Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

arrowwww.miet.gr



Ένας ψηφιακός θησαυρός: 

ελεύθερη πρόσβαση σε 458 ελληνικά

περιοδικά του 19ου και του 20ού αιώνα 



Email Image

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνουν

με μεγάλη χαρά ότι παρέχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε μια εξαιρετικά σημαντική ψηφιακή συλλογή: 458 τίτλοι σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα -ορισμένοι εξ αυτών μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ-, συνολικά 25.648 τεύχη, είναι επισκέψιμα χωρίς χρέωση ή περίπλοκες διαδικασίες.

 

Τα φυσικά σώματα των περιοδικών αυτών ανήκουν στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, η οποία και τα ψηφιοποίησε. Η επαναφορά της αρχικής μορφής των τευχών των περιοδικών (από λυτά φύλλα σε τεύχη) και η επεξεργασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR), προς διευκόλυνση της αναζήτησης στο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε από το γραφείο ψηφιοποίησης και Αρχείων της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Αρχικά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω του παρακάτω συνδέσμου. Σταδιακά, ο κάθε τίτλος

θα συνδεθεί και με την αντίστοιχη εγγραφή του Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ (OPAC), ώστε να είναι εφικτή και η απευθείας πρόσβαση. Το ψηφιακό απόθεμα φιλοξενείται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο της ΒΠΚ με την ονομασία ΛΗΚΥΘΟΣ (Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών Κυπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών), όπου και οδηγεί ο σύνδεσμος.

Email Image
Δείτε την ψηφιακή συλλογή



Email Image

 

Το ΕΛΙΑ έχει ψηφιοποιήσει είτε με δικές του δυνάμεις είτε με συνεργασίες 9.122 τίτλους βιβλίων, 2.324 τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, 440 τίτλους ημερολογίων του 19ου και του 20ού αιώνα με στόχο την ελεύθερη διάθεση του υλικού στο ερευνητικό κοινό  και τη συνέχιση της ψηφιοποίησης των συλλογών του.

 

Στον Ηλεκτρονικό Καταλόγο της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ (OPAC), που είναι ένας από τους πιο έγκυρους και ενημερώνεται διαρκώς, μπορείτε να δείτε το υλικό που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ με όλες τις βιβλιογραφικές πληροφορίες και την ένδειξη τι είναι ψηφιοποιημένο και τι όχι.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του ήδη ψηφιοποιημένου υλικού (συρραφή τευχών, OCR), προκειμένου αυτό να αποκτήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο από το ερευνητικό κοινό.

Καλή πλοήγηση!

Email Image
Email Image

Δεν υπάρχουν σχόλια: