Οι χτεσινές δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη επιβεβαιώνουν την βαθιά κρίση στο Μέγαρο Μαξίμου
του Δημήτρη Ψαρρά
x-efimerida.gr
[2.2.2025]
Η απολογητική συνέντευξη του πρωθυπουργού για την τραγωδία των Τεμπών στον Alpha κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο. Η ταπεινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως του «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος πολιτικού» δεν έπεισε κανέναν. Ξεσηκώθηκαν ακόμα και οι φανατικοί του υποστηρικτές που αισθάνθηκαν κι αυτοί να τους αδειάζει, όπως άδειασε και τον πυρήνα του επιτελικού κράτους, έτοιμος όπως πάντα να ρίξει τις δικές του ευθύνες στους αναλώσιμους στενούς του συνεργάτες. Διαβάστε τις φιλικές του εφημερίδες και τα αγαπημένα «μέσα ενημέρωσης» της λίστας Πέτσα και θα καταλάβετε.
Μόνο που έρχεται τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και με δήλωσή του επιχειρεί να αποκρούσει τη χτεσινή αποκάλυψη του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα» («Υπόμνημα – σοκ σε Μητσοτάκη: “Σταματήστε όλα τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο”»).
Το ενδιαφέρον στη δήλωση Μαρινάκη είναι ότι εμφανίζεται σε άλλο κλίμα από τον πρωθυπουργό και εκτός από την απόκρουση του δημοσιεύματος, επανέρχεται για να καταγγείλει την περσινή αποκάλυψη του «Βήματος» ότι από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήθηκε «μονταζιέρα», στα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους σταθμάρχη-μηχανοδηγών.
Λέει στη χτεσινή του δήλωση ο κ. Μαρινάκης:
«Πριν από περίπου έναν χρόνο, με αφορμή ένα δημοσίευμα εφημερίδας, η Αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Κυβέρνηση για “μονταζιέρα” αναφορικά με τα ηχητικά της μοιραίας νύχτας του δυστυχήματος, κατηγορία η οποία κατέληξε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στη Βουλή. Από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρξε καμία “μονταζιέρα Μαξίμου” και ότι το σύνολο των συνομιλιών παραδόθηκε αυτούσιο στη Δικαιοσύνη. Σήμερα, διαβάζουμε σε δημοσιεύματα ότι το πόρισμα του ΕΜΠ επιβεβαιώνει το αληθές των ισχυρισμών μας και διαψεύδει πανηγυρικά τα ψεύδη της Αντιπολίτευσης». («Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη», 1.2.2025).
Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης επικαλείται το περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΜΠ, το οποίο ακόμα δεν έχει παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές. Και το κάνει με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης εκφωνούσε επί δύο χρόνια τις δηλώσεις, για τις οποίες σήμερα ζητάει συγγνώμη: βασίζεται, λέει, σε δημοσιεύματα για το πόρισμα!
Αλλά το σοβαρότερο είναι άλλο. Η «μονταζιέρα» που αποκαλύφθηκε πέρυσι και για την οποία ξεσηκώθηκαν οι πολίτες αφορά τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία. Κανείς δεν λέει ότι δόθηκαν μονταρισμένα υλικά στη δικαιοσύνη. Στους πολίτες δόθηκαν. Αντιγράφω από το σχετικό μου κείμενο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» («Γιατί πανικοβλήθηκε το “σύστημα Μητσοτάκη”;», 26.3.2024):
- Ο πυρήνας της δημοσιογραφικής αποκάλυψης του «Βήματος» είναι πολύ σαφής: η ερώτηση «Βασίλη φεύγω;» και η απάντηση «Φεύγεις, φεύγεις» που μεταδόθηκε από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση προκειμένου να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στο πρόσωπο του σταθμάρχη αφορούσε άλλη αμαξοστοιχία (Βασίλης Λαμπρόπουλος, «Μονταζιέρα στα Τέμπη», 24.3.2024). Το ότι αυτός ο διάλογος υπήρξε προϊόν σκόπιμης διαρροής και μοντάζ προκύπτει από το ότι μεταδόθηκε ως ηχητικό ντοκουμέντο και όχι ως πληροφορία. Η αρχική μετάδοση έγινε από την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» (1.3.2023, 22:11) και ακολούθησε το «Mega» (23:11) και πολλά άλλα μέσα.
- Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να εξηγήσει τη μεθοδευμένη αυτή παραποίηση των στοιχείων και την οργανωμένη διοχέτευσή τους στα πρόθυμα μέσα ενημέρωσης είναι βέβαια η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξε για τον εαυτό του το «επιτελικό κράτος», ρίχνοντας εξαρχής όλες τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος» ενός «ακατάλληλου σταθμάρχη», κάτι που είχε ήδη αναγγείλει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δυο ώρες προτού διοχετευθεί το μονταρισμένο ηχητικό: «Όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», θα πει ο κ. Μητσοτάκης, προτού καν συσταθούν οι αρμόδιες επιτροπές και προτού προλάβει να μιλήσει έστω και ένας εμπειρογνώμονας (1.3.2023).
- Μετά το δημοσίευμα του «Βήματος», όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, την υπόθεση ανέλαβε να διαχειριστεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος με ανάρτησή του στις 7:48 π.μ. το πρωί της Κυριακής 24.3.2024 ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αποκάλυψη, εφόσον η αναφορά σε δεύτερη (τοπική) αμαξοστοιχία είχε μεταδοθεί στην ΕΡΤ ήδη στις 4.3.2023. Το επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη επαναλήφθηκε αυτούσιο στην επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ. δυο ώρες αργότερα. Μόνο που το ρεπορτάζ εκείνο της ΕΡΤ δεν λήφθηκε τότε καθόλου υπόψη, με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να επιμένουν στο αρχικό μονταρισμένο ηχητικό και να αποδίδουν τις επίμαχες φράσεις στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας που έφευγε για τα Τέμπη. Ενδεικτικά αναφέρω την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου δυο μέρες αργότερα στο Mega (6.3.2023), στην οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά ότι το ηχητικό αναφερόταν σε δεύτερη αμαξοστοιχία. Και βέβαια όλα τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στις 9.3.2023 αυτούσια την κατάθεση του επιθεωρητή κυκλοφορίας Λάρισας Νικολάου, στην οποία περιλαμβανόταν και πάλι ο μονταρισμένος διάλογος. Βέβαια η κατάθεση αυτή είχε ληφτεί από τις 3.3.2023, αλλά κανείς δεν σχολίασε μετά τη δημοσιοποίησή του το πλαστό κείμενο, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι θεωρούσαν δεδομένες τις πλαστογραφημένες φράσεις (ενδεικτικά, «Πρώτο Θέμα», 9.3.2023).
- Αν το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε σχέση με το μοντάρισμα και τη διαρροή του ηχητικού εκείνες τις δραματικές ώρες μετά την τραγωδία, θα μπορούσε να υποδείξει, έστω και σήμερα, τον δράστη, όπως έσπευσε να κάνει με την περίπτωση των e-mails της κυρίας Ασημακοπούλου. Αλλά εδώ δεν υπάρχουν καθώς φαίνεται πρόθυμοι υποτακτικοί που θα δέχονταν να θυσιαστούν. Ο λόγος είναι βέβαια ότι οι κατηγορίες που θα τους αποδίδονταν είναι στο βαθμό του κακουργήματος, εφόσον αφορούν απόπειρα συγκάλυψης δεκάδων ανθρωποκτονιών.
- Σ’ αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν δίστασε στις 24.3.2024 να επιτεθεί με τον πιο ακραίο τρόπο στους συγγενείς των θυμάτων, κάνοντας μια εκτενή ανάρτηση για να συγκρίνει τα όσα ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών με όσα συνέβησαν στην Αρχαία Αθήνα μετά τη νικηφόρα ναυμαχία των Αργινουσών, το 406 π.Χ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για «χυδαία πολιτική εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών» και βρήκε ιστορικές αναλογίες με το γεγονός ότι και στην Αρχαία Αθήνα υπήρξε κάτι ανάλογο. Γράφει ο κ. Γεωργιάδης:
«Όσοι ήθελαν τότε να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Αθηνών έδωσαν δημόσιο βήμα στους συγγενείς των νεκρών, αυτοί λογικά κλαίγοντας κατηγορούσαν τους αρχηγούς του κράτους (τους στρατηγούς δηλαδή) διότι οι συγγενείς λογικό είναι να [το] κάνουν, σε όλους τους αιώνες και τις εποχές, ο ανθρώπινος πόνος είναι ο ίδιος. Η δημόσια όμως προβολή του πόνου των συγγενών των ναυαγών επηρέασε τη συντριπτική πλειοψηφία του αθηναϊκού λαού, ο οποίος αποφάσισε, υπό το βάρος αυτού του πένθους, να ανατρέψει και να καταδικάσει την κυβέρνησή του για το “Έγκλημα των Αργινουσών”….ήρθαν τελικά στην εξουσία οι Δημαγωγοί και δύο χρόνια μετά η Αθήνα είχε καταστραφεί».
Άθελά του και πάλι, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυπτε πέρυσι ότι το πραγματικό πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η κινητοποίηση των συγγενών των θυμάτων και η συλλογή του πλήθους των υπογραφών πολιτών που τους στηρίζουν. Τώρα που η κινητοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέρχεται να διασώσει τη «μονταζιέρα».
Το ερώτημα παραμένει: ποιος διοχέτευσε τα χαλκευμένα ηχητικά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία; Αν δεν είναι το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου