Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

Η Εύα στα Ηλύσια Πεδία

 Εύα Κοταμανίδου: ο αριστουργηματικός μονόλογός της για τα Δεκεμβριανά.


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου. Είχε μακρά πορεία στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση

Γεννημένη το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια η Εύα Κοταμανίδου σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με τις ερμηνείες της στις ταινίες Ο Θίασος, Μεγαλέξαντρος, Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Είχε μακρά πορεία στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Το 1989 στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά.

  Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου

(1975)

 

Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη Γκόλφω, η βοσκοπούλα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και η ιδιωτική των μελών του θιάσου (που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ίδιας οικογένειας) πλέκονται αξεδιάλυτα. 

Από τη μια παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες της δικτατορίας του Μεταξά, την έναρξη του πολέμου, την ιταλική εισβολή, τη γερμανική κατοχή, την Απελευθέρωση, την άφιξη των συμμάχων (Άγγλων αρχικά και Αμερικανών στη συνέχεια), την καταπίεση των «αριστερών» αγωνιστών και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μέχρι τις εκλογές του 1952 όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της Δεξιάς. 

Από την άλλη, οι περιπέτειες της οικογένειας του Oρέστη, της αδελφής του, του πατέρα του, της μητέρας του και του εραστή της, παραπέμπουν στον κεντρικό πυρήνα του μύθου των Ατρειδών.

 O πατέρας εκτελείται από τους Γερμανούς, μετά την προδοτική καταγγελία του εραστή της μητέρας, κι ο Oρέστης, αντάρτης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της αδελφής, θα σκοτώσει επί σκηνής τη μητέρα του και τον εραστή της, για να έρθει και η δική του εκτέλεση κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τη γενική καταστολή του αντάρτικου κατά τον Εμφύλιο.

 Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η μεγάλη αδελφή (εκείνη που, κατά το σχήμα του μύθου, θα ήταν η Ηλέκτρα), η μόνη της οικογένειας που, μετά τα δεκατρία χρόνια Ιστορίας τα οποία πραγματεύεται η ταινία, μένει ώς το τέλος και φροντίζει τον μικρό Oρέστη, το γιο της μικρής αδελφής που έχει παντρευτεί έναν αμερικανό αξιωματικό. 

Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών. Η ταινία αρχίζει το 1952 και τελειώνει το 1939 μ' ένα πανομοιότυπο πλάνο.

 

 Έτος: 1974-’75 Διάρκεια: 230 λεπτά Χρώμα: Έγχρωμη

 Χώρα: Ελλάδα 

 

Διακρίσεις:

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) στο Φεστιβάλ των Καννών·

 Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' ανδρικού ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α' γυναικείου ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης· «Ειδικό βραβείο» στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα· Βραβείο Interfilm στο Φόρουμ του Βερολίνου· Βραβείο εge d'Or (καλύτερη ταινία της χρονιάς), Βρυξέλλες. 1976. Βραβείο Figueira das Foss, Πορτογαλία. 1979. Βραβείο Β.F.I. καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Λονδίνο· Μέγα Βραβείο των Τεχνών, Ιαπωνία· Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Ιαπωνία. «Καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1971-1980», από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. «44η καλύτερη ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου», από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Απαλλοτριωμένες πληροφορίες κ βίντεο Από:Must Watch Films

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ

 Ένα πολιτικό έργο, που επικαιροποιείται από τις σημερινές συνθήκες εκ νέου και παρουσιάζεται φέτος όχι μόνο από δύο θέατρα στην Ελλάδα, αλλά και από μεγάλες σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.
"Εγώ θα βγω στα χαρακώματα και θα περιμένω εκεί την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια έρχεται!
Πολεμάμε για την αλήθεια. Γι' αυτό είμαστε μόνοι μας. Αλλά αυτό μας κάνει δυνατούς!"
Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε το έργο από το Θέατρο της Δευτέρας σε διασκευή Άρθουρ Μίλλερ, μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννίτση.
Πρωταγωνιστούν: Φάνης Χήνας (γιατρός Στόκμαν), Χρήστος Δακτυλίδης (δήμαρχος), Εύα Κοταμανίδου (σύζυγος γιατρού), Ματίνα Καρρά (κόρη γιατρού), Ντίνος Λύρας (δημοσιογράφος), Σπύρος Καλογήρου (καπετάνιος), Γιώργος Γεωγλερής (κύριος Μπίλινγκ), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (κύριος Άσλαξεν), Κώστας Σαντοριναίος (πεθερός γιατρού), Μανώλης και Δημήτρης Πελέτης (γιοι γιατρού), Ανδρέας Βλάμης, Τάσος Περζικιανίδης, Λάμπρος Τσάγκας, Ναταλία Στεφάνου (κάτοικοι), Στράτος Παχής (μεθυσμένος).
Υπόθεση: ένας γιατρός προσπαθεί να αποκαλύψει μια αλήθεια, που θα εκθέσει τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου του, θα τους ζημιώσει οικονομικά, μα κυρίως, θα προστατεύσει την υγεία όλων.
Με αγνές προθέσεις στέκεται απέναντι στη εξουσία και τους συμπολίτες του, που σκύβουν το κεφάλι στα πολιτικά αφεντικά τους και συνθλίβεται.
Τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα συνασπίζονται εναντίον του, εξαγοράζουν συνειδήσεις, τρομοκρατούν και καταφέρνουν να τον παρουσιάσουν ως εχθρό του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...