Tvxs podcast / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης για τις πόλεις μας, τη συνωμοσία της σιωπής κι ένα γράμμα που δεν έφτασε ποτέ
Με αφορμή τη νέα του έκθεση με τίτλο «Παλέρμο, Άνθρωποι και Ερείπια», που φιλοξενείται έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025 στη γκαλερί Ζουμπουλάκη, ο σημαντικός εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης που έχει αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες και ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μιλάει στο tvxs. Τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήριο του στην Ακρόπολη, όπου εργάζεται πυρετωδώς για μια νέα έκθεση με θέμα το προσφυγικό στις παλιές φυλακές της Αίγινας τον ερχόμενο Μάιο.
O εικαστικός μιλά για την αφορμή της έκθεσης που ήταν το Παλέρμο « …ένας τόπος που περιλαμβάνει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε μια σύμπτυξη» όπως λέει. Εκεί «…έχουν αφήσει τα ίχνη τους πολιτισμοί χωρίς να ακυρώσουν τους προηγούμενους. Άραβες, βυζαντινούς, Νορμανδούς…. την αρχαία Ελλάδα…».
Μιλάει όμως και για τις πόλεις μας σήμερα που «…έγιναν τόποι προσωρινής κατανάλωσης». Για την Ελλάδα όπου «κάθε αλλαγή καταστρέφει κάθε ίχνος μνήμης και η έννοια του δημόσιου χώρου είναι πολυτραυματισμένη. Στην Ελλάδα τα πράγματα εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη με έναν βίαιο τρόπο που καταστρέφει το οποιοδήποτε ίχνος μνήμης. Η έννοια της ιστορίας των πραγμάτων εξαφανίζεται».
Ο Γ. Ψυχοπαίδης μάς μιλάει και για τον τρόπο με τον οποίο οδηγείται κάθε φορά στην έμπνευση και για το «γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», μια ιστορία από τα χρόνια της δικτατορίας που έζησε στη Γερμανία.
Με αφορμή την επόμενη έκθεση για το προσφυγικό παρατηρεί πως «στο
προσφυγικό υπάρχει μια συνωμοσία της σιωπής. Οι άνθρωποι ζητάνε σωτηρία
από αυτούς που τους έχουν καταστρέψει» και πως «..ζούμε σε μια κοινωνία
που έχει μάθει να αποσύρεται στο ατομικό της οικοπεδάκι…. Οι ελάχιστοι
άνθρωποι που είναι όρθιοι και παλεύουν πρέπει να κάνουν πολλαπλή
προσπάθεια για να ακουστεί ότι πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα. Από
την άλλη έχουμε δεχθεί ως αυτονόητη την έννοια του πολέμου. Δεν είναι
αυτή η Ευρώπη που είχαμε φανταστεί και στην οποία είχαμε ελπίσει».
Μουσική podcast: Κώστας Λαμπρίδης (Θέμα «Διάφανη Γραμμή»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου