![Ο Μπαμπινιώτης για τον γλωσσικό θησαυρό των Ελλήνων](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/11/babiniotis.jpg)
Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε πως η ελληνική γλώσσα είναι το μεγάλο εθνικό μας κεφάλαιο ενώ έθεσε και ορισμένους προβληματισμούς.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνική Γλώσσας μίλησε στον ΒΗΜΑτοδότη ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπινιώτης είπε πως η ελληνική γλώσσα είναι το μεγάλο εθνικό μας κεφάλαιο ενώ έθεσε και ορισμένους προβληματισμούς.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στη στήλη:
«Ένας «πολιτισμός του γραπτού λόγου» που είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ένας πολιτισμός που ξεχώρισε και αναδείχθηκε διεθνώς μέσα από τα κείμενά του, δηλ. μέσα από την ελληνική γλώσσα, δικαιούται να τιμά και να εορτάζει τη γλώσσα του. Μη ξεχνάμε ότι από τα κείμενα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Ομήρου, του Αισχύλου, του Θουκυδίδη, του Ιπποκράτη και των άλλων μεγάλων Ελλήνων διανοητών μάς έμαθε και μάς ξεχώρισε ο κόσμος.
Η ελληνική γλώσσα είναι το μεγάλο εθνικό μας κεφάλαιο με τρία χαρακτηριστικά: α) τη συνέχεια (40 αιώνων προφορικού λόγου και 28 αιώνων γρπατού λόγου με το ελληνικό αλφάβητο)∙ β) την καλλιέργεια από τον ελληνικό στοχασμό που εκφράστηκε σε γλώσσα ελληνική, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στο λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη∙ γ) την οικουμενικότητα της παρουσίας της Ελληνικής στις γλώσσες της Ευρώπης (45.000 λέξεις μόνο στην Αγγλική) και δι’ αυτών σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Έχουμε συνείδηση αυτού του γλωσσικού θησαυρού οι Έλληνες; Αγαπούμε, σεβόμαστε και αξιοποιούμε τη γλώσσα μας όπως τής αξίζει; Έχουμε επαφή με τα «παλαιότερα Ελληνικά μας» (αρχαίο λόγο και λόγια παράδοση); Είμαστε ευχαριστημένοι με τα Ελληνικά που μιλούμε και γράφουμε; Η «Ημέρα της ελληνικής γλώσσας» είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να προβληματιστούμε για τα θέματα αυτά.
Ημέρα ελληνικής γλώσσας
Νέα ώθηση επιδιώκει να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών στον αυριανό εορτασμό της, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, συντονίζοντας δεκάδες εκδηλώσεις Πρεσβειών και Προξενείων μας ανά τον κόσμο. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νάπολη τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες και φιλέλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι προωθούν τον πολιτισμό μας και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.
![](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2025/02/08/image-2-1024x611.jpg)
Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης «φιλία» είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα του Διεθνούς Μαθητικού Μαραθωνίου που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εκδήλωσης, με συμμετοχή δεκάδων σχολείων από την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, που διδάσκουν την ελληνική.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γεννήθηκε στη Νάπολη και εορτάζεται αδιαλείπτως εδώ και μια δεκαετία. Φέτος συμπίπτει με τα 2500 χρόνια από την ίδρυση της πόλης και ο Δήμος Νάπολης την ενέταξε στις επετειακές του εκδηλώσεις, σε ένδειξη αναγνώρισης των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών που συνδέουν Ελλάδα και Ιταλία.
Η οργάνωση και στήριξη εκδηλώσεων για την ελληνική γλώσσα
ανά τον κόσμο έρχεται σε συνέχεια σειράς δράσεων του Υπουργείου
Εξωτερικών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνομάθειας, με πιο
πρόσφατες τη συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Αθηνών για την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας
για Έλληνες της Διασποράς, τον εμπλουτισμό της μαθησιακής πλατφόρμας
Staellinika
και την οριζόντια στήριξη εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.Διαθέσιμη και στα γαλλικά και γερμανικά είναι πλέον η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα staellinika.com για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νέες και νέους ομογενείς και σε ξενόγλωσσους χρήστες.
staellinika.com: Τώρα και για γαλλόφωνους και γερμανόφωνους της διασποράς
![](https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2024/01/staellinika-696x696.jpg)
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους ομογενείς, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό
Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα λειτουργεί πλέον σε 5 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά.
Η ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα staellinika.com είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (που τη χρηματοδότησε αρχικά) και το Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies του Simon Fraser University στο Βανκούβερ του Καναδά. Η γαλλική, γερμανική, ισπανική και πορτογαλική έκδοση χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποτελεί καρπό της συνεργασίας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών – παιδαγωγών, γλωσσολόγων, ειδικών πληροφορικής, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με του ΥΠΕΞ, έχει εξαρχής τη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους ομογενείς, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
Όλες οι εφαρμογές της πλατφόρμας διατίθενται δωρεάν και απευθύνονται σε μεμονωμένους χρήστες αλλά και σε σχολεία, καθώς προσφέρονται ειδικές λειτουργίες υποστήριξης διδασκόντων. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σύγχρονο, διαδραστικό εργαλείο που εμπλουτίζεται συνεχώς με σειρά διαδικτυακών εφαρμογών και αναπτύσσεται σε νέες γλώσσες, απευθυνόμενη σε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό χρηστών ανά τον κόσμο. Η πλατφόρμα staellinika.com, ήδη από την αρχική της φάση, έγινε αντιληπτή ως μια καινοτόμος δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, αλλά και την εν γένει διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστια δύναμη για τον Απανταχού Ελληνισμό, αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας. Η προώθηση της ελληνομάθειας αποτελεί, ως εκ τούτου, πάγια επιδίωξή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία και ιδίως το Διαδίκτυο, για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες και νέους της Διασποράς και ξενόγλωσσους χρήστες να έρθουν σε άμεση επαφή με την ελληνική γλώσσα και με τον πολιτισμικό μας πλούτο. Με την επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com στα γαλλικά και γερμανικά, προσφέρουμε το καινοτόμο αυτό ψηφιακό εργαλείο εκμάθησης της γλώσσας μας σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Ο εμπλουτισμός της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com, εντάσσεται, άλλωστε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), που αναπτύσσει το Υπουργείο Εξωτερικών».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, κάλεσε τις νέες και τους νέους ομογενείς από τον γαλλόφωνο και γερμανόφωνο χώρο να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων του εργαλείου ελληνομάθειας. Όπως τόνισε, «η ψηφιακή πλατφόρμα staellinika.com αποτελεί μια τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας για την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ένα ζήτημα που βρίσκεται εξαρχής ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση ζωντανής της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στον ομογενειακό ελληνισμό. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας, η οποία εξυπηρετεί την ελληνομάθεια ως δομικό στοιχείο της ακατάλυτης σχέσης των ομογενών μας με τη μητέρα-πατρίδα, παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες μας στη γενική γραμματεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου