Ο λόρδος Βύρωνας, η ιταλίδα ερωμένη και ένα μουσείο
Tο Παλάτσο Τζουτσόλι,στη Ραβέννα , που είναι γεμάτο με έργα τέχνης –ένα μνημείο από μόνο του- αλλά και με βιβλία και αναμνηστικά θα αναδείξει το έργο του ποιητή
Ήταν ο τελευταίος μεγάλος του έρωτας, ως συνήθως προκλητικός και σκανδαλώδης.
Αρκεί να ειπωθεί, ότι ζούσε στο σπίτι της ερωμένης του ως τη στιγμή, που ο άντρας της τους συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω, χωρίς όμως να καταφέρει να διαλύσει το ειδύλλιό τους… Κι αν την εγκατέλειψε, ο λόγος ήταν η Ελλάδα!
Αρκεί να ειπωθεί, ότι ζούσε στο σπίτι της ερωμένης του ως τη στιγμή, που ο άντρας της τους συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω, χωρίς όμως να καταφέρει να διαλύσει το ειδύλλιό τους… Κι αν την εγκατέλειψε, ο λόγος ήταν η Ελλάδα!
Teresa, Contessa Guiccioli (1800-1873) - Wikipedia
Γιατί από εκεί, από την Ιταλία ξεκίνησε ο λόρδος Βύρωνας παίρνοντας μαζί του και άλλους ευγενείς, όπως και τον αδελφό της φίλης του, τον κόμη Πιέτρο Γκάμπα για να φθάσει στο Μεσολόγγι, τον Ιανουάριο του 1824.
Στην Ραβέννα παίχτηκε αυτή η πράξη της ζωής του λόρδου Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον και τώρα το Παλάτσο Τζουτσόλι, όπου έζησε κοντά στην Τερέζα Γκάμπα Τζουτσόλι γίνεται μουσείο αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο στον ποιητή μέσα από ενθυμήματα της ερωμένης του.
Είναι αντικείμενα, που είχε φυλάξει η κόμισσα αλλά γενικότερα είναι και μια αναπαράσταση του κλίματος της εποχής, που δίνουν τη σφραγίδα τους σ΄αυτό το μουσείο.
Οι καθηγητές Ντιέγκο Σάγκλια και ο Γκρέγκορι Ντόουλινγκ στα πανεπιστήμια της Πάρμας και της Βενετίας αντίστοιχα, που ήταν οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι του εγχειρήματος πιστεύουν μάλιστα, ότι το Παλάτσο Τζουτσόλι, που είναι γεμάτο με έργα τέχνης –ένα μνημείο από μόνο του- αλλά και με βιβλία και αναμνηστικά θα αναδείξει το έργο του ποιητή, όσο και αν σήμερα είναι εκτός μόδας, βοηθώντας να διαβαστεί περισσότερο και να εκτιμηθεί όσο του πρέπει.
Η κόμισσα και ο ποιητής
Πώς βρέθηκε όμως, ο Βύρωνας στη Ραβέννα; Μάλλον επεισοδιακά. Εγκαταλείποντας την Αγγλία για μια οικειοθελή εξορία, το 1816 ο ποιητής είχε πίσω του σωρεία σκανδάλων.
Μεταξύ άλλων, σάλος είχε ξεσηκωθεί για την σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τη σύζυγό του Άννα Ιζαμπέλα Μίλμπανκ, καθώς και για τις διαβόητες σχέσεις του με την ετεροθαλή αδερφή του Αυγούστα και με τη λαίδη Κάρολαϊν Λαμπ, μυθιστοριογράφο, η οποία τον είχε χαρακτηρίσει ως «τρελό, κακό και επικίνδυνο άτομο για να τον ξέρεις».
Μετά από λίγα χρόνια περιπλάνησης στην Ευρώπη έφθασε στη Ραβέννα, το 1819, ακολουθώντας την νεαρότατη κόμισσα Τερέζα Γκάμπα Τζουτσόλι -για την ακρίβεια έφηβη!- που είχε γνωρίσει σε ένα πάρτι στην Βενετία.[.....................]
Ο λόρδος Βύρωνας, η ιταλίδα ερωμένη και ένα μουσείο
*****************************
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου