Τετάρτη, Αυγούστου 07, 2024

ΑΙΓΕΣ, ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ / Τι να δω στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Αγγελική Κοτταρίδη, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών


Τι να δω στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Γράφει η αρχαιολόγος δρ Αγγελική Κοτταρίδη |


Το mononews κάλεσε διευθυντές και προϊσταμένους Μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων της χώρας να γνωρίσουν στο κοινό τα σπουδαιότερα εκθέματα που περιλαμβάνονται στις συλλογές τους, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση μιας «προσωπικής» νότας με την επιλογή αντικειμένων, που προκύπτουν μέσα από την ιδιαίτερη ενασχόλησή τους. Σκοπός του αφιερώματος είναι να διευρυνθεί η γνώση του κοινού και να καταστήσει τα μουσεία πιο προσιτά, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη, την κατανόηση και την προσωπική σχέση καθενός μας με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Το Ανάκτορο των Αιγών
Το Ανάκτορο των Αιγών

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Όραμα δεκαετιών, που προσφέρει μία δυναμική και συνολική προσέγγιση των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, συνιστά το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο περιλαμβάνει το νέο, κεντρικό μουσειακό κτήριο, το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων με τον τάφο του Φιλίππου Β΄.

Το κεντρικό μουσειακό κτήριο εγκαινιάστηκε το 2022 και έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να αποτελεί την «πύλη εισόδου» στον αρχαιολογικό χώρο και την ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, καθώς και στην ελληνιστική Οικουμένη, δεδομένου ότι θα φιλοξενήσει την φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».

Στην εισαγωγή της έκθεσης παρουσιάζεται το «Παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και ακολουθούν οι εξής ενότητες: Η έκθεση αρχιτεκτονικών μελών με βασικό έκθεμα στο αίθριο του κτηρίου, το αναταγμένο τμήμα της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών σε μήκος 30 μέτρων. Η έκθεση γλυπτών στην οποία αναδεικνύονται ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Και η κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη» με ευρήματα από τις Αιγές, τα οποία αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πόλης, ίχνη λατρευτικών τελετών και την ίδρυση του Ανακτόρου.

Επίσης παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση νομισμάτων «Οικουμένης Αντίδωρον», που προσεγγίζει το φαινόμενο Ελληνιστικής Οικουμένης μέσα από τις μορφές των προσώπων, τα οποία απεικονίζονται σε αυτά ως σύμβολα της ισχύος και της εξουσίας τους. Καθώς και η έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου «Ύλης μνήμη» με έργα, που δημιουργήθηκαν ειδικά για το μουσείο.

Το Ανάκτορο των Αιγών
Το Ανάκτορο των Αιγών

Στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών είναι ενταγμένα επίσης:

Το Ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, όπου αμέσως μετά τον θάνατό του οι Μακεδόνες ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο. Το Ανάκτορο εγκαινιάσθηκε αναστηλωμένο τον Ιανουάριο του 2024, ύστερα από εργασίες συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης, που άρχισαν το 2007. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας με έκταση περί τα 15.000 τ.μ., χρονολογείται στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και αποτελεί την κορύφωση του οράματος του Φιλίππου για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της βασιλικής μητρόπολης των Μακεδόνων. Τα έργα της αναστήλωσης του Ανακτόρου και της κατασκευής του κεντρικού μουσειακού κτηρίου των Αιγών εκτελέσθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με επικεφαλής την διευθύντριά της αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη[..............................................]


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανάλυση για τις κρίσεις της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας, που σχετίζονται με την απίσχνανση του ελληνικού κοινωνικού κράτους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη μάστιγα της στεγαστικής κρίσης

  Νίκος Κουραχάνης: «Οι κρίσεις της τελευταίας 15ετίας προωθούν με ευκρίνεια μια συστημική διαδικασία ανεστραμμένης αναδιανομής»   «Οι οποιε...