σε πρόσφατη συζήτηση, ένας φίλος μού επισήμανε ότι η κατάρτιση καταλόγων μπορεί να είναι καμιά φορά μια ενδιαφέρουσα άσκηση, ή ένα χρήσιμο εργαλείο. Κατόπιν τούτου, αποφάσισα κι εγώ να μπω σε αυτό το παιχνίδι φτιάχνοντας τη λίστα με το περιεχόμενο που περιγράφεται επαρκώς στον τίτλο.

Δεν θα επαναλάβω τους γνωστούς και βάσιμους προβληματισμούς για το ότι τέτοιες λίστες δεν είναι «αντικειμενικές». Φυσικά δεν είναι, αυτό το ξέρουμε εξ αρχής. Είναι λίγο πολύ αυθαίρετες, ακόμη και όταν τις καταρτίζουν πολλοί· άλλοι άνθρωποι, ή και οι ίδιοι άνθρωποι ένα χρόνο νωρίτερα ή ένα χρόνο αργότερα, μπορεί να έκαναν άλλες επιλογές.

Μεθοδολογικά: λήφθηκαν υπόψη πρωτότυπες συνθέσεις, όχι ηχογραφήματα που συνιστούν έστω εν μέρει διασκευές ή επανεκτελέσεις ήδη υφιστάμενων, και το έτος κατά το οποίο κυκλοφόρησαν, ασχέτως εάν τυχόν είχαν γραφεί νωρίτερα.

Το έτος 2000 δεν υπολογίζεται.

Κατά τα λοιπά, η λίστα είναι ως επί το πλείστον αυθόρμητη, καταρτίσθηκε μέσα σε μια-δυο μέρες, οπότε είναι πιθανό να ξέχασα κάποια. Δεν έκανα πολύ μεγάλη έρευνα, κυρίως προσπάθησα να επαληθεύσω το ακριβές έτος έκδοσης κάποιων οριακών περιπτώσεων.

Οι οριακές αυτές περιπτώσεις δεν ήταν λίγες: πράγματι, τα περισσότερα τραγούδια έχουν εκδοθεί τα πρώτα χρόνια του αιώνα. Επιπλέον, διαβάζοντας τη λίστα, διαπιστώνω ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, είναι φτιαγμένα από ανθρώπους που βρίσκονται στην καλλιτεχνική πιάτσα από την τελευταία ή την προτελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα –μερικοί/-ές από ακόμα παλιότερα. Τουλάχιστον δύο, αν δεν μου διαφεύγει κάτι, από τους συντελεστές αυτούς δεν ζουν πλέον.

Αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς ότι γερνάω και δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον στα καινούρια πράγματα που βγαίνουν. Μπορεί όμως και να σημαίνει ότι δεν βγαίνουν ενδιαφέροντα καινούρια πράγματα.

Παραθέτω πρώτα τη λίστα –η σειρά είναι τυχαία, όχι αξιολογική. Eάν υπάρξει ενδιαφέρον/ περιέργεια, ίσως επανέλθω με επεξηγήσεις ως «αιτιολόγηση ψήφου», μέσω νέας ανάρτησης ή τροποποίησης αυτής εδώ.

  1. Πάω να πιάσω ουρανό – στ, μ Σταμάτης Κραουνάκης, τρ Ελευθερία Αρβανιτάκη
  2. Δεν βλέπει πια να μου τηλεφωνήσει/ Νύχτα που φέρνεις πρόσωπο – 2 ποιήματα του Διονύση Καψάλη, μ Δημήτρης Παπαδημητρίου, τρ Γιώργος Φλωράκης
  3.  
    3. Ο Δεκέμβρης του 1903 – ποίημα Κ.Π. Καβάφης, μ Δημήτρης Παπαδημητρίου, τρ Αλκίνοος Ιωαννίδης
 Συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: