Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2020

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

 


Η μεταφυσική ζωγραφική του Ντε Κίρικο

Ήρα Φελουκατζή

Η μεταφυσική ζωγραφική του Ντε Κίρικο
«Η ανταμοιβή του μάντη», 1913

© ADAGP, Paris, 2020

ΠAΡΙΣΙ

Μια συναρπαστική έκθεση προσφέρει στο κοινό το Μουσείο Ορανζερί που ξεκίνησε το φθινοπωρινό του πρόγραμμα εκδηλώσεων, με ένα πλούσιο εικαστικό αφιέρωμα στον Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Μουσείο Ορανζερί | Παρίσι | OnlineΜουσείο Ορανζερί 

Έξι μήνες τα μουσεία είχαν μείνει κλειστά για λόγους ασφάλειας με την εξάπλωση του κορονοϊού. Παρά τα δρακόντεια νέα μέτρα για την πανδημία, οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται στα μεγάλα μουσεία να εξακολουθήσουν τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις.

Τώρα τα μουσεία άρχισαν να προβάλλουν σημαντικές εκθέσεις στο Παρίσι. Το Μουσείο Ορανζερί παρουσιάζει την έκθεση για τον Ντε Κίρικο, με τον τίτλο «Η μεταφυσική στη ζωγραφική». Οι οργανωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη «μεταφυσική διεύρυνση» και στη φαντασία του καλλιτέχνη.

«Πορτρέτο του Γκιγιόμ Απολινέρ», 1914

© ADAGP, Paris, 2020

Ο Τζορτζιο ντε Κίρικο γεννήθηκε στην Ελλάδα, στον Βόλο το 1888. Εκπαιδεύτηκε αρχικά στην κλασική κουλτούρα και κατόπιν στην έκφραση του Γερμανικού Ρομαντισμού. Εβαλε τα θεμέλια μιας νέας καλλιτεχνικής αντίληψης, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Αλμπέρτο Σαβίνιο. Μαθητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου από το 1906, ανακάλυψε τη σκέψη του Νίτσε και του Σοπενχάουερ και τα έργα του Μπέκλιν και του Κλίνγκερ. Επισκέφτηκε το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Φλωρεντία και το Παρίσι το φθινόπωρο του 1911.

«Η αβεβαιότητα του ποιητή», 1913

© ADAGP, Paris, 2020

Ηρθε σε επαφή με τις νεωτεριστικές «εικονογραφικές επαναστάσεις». Γνώρισε διάσημες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής του, τους Απολινέρ, Αντρέ Σαλμόν, Αντρέ Μπρετόν, Πολ Ελιάρ, Ζαν Πολάν, υποστηρίχτηκε από πολιτιστικούς φορείς και λογοτεχνικούς κύκλους που προώθησαν την καλλιτεχνική του δράση.

Ο Ντε Κίρικο ήταν ζωγράφος, άλλα επίσης και συγγραφέας, γλύπτης, γνωστός ως ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της «Μεταφυσικής Ζωγραφικής» αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός και η «Νέα Αντικειμενικότητα». Το έργα του είναι γεμάτα συναρπαστικά οράματα και ποιητικά στοιχεία. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη έμφαση σε αινιγματικές συνθέσεις.

«Η επιστροφή», 1917-1918

© ADAGP, Paris, 2020

Ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με το θέατρο, το 1942 συμμετείχε στην 23η Μπιενάλε της Βενετίας, τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία όπως ο «Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», από τη γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1974, ενώ τον επόμενο χρόνο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ο Ντε Κίρικο πέθανε στη Ρώμη, το 1978, σε ηλικία 90 ετών. Το 1986 ιδρύθηκε το Ιδρυμα Τζόρτζιο και Ιζα ντε Κίρικο με σκοπό τη διαφύλαξη του έργου του.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες και εικονική περιήγηση στο https://www.musee-orangerie.fr

www.ira-feloukatzi.com


Τζόρτζιο ντε Κίρικο - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...