#Μιλήστε: συμμαχία για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Όλες οι συνυπογράφουσες οργανώσεις τού #Μιλήστε: συμμαχία Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών για την αποτελεσματική προστασία των whistleblowers
20 συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν κυβέρνηση και υπουργείο Δικαιοσύνης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Πόσες περιπτώσεις παράνομων πρακτικών θα είχαν αποτραπεί αν οι εργαζόμενοι/ες ενθαρρύνονταν να μιλήσουν; Οι έρευνες δείχνουν ότι 6 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες νιώθουν ότι είναι καθήκον τους να καταγγείλουν παραβάσεις, αλλά φοβούνται και αισθάνονται απροστάτευτοι (Global Corruption Barometer).
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, της MKO Vouliwatch και του Reporters United, τουλάχιστον 20 συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού, συμπεριληπτικού, προοδευτικού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Στις 11 Νοεμβρίου εστάλη επιστολή προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το αίτημα να «ανοίξουν» άμεσα τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία για να διαμορφωθεί από κοινού η πρώτη έκδοση του σχεδίου νόμου για την αποτελεσματική και σύγχρονη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε την Οδηγία 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του Δικαίου της Ενωσης (whistleblowers). Η οδηγία παρέχει μια σειρά από ελάχιστα κοινά πρότυπα, επί τη βάσει των οποίων και η Ελλάδα καλείται να σχεδιάσει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας ώς το τέλος Δεκεμβρίου του 2021.
Η Οδηγία της Ε.Ε. αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού ελληνικού νομικού πλαισίου αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της διαφθοράς. To θέμα βέβαια είναι να υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση καθώς, όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis στην Ελλάδα λοιδορήθηκαν και κυνηγήθηκαν ως «κουκουλοφόροι» από στελέχη της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ωστόσο βραβεύτηκαν από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Η διαμόρφωση ισχυρού νομικού πλαισίου είναι υπόθεση όλων μας. Ηρθε η ώρα κράτος και κοινωνία των πολιτών να συζητήσουμε ανοιχτά και να συνδιαμορφώσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και όσων τελούν υπό την υποχρέωση εμπιστευτικότητας και οι οποίοι/ες μιλούν εναντίον της διαφθοράς, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος» αναφέρουν στην επιστολή τους οι συνυπογράφουσες οργανώσεις (Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, Vouliwatch, Reporters United, ActionAid, Διεθνής Αµνηστία, MIIR, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, Ιδρυµα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας, Οργανισµός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ, Generation 2.0, GIVMED, HIAS Greece, HIGGS, Homo Digitalis, HumanRights360, Impact Hub Athens, Inter Alia, Science For You, Solidarity Now, Women On Top).
Οπως εξηγούν οι οργανώσεις, η σιωπηρή ανοχή στην αδικία μπορεί να σπάσει αν κάθε ευσυνείδητος/-η εργαζόµενος/-η γνωρίζει µε σαφήνεια: τι είδους αδικήµατα µπορεί να αναφέρει, από ποια αντίποινα προστατεύεται, σε ποιους εμπιστευτικούς διαύλους μπορεί να υποβάλει αναφορά, πώς και ποιος διαχειρίζεται την αναφορά του. Οι δημόσιες αρχές, οι θεσμοί αλλά και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να προστατεύουν όσους/-ες καταγγέλλουν εγκαίρως παραβάσεις της νομοθεσίας, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της διοίκησης αλλά και του οικονομικοπολιτικού συστήματος, ενώ παράλληλα πρέπει να κατοχυρώνεται η δυνατότητα προσφυγής του καταγγέλλοντος στα ΜΜΕ, εφόσον δεν εμπιστεύεται άλλους διαύλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου