Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2026

Παπαστεργίου-Αγοραστός: η ιδιαίτερα "σφιχτοδεμένη" σχέση τους με τη βιομηχανία Βιολάντα μέσα από συγκλονιστικά έγγραφα

 

«Βιολάντα» / Έγγραφα – «φωτιά» με τις υπογραφές Αγοραστού στις άδειες του εργοστασίου

Το καμένο εργοστάσιο ΒΙΟΛΑΝΤΑ
(INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ανανέωσε την άδεια για τις εγκαταστάσεις υγραερίου του εργοστασίου, παρά την αντίθετη γνωμάτευση της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως φαίνεται στην Διαύγεια (17.2.2020). Παρά τις επισημάνσεις ούτε κάποια διόρθωση έγινε ούτε και νέος έλεγχος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό, οι αρμόδιοι γνώριζαν, όμως στη συνέχεια οι έλεγχοι δεν έγιναν.

Μετά τον υπουργό Δ. Παπαστεργίου και ο  Κ. Αγοραστός καλείται να δώσει εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρμόδιος προϊστάμενος είχε διαπιστώσει τη μη συμβατότητα των υπόγειων δεξαμενών προπανίου στη «Βιολάντα» και ο Αγοραστός μετά από δύο μέρες έδωσε άδεια εγκατάστασης.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο τότε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και νυν υπόδικος για την τραγωδία των Τεμπών κ. Αγοραστός χορηγεί άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο «Βιολάντα» με προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση με την επανατοποθέτηση δεξαμενών υγραερίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η προθεσμία είναι δύο χρόνια αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία διαπιστωτική πράξη δημοσιευμένη στη «Διαύγεια» από την οποία να προκύπτει συμμόρφωση. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν συμμορφώθηκε η εταιρία και αν ναι, πως αυτό αποδεικνύεται. Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ζήτημα με τις δεξαμενές υγραερίου καθώς η «Βιολάντα» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, πράγμα που προφανώς γνώριζε η ιδιοκτησία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Και προσέξτε το τουλάχιστον περίεργο και μη κατανοητό: Ενώ στις 17/02/2020 διαπιστώνεται από τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας η μη τήρηση της νομοθεσίας για την εγκατάσταση των δεξαμενών υγραερίου, τέσσερις ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 13/02/2020 εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης της «Βιολάντα» για διάστημα πέντε ετών με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λειτουργία της εταιρείας.

Και είναι ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει η χρονολογική σειρά όταν οι διαπιστώσεις των ελεγκτών έχουν γίνει δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο.

Χρήστος Μιχαλάκης

Ωστόσο, καίριο και καθοριστικό ρόλο στη διοικητική διαχείριση της υπόθεσης της «Βιολάντα» έπαιξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, την περίοδο που πολιτικός της επικεφαλής, ως αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων ήταν ο Χρήστος Μιχαλάκης. Αυτό προκύπτει όχι από εκτιμήσεις, αλλά από επίσημο έγγραφο της ίδιας της Περιφέρειας, αναρτημένο στη «Διαύγεια» στις 17 Φεβρουαρίου 2020.

Ακόμα περισσότερα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν προκύπτουν από το έγγραφο που ανάρτησε στη Διαύγεια στις 17 Φεβρουαρίου 2020 η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για το εργοστάσιο της «Βιολάντα». Ο αρμόδιος προϊστάμενος διαπίστωσε «τη μη συμβατότητα της λειτουργίας της βιοτεχνίας όσον αφορά την τοποθέτηση των δεξαμενών δύο υπόγειων δεξαμενών 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας και την τοποθέτηση δύο υπέργειων δεξαμενών 5.000 λίτρων και 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αποστάσεις που προβλέπεται στην Υ.Α Αριθμ.Δ3/14858/93 /ΦΕΚ 477 Β’)».

Εν ολίγοις διαπιστώθηκε ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά» με τις δεξαμενές υγραερίου, σχεδόν έξι χρόνια πριν από την τραγωδία με τις πέντε νεκρές εργάτριες. Στο ίδιο έγγραφο, η αρμόδια διεύθυνση επισημαίνει ότι «προκειμένου να εξετάσουμε τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας για τεχνική ανασυγκρότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3982/2011 και ο φορέας της δραστηριότητας να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία (για τις αποστάσεις των δεξαμενών από τα όρια ιδιοκτησίας) υπέβαλε στην Υπηρεσία μας με τη σχετική αίτηση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στο σχετικό έγγραφό μας».

Αδειοδότηση δύο μέρες μετά

Και ενώ η λογική, όπως και η στοιχειώδης ενσυναίσθηση για τις ζωές των εργαζόμενων, επιβάλλουν σε τέτοιες περιπτώσεις παύση εργασιών, ενδελεχή έρευνα και περεταίρω ελέγχους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δύο μέρες αργότερα εκδίδει νέο επίσημο έγγραφο με ισχύ μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2022 και τίτλο «Χορήγηση άδειας λειτουργίας με προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση (με την επανατοποθέτηση δεξαμενών υγραερίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) της βιοτεχνίας παρασκευής μπισκότων, βουτημάτων διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής και μπαρών δημητριακών της εταιρείας Βιολάντα ΑΕ που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο. Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας του Δήμου Τρικκαίων της Π.Ε Τρικάλων».

Η «μη συμβατότητα» των δεξαμενών υγραερίου εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και μένει να φανεί αν θα συμβεί το ίδιο με τις ευθύνες των εμπλεκόμενων.

Στο έγγραφο αυτό (ΑΔΑ 9ΚΑΗ7ΛΡ-ΓΝ7), η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης διαπιστώνει ρητά «μη συμβατότητα της λειτουργίας της βιοτεχνίας», λόγω της τοποθέτησης δεξαμενών υγραερίου σε αποστάσεις μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι δύο υπόγειες δεξαμενές των 9.000 λίτρων βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων από τα όρια ιδιοκτησίας, ενώ δύο υπέργειες δεξαμενές 5.000 και 9.000 λίτρων σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων, κατά παράβαση της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477 Β’).

Το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο η καταγραφή του προβλήματος, αλλά τι ακολούθησε. Παρά τη διαπιστωμένη ασυμβατότητα σε εγκαταστάσεις υγραερίου, εξοπλισμό υψηλού κινδύνου, η Περιφέρεια δεν προχώρησε σε παύση λειτουργίας, αλλά άνοιξε τη διαδικασία χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας με προθεσμία για «τεχνική ανασυγκρότηση», βάσει του άρθρου 22 του Ν. 3982/2011. Η επιλογή αυτή φέρει την πολιτική κάλυψη της τότε ηγεσίας της Π.Ε. Τρικάλων.

Με άλλα λόγια, ενώ η ίδια η Διοίκηση αναγνώριζε ότι υπήρχε απόκλιση από τους κανόνες ασφαλείας, η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίστηκε, με τη συμμόρφωση να μετατίθεται χρονικά. Έξι χρόνια αργότερα, μετά την τραγωδία με πέντε νεκρές εργάτριες, το γεγονός αυτό αποκτά άλλη βαρύτητα.

Το ερώτημα πλέον τίθεται αναπόφευκτα: όταν η Περιφέρεια διαπιστώνει κίνδυνο και, αντί να τον διακόψει, τον «παγώνει» με προθεσμίες, τι ακριβώς κάνει; Προλαμβάνει ή παρατείνει; Η απόφαση αυτή φέρει την υπογραφή της τότε πολιτικής ηγεσίας της Π.Ε. Τρικάλων. Και όταν αυτή η επιλογή φέρει υπογραφή, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από μια διοίκηση που αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως ζήτημα χρόνου και όχι ως ζήτημα ζωής;

Δημήτρης Παπαστεργίου

Στο μεταξύ, μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχει για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρώην δήμαρχο Τρικάλων και νυν υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Πέντε μέρες μετά τη φονική έκρηξη στη «Βιολάντα» και το θάνατο πέντε εργαζόμενων γυναικών, αισθάνθηκε ίσως την ανάγκη για να «ξεκαθαρίσει» τη θέση του με μια δημόσια «απολογία». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όταν εργαζόταν ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός το 2007, είχε αναλάβει τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες της συγκεκριμένης επιχείρησης, στο στάδιο της πρώτης εγκατάστασης. Οι οποίες εγκρίθηκαν όπως αναφέρει, από την Πυροσβεστική όσο και από το τότε Τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έκτοτε, όπως είπε ανέλαβαν άλλοι μηχανικοί, καθώς ο ίδιος εκλέχθηκε δήμαρχος Τρικάλων. Και στην κατακλείδα του μάλιστα, λέει: «…γιατί πρέπει να δούμε τί πήγε λάθος για να μην επαναληφθεί». Μάλιστα. Ο κ. υπουργός, είναι σαφής: όσο ήταν εκείνος, όλα πήγαν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και ήταν σωστά καμωμένα. Πρέπει λοιπόν να ψάξουν οι αρχές το «λάθος» που έγινε στην πορεία σύμφωνα με τον ίδιο και συνέβη το μοιραίο.

Όμως, δεν μας τα είπε όλα ο κ. Παπαστεργίου προφανώς: διότι ο ίδιος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπέγραψε και τέσσερα χρόνια αργότερα την μελέτη που υποβλήθηκε το 2011 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί Κώστα Αγοραστού, για να πάρει άδεια λειτουργίας η επίμαχη μονάδα. Και τα κρίσιμα ερωτήματα είναι τα εξής:

Ο νυν υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων υπέγραψε «απλώς μία μελέτη»; Ή υπέγραψε την μελέτη, στην οποία δεν υπάρχει πουθενά το υπόγειο της επιχείρησης, όπως φαίνεται στο τμήμα του τοπογραφικού σχεδίου που δημοσιεύουμε, το οποίο κατά πληροφορίες και από την ανάκριση παραμένει αυθαίρετο μέχρι σήμερα;  [........................................]

Έγγραφα – «φωτιά» με τις υπογραφές Αγοραστού στις  άδειες του εργοστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yunchan Lim ο μέγας ! Playlist (2015-2025) part 1

karpuz «33 κομμάτια, 10 συνθέτες. Πολλά κομμάτια encore και παλιά μικρά κομμάτια. Όλα ηχογραφούνται ζωντανά. Το τρίο Ραχμά...