
Berlinale: Αρνήθηκε το βραβείο η σκηνοθέτιδα της «Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ»

Πηγή: Dropsite News
Η Τυνήσια σκηνοθέτις Καουτέρ Μπεν Χανιά αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο «Πιο Πολύτιμη Ταινία» για το ντοκιμαντέρ της, Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ, στο γκαλά του Cinema for Peace στο Βερολίνο στις 16 Φεβρουαρίου.
Την τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hotel Adlon Kempinski στο Βερολίνο, παρακολούθησαν η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι. Το γκαλά τίμησε επίσης τον πρώην Ισραηλινό στρατηγό, Νοάμ Τιμπόν.
Η Μπεν Χανιά άφησε πίσω το βραβείο της, διαμαρτυρόμενη ότι η εκδήλωση παρείχε «πολιτική κάλυψη» στη γενοκτονία, «αναπλαισιώνοντας τη μαζική δολοφονία αμάχων ως αυτοάμυνα» και «απαξιώνοντας τους διαδηλωτές».
«Η ειρήνη δεν είναι ένα άρωμα που ψεκάζεται πάνω στη βία, ώστε η εξουσία να φαίνεται εκλεπτυσμένη και να αισθάνεται άνετα. Και ο κινηματογράφος δεν είναι ξέπλυμα εικόνας», δήλωσε.
«Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τη Χιντ Ρατζάμπ, σκότωσε την οικογένειά της, σκότωσε τους δύο διασώστες που πήγαν να τη σώσουν, με τη συνενοχή των ισχυρότερων κυβερνήσεων και θεσμών του κόσμου… Αρνούμαι να επιτρέψω οι θάνατοί τους να γίνουν φόντο για έναν ευγενικό λόγο περί ειρήνης».
Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει για να παραλάβει το βραβείο όταν η ειρήνη θα είναι «ριζωμένη στη λογοδοσία για τη γενοκτονία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου