Τρίτη, Ιουλίου 29, 2025

Έπιστημονική έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης από αβγά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, οδήγησε σε μείωση της “κακής” χοληστερόλης.

 

https://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/Screenshot-2024-08-11-103125.png

Έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τη σχέση αβγών και χοληστερόλης


Μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να ανατρέψει δεκαετίες διατροφικών μύθων και να αποκαταστήσει τη φήμη ενός από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα: του αβγού.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, παρουσιάζει συγκλονιστικά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση δύο αβγών την ημέρα όχι μόνο δεν αυξάνει, αλλά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.

Elsevier

Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου επιστήμονα Τζόναθαν Μπάκλεϊ, αποτελεί ορόσημο στη διατροφική επιστήμη, καθώς είναι η πρώτη που διαχωρίζει με σαφήνεια τις επιδράσεις της διατροφικής χοληστερόλης από εκείνες των κορεσμένων λιπαρών στα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Η μεθοδολογία της έρευνας ήταν εξαιρετικά προσεκτικά σχεδιασμένη, με τη συμμετοχή 61 ενηλίκων που είχαν παρόμοια αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης. Από αυτούς, 48 άτομα ολοκλήρωσαν επιτυχώς και τις τρεις φάσεις της μελέτης, προσφέροντας αξιόπιστα και στατιστικά σημαντικά δεδομένα.


Το ερευνητικό πρωτόκολλο περιλάμβανε τρία διαφορετικά διατροφικά πλάνα, το καθένα διάρκειας πέντε εβδομάδων. Το πρώτο πλάνο, που περιλάμβανε την κατανάλωση δύο αβγών ημερησίως με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ο Δρ. Μπάκλεϊ τονίζει χαρακτηριστικά: «Τα αβγά έχουν αδίκως “κατηγορηθεί” λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων», υπογραμμίζοντας πώς οι παλαιότερες διατροφικές οδηγίες – που βασίζονταν σε περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα – οδήγησαν στον αδικαιολόγητο «στιγματισμό» των αβγών.


Η μοναδικότητα των αβγών έγκειται στο γεγονός ότι, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, περιέχουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Αυτό το χαρακτηριστικό τους αποδεικνύεται πλέον καθοριστικό για την επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κατηγορηματικά: η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ήταν αυτή που προκάλεσε αύξηση της LDL χοληστερόλης, ενώ η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης από αβγά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, οδήγησε σε μείωση της “κακής” χοληστερόλης.

Ο Δρ. Μπάκλεϊ καταλήγει με μια σημαντική συμβουλή προς τους καταναλωτές: «Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα αβγά, αλλά μάλλον για την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που συνήθως τα συνοδεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: