Αλέξης Τσίπρας / Το βαρύ κατηγορώ του στον Μητσοτάκη και μια ηχηρή προειδοποίηση
Από νωρίς το Ωδείο Αθηνών γέμισε με κόσμο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το θέμα της ημερίδας «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη»
Επίθεση κατά μέτωπο στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση για το Κράτος Δικαίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του πρώην πρωθυπουργού χρεώνοντάς του «σκοπιμότητα συγκάλυψης» στην τραγωδία των Τεμπών και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Από νωρίς το Ωδείο Αθηνών γέμισε με κόσμο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το θέμα της ημερίδας «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» και της επικαιρότητας που απέκτησε «αναπάντεχα» όπως σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια και τη φωνή της κοινωνίας που απαιτεί να μπει τέλος στη συγκάλυψη.
Είδαμε εκεί...
Την ημερίδα παρακολούθησαν πολιτικοί, νομικοί, συνταγματολόγοι, στελέχη της κυβέρνησης 2015 – 2019, μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω μερικά ονόματα που παραβρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. Η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής της κίνησης «Κόσμος» Πέτρος Κόκκαλης, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Ψυχογιός, Κωνσταντίνος Μπάρκας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αθηνά Λινού, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της LEFT, Κώστας Αρβανίτης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Γρηγόρης Θεοδωράκης, το μέλος της Κ.Ε. Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, τη Μαρία Ρεπούση, τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κ.ά.
Τρία μηνύματα
Σε πολιτικό επίπεδο, τρία ήταν τα κεντρικά μηνύματα της εκδήλωσης. Πρώτο, η σφοδρότητα της επίθεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή το τρίπτυχο της συγκάλυψης της κυβέρνησης του στην τραγωδία των Τεμπών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Δεύτερο, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και Τρίτο το «Ζητείται Ελπίς», για την ακρίβεια θα λέγαμε «προοδευτική» Ελπίς.
Αλέξης Τσίπρας για Κυριάκο Μητσοτάκη: Κακοποιητής κάθε έννοιας Δικαιοσύνης
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση το τρίπτυχο: Υποκλοπές, Τέμπη, Πύλος.
Ειδικότερα τον χαρακτήρισε διοργανωτή των υποκλοπών και ενορχηστρωτή μπαζώματος στα Τέμπη για να διατηρήσει και να διευρύνει την εξουσία του.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:
«Αλλά με κάθε σεβασμό στο πένθος και την οργή των συγγενών, μπορούμε να πούμε ότι η επομένη των Τεμπών είναι και ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας θα έλεγα, για τις ανθρώπινες ζωές. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 23. Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ήταν οι συνωμοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι.»
«Οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. Γιατί, ας μη ξεχνάμε μια κρίσιμη παράμετρο : Μόλις ενάμισι μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές. Αν γίνονταν τότε γνωστά, όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς δυστύχημα.
Και η αναζήτηση ευθυνών δε θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δε θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών.
Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα.»
Επίθεση εξαπέλυσε και με αφορμή την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε «πρόεδρο – επιστάτη».
![Πάνελ στην ημερίδα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη»](https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/panel.jpg?itok=EiRjf70t)
Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί πεντέμισι χρόνια τώρα, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι πεντέμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση, ενώ έχει φέρει στη Βουλή εκατοντάδες αλλαγές στη ποινική νομοθεσία, ενώ έχει ψηφίσει άλλους εκτελεστικούς νόμους, δεν έχει τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αναρωτιέμαι γιατί;»
«Μήπως το ξεχάσανε; Μήπως τους διέφυγε; Ή μήπως μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη, υπάρχει σκοπιμότητα; Δε ξέρω ποιος μπορεί να εισηγείται στον πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει ποτέ δικαστής που θα αποφανθεί ότι μπορεί ένας νόμος να υπερβαίνει το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν έχει παρά να φέρει άμεσα στη Βουλή προς κύρωση τον εκτελεστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλιώς θα είναι σα να επιβεβαιώνει, όχι μόνο σκοπιμότητα συγκάλυψης αλλά και την ίδια την ενοχή του για τις συγκλονιστικές αυτές υποθέσεις.»
Τρεις προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο πρώην πρωθυπουργός στην ημερίδα για το κράτος δικαίου κατέθεσε τρεις προτάσεις. Πρώτο, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεύτερο, να μειωθεί ο αριθμός των Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. «Άλλο οι προσδοκίες για ηγεσία να αφορούν τρεις θέσεις και άλλο 30 θέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Και τρίτο να υπάρχει ένα χρονικό όριο από την αφυπηρέτηση μέχρι την αξιοποίηση δικαστών σε Ανεξάρτητες Αρχές, ή άλλες θέσεις, τις οποίες ορίζει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Τα τέσσερα χρόνια θα ήταν ένα επαρκές όριο ώστε να μην μπορεί μια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της να τάζει διορισμούς και αξιώματα σε έναν δικαστή που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του.[..........................................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου