Κυριακή, Αυγούστου 22, 2021

ΠΥΡΙΓΕΛΩΣ

Σύνθεση: gerontakos

___________________________________________
Ένας τραγικά χαμογελαστός Πρωθυπουργός

Κοσιάρης Ανδρέας - Radio NowhereΤου Ανδρέα Κοσιάρη

info-war.gr

 

Ένας περιέργως χαμογελαστός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους, επιχειρώντας να επιρρίψει πλήρως τις ευθύνες για την καταστροφή από τις πυρκαγιές στην κλιματική κρίση και μιλώντας για «επίθεση της φύσης».

Σε μία σχεδόν δίωρη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός εξέθεσε πλήρως το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης στις στάχτες των εκατοντάδων χιλιάδων καμμένων στρεμμάτων, προσπαθώντας να πείσει ότι τα μέσα πυρόσβεσης ήταν ταυτόχρονα επαρκή αλλά και «χρειάζονται περισσότερα», πως «υπήρχε σχέδιο» αλλά και ταυτόχρονα πως «θα μάθουμε από τα λάθη μας», ενώ μίλησε και για «εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια» αποκατάστασης των δασών.

Πατώντας συχνά σε δύο βάρκες, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ορθότητα των μαζικών προληπτικών εκκενώσεων και στο μήνυμα «όταν δίνεται εντολή εκκένωσης να υπακούτε», ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους που έμειναν στα χωριά τους και τα προστάτευσαν.

Παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πως η Εύβοια και η Ηλεία (και άλλες περιοχές) αφέθηκαν στην τύχη τους έπειτα από την αναζωπύρωση των πυρκαγιών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα δικαιολόγησε την έλλειψη εναέριων μέσων -τα οποία ειρήσθω εν παρόδω «δεν είναι πανάκεια», όπως είπε- στις περιοχές αυτές, λέγοντας πως αυτά «ήταν εκεί, αλλά έψαχναν κενό να επιχειρήσουν».

Κάλυψε πλήρως τους υφισταμένους του, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας πως οι ευθύνες δεν είναι μόνο προσωπικές αλλά «πολλών ειδών», πως θα αποδοθούν «την κατάλληλη στιγμή» και πως η μασημένη συγγνώμη του στο προ ημερών διάγγελμα ήταν «μια προωθητική ενέργεια, μια αφετηρία για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία». Ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση από τα αποτελέσματά της, μιλώντας προφανώς για κάποια μελλοντικά αποτελέσματα και αγνοώντας τα αποτελέσματα που ήδη αυτοί βλέπουν.

Συγκεκριμένα για τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να δικαιολογεί την πρωτοφανή για το ύφος και το περιεχόμενό της χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου για «τη μάνικα στο χέρι». «Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να είναι “παρών” στο πεδίο. Προτιμώ έναν τέτοιο υπουργό παρά να είναι εξαφανισμένος», είπε ο Πρωθυπουργός, που λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ουσιαστικά το αντίθετο, λέγοντας πως «το επιτελικό κράτος συντονίζει, δε σβήνει φωτιές με τη μάνικα».

Γενικώς, η συνέντευξη τύπου αποτέλεσε μία λεπτομερή άσκηση επικοινωνιακής διαχείρισης. Στις περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός έβρισκε «όλως τυχαίως» γραμμένη μπροστά του την απάντηση, με το χαμόγελό του να κόβεται μόνο μία φορά, όταν ρωτήθηκε για τις αναβαθμίσεις στελεχών της Αστυνομίας και τη Πυροσβεστικής που είχαν καίριο ρόλο στην πυρκαγιά στο Μάτι, χωρίς να δίνει ουσιαστική απάντηση.

Το κυβερνητικό αφήγημα βασίζεται ξεκάθαρα στις «συγκρίσεις νεκρών». Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει και εκείνη τη φευγαλέα παλαιότερη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, όταν έλεγε πως τον ενδιαφέρει «η επικοινωνία και όχι η ουσία». Στις «ευνοϊκές συγκρίσεις» βασίστηκε ξεκάθαρα και το όποιο «σχέδιο» διέθετε η κυβέρνηση, σχέδιο που αφορούσε κατά συντριπτική πλειοψηφία τις προληπτικές εκκενώσεις και σε πολύ μικρό βαθμό την πρόληψη και την κατάσβεση.

Χυδαιότατα ο Πρωθυπουργός προτάσσει τη «σημασία της ανθρώπινης ζωής», την ίδια ώρα που αρνείται να τη διαφυλάξει ενισχύοντας για παράδειγμα το δημόσιο σύστημα υγείας και έχοντας στην πλάτη του πλέον των 13.000 νεκρών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: