Οι υποκλοπές αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό
Του Βασίλη Σκουρή
ΑΠΟ ΤΟ DNEWS
Γιατί η κυβέρνηση καταφεύγει στον οπαδισμό!
Η προκλητική για το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την κοινή λογική απόφαση του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Σε μια συγκυρία στην οποία ένας στους δύο δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και όποιος πλησιάζει δημόσιο νοσοκομείο αισθάνεται τη διάλυση του ΕΣΥ, η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Η προοδευτική αντιπολίτευση συσπειρώνεται εκ των πραγμάτων σε μια συμμαχία για την προστασία της ελληνικής δημοκρατίας και την ανασύσταση του κράτους δικαίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να κατατεθεί κοινό αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Άμυνας της Βουλής και για να ζητηθεί πρόσβαση στο πόρισμα του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης αναζητούν τρόπο για να προκληθεί συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές στην Ελλάδα.
Οι πανηγυρισμοί του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο έξαλλος ενθουσιασμός των Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, οι αμετροεπείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξαν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εκραγεί ο κοινωνικός θυμός για τη συγκάλυψη ενός τεράστιου και αυταπόδεικτου σκανδάλου. Γι αυτό και δεν επέλεξαν μια «γραμμή» σεμνότητας και – υποκριτικής έστω – απόστασης από την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά κατρακύλησαν στον οπαδισμό.
Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ αναρωτιούνται σε ιδιωτικές συνομιλίες τους πώς θα εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους ότι ήταν συμπτωματική η ταυτόχρονη παρακολούθηση δεκάδων στόχων από την ΕΥΠ και το Predator, ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη παρόλο που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε χαρακτηρίσει «λάθος», ότι υπήρχαν εθνικοί λόγοι για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μελών του υπουργικού συμβουλίου, δημοσιογράφων κα, ότι δεν συνδέεται η δολοφονία Καραϊβάζ με τις υποκλοπές, ότι δεν είχε καμία σχέση η κυβέρνηση με τις εταιρείες που εμπορεύονταν το κακόβουλου λογισμικό, ότι… ότι…
Δημοσκοπήσεις δεν γίνονται τον Αύγουστο αλλά στον «καθρέφτη» των social media φαίνεται μη αναστρέψιμη η μεγέθυνση της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, της απογοήτευσης για την ποιότητα της δικαστικής εξουσίας, της απελπισίας για την ασυλία εκπροσώπων της ελίτ.
Ιστορικά, ο συνδυασμός φτώχειας, ανισοτήτων και αδικίας έχει αποδειχτεί από εκρηκτικός μέχρι μοιραίος. Κάπου εκεί κοντά βρισκόμαστε τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου