Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024

Εξαήμερη εργασία: το έσχατο δώρο του Μητσοτάκη στην επιχειρηματική ελίτ που τον στηρίζει

 

https://tvxs.gr/app/uploads/2024/07/josh-olalde-X1P1_EDNnok-unsplash.jpg

Εξαήμερη εργασία / «Ανορθόδοξο βήμα» από μια «φιλοεπιχειρηματική» κυβέρνηση λέει ο Guardian – Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ


Στο μέτρο της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου κι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian.

Aπό τη Δευτέρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%, με τον Guardian να κάνει λόγο για «ανορθόδοξο βήμα».

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σχετικά με τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας. Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας, εργάζονται στην κύρια εργασία τους κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, το οποίο τους κατατάσσει στην κορυφή της λίστας.

Επίσης, σύμφωνα πάλι με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι και πρωταθλητές στις υπερωρίες στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Η «κρυφή ατζέντα» πίσω από την εξαήμερη εργασία / Τι σημαίνει στην πράξη η αλλαγή του καθεστώτος

«Αφού ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στην καρδιά της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου αντιστάθηκε ξανά στην γενικότερη τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως “βάρβαρο” από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Άκη Σωτηρόπουλου, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος υπογραμμίζει πως το μέτρο «δεν έχει κανένα νόημα».

«Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση η 6ήμερη εργασία

Εξαήμερη εργασία: Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία χαρακτηρίζει «φιλοεπιχειρηματική», υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.

«Πριν από την ανακοίνωση του μέτρου -μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι- ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως “ωρολογιακή βόμβα”. Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση λέει επίσης πως το καθεστώς της 6ημερης εργασίας θα ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Το προσωπικό σε επιλεγμένες βιομηχανίες και μεταποιητικές εγκαταστάσεις θα έχει τη «δυνατότητα» να εργάζεται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, ενώ θα αμείβεται με ένα πρόσθετο 40%.

Και οι δύο επιλογές, υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα αποκαταστήσουν το ζήτημα των εργαζομένων που δεν πληρώνονται για υπερωρίες, ενώ παράλληλα υποτίθεται πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Εξαήμερη εργασία: Οι αντιδράσεις και τα παραδείγματα άλλων χωρών

Όπως υπογραμμίζει ωστόσο το δημοσίευμα, οι αντιδράσεις για το μέτρο είναι έντονες. «Σε μια χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί τελικά την ταφόπλακα της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας. Για τους επικριτές, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και ανατρέπει τα καθιερωμένα από καιρό δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα της ευελιξίας».

«Στην πραγματικότητα, το μέτρο ψηφίστηκε από μια κυβέρνηση ιδεολογικά προσηλωμένη στη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων κερδών για το κεφάλαιο», δήλωσε στον Guardian ο Σωτηρόπουλος. «Η μεγαλύτερη παραγωγικότητα συνοδεύεται από καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής [για τους εργαζόμενους] και αυτό, όπως πλέον γνωρίζουμε, αφορά λιγότερες και όχι περισσότερες ώρες εργασίας», είπε επίσης.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως την ώρα που η Ελλάδα θεσπίζει 6ημερη εργασία, δοκιμασμένα προγράμματα τετραήμερης εργασίας έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, με τους ερευνητές να αποδίδουν το αποτέλεσμα σε βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης.

Για παράδειγμα, το Βέλγιο το 2022 θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, ενώ πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση «όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, δεσμεύεται για την κατάργηση «όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Θέμα στον διεθνή Τύπο έγινε η κατρακύλα της χώρας στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, την ώρα που σε μια σειρά από χώρες υιοθετείται η μείωση του εργασιακού ωραρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτηρίζει ως “φιλό-επιχειρηματική” υιοθετεί το μοντέλο της 6ημερης εργασιακής εβδομάδας.

Η επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: