Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024

Βελόπουλος: ρατσιστής, αντιεπιστήμων , εθνικιστής και για όλα αυτά ...ακαταμάχητος στα μάτια των ανεγκέφαλων

 


Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας

Βασιλική Σιούτη | LiFOΒασιλική Σιούτη


ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
 το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου πήρε 4,1%, αλλά σε αυτές, αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, μπορεί να διπλασιάσει τη δύναμή του, παρότι συγκεντρώνει τις πιο αρνητικές γνώμες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Τα συστημικά κόμματα, όπως αποκαλούνται η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν θέσει πολύ χαμηλούς στόχους αυτήν τη φορά, αλλά και πάλι ανησυχούν μήπως δεν τους πετύχουν. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, όμως, με το προσωποπαγές κόμμα του, ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού και ο ίδιος μάλλον θα βλέπει και δεν θα πιστεύει τα ποσοστά που του δίνουν τα γκάλοπ. 

Η Ελληνική Λύση είναι ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη ιδεολογία και πολιτικές αρχές. Οι θέσεις του κόμματος είναι αυτές του προέδρου του, ο οποίος λειτουργεί σχεδόν ως ιδιοκτήτης. Ο λόγος του Βελόπουλου είναι ρατσιστικός, αντιεπιστημονικός, με εθνικιστικές κορόνες, προσπαθεί να ταυτιστεί με κάθε διαμαρτυρόμενο και κατηγορείται συχνά ότι εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα. Αγαπά τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news, χωρίς να πτοείται κάθε φορά που διαψεύδεται. Εκ του αποτελέσματος, άλλωστε, δεν είχαν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα όλα αυτά, κάθε άλλο. Πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει τις επιθέσεις για να παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα και «επικίνδυνο για το σύστημα», που στοχοποιείται από το κατεστημένο.

 Μπορεί στις ευρωεκλογές του 2014 να μην κατέβηκε υποψήφιος, επειδή δεν τα βρήκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το δικό του κόμμα. 

Στην πραγματικότητα, ο Βελόπουλος είναι κι αυτός ένα γρανάζι του συστήματος και εργάστηκε σκληρά για να το πετύχει. Ορισμένες από τις πολιτικές που έχει ως σημαίες αποτελούν μάλλον σημαίες ευκαιρίας, αφού όποτε χρειάζεται υποστέλλονται. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Το 2012, ο Κυριάκος Βελόπουλος δίνει τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά, πετυχαίνοντας μια καλή «μεταγραφή», αφού τα μνημόνια γεννούσαν ευκαιρίες για πολλούς εκείνη την περίοδο. 

Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι νέος ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Στη νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης σήμερα λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό, αν και κάποια άλλα στελέχη από τη βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι «τον θυμούνται αμυδρά να τριγυρνά σε κάποιες οργανώσεις» πριν από πολλά χρόνια. Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2004 με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου γαλουχήθηκε πολιτικά και άρχισε να καλλιεργεί έναν ακροδεξιό και φαινομενικά αντισυστημικό λόγο, ο οποίος ήταν κυρίαρχος στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η υποστήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η μεταγραφή στη ΝΔ που δεν ευδοκίμησε

Έτσι, ενώ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα «αντισυστημικά», το 2011 υποστήριξε τη σούπερ «συστημική» κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος εκπροσωπούσε πολιτικά αυτό που εκείνος ως τότε υποτίθεται ότι πολεμούσε. Το δεύτερο μνημόνιο ωστόσο δεν το ψήφισαν οι υπόλοιποι του ΛΑΟΣ τότε –πλην Βορίδη και Άδωνι–, παρότι στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έγινε για αυτόν τον σκοπό. Για να περάσει τα σκληρά μέτρα που δεν μπορούσε να περάσει καμία μονοκομματική κυβέρνηση. 

Το 2012, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ένα ακόμη στέλεχος του ΛΑΟΣ που εγκαταλείπει τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τη Νέα Δημοκρατία και δίνει τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά, πετυχαίνοντας μια καλή «μεταγραφή», αφού τα μνημόνια γεννούσαν ευκαιρίες για πολλούς εκείνη την περίοδο. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Δημοτικότητες πολιτικών προσώπων.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 ο Βελόπουλος εμφανίστηκε μέσω των social media να απορρίπτει τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας γιατί «είχε αντιδράσεις από τον κόσμο που τον πιστεύει». Πρόσφατα, ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε έναν καβγά τους μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, του είπε, εν είδει αποκάλυψης για τότε, ότι παρακαλούσε τον Αντώνη Σαμαρά να κατέβει ευρωβουλευτής: «Ποιος ξέρει καλύτερα από εμένα πόσο παρακαλούσες τον Αντώνη Σαμαρά το 2014 να κατέβεις υποψήφιος ευρωβουλευτής; Να ξέρει ο λαός ότι δεν είσαι στη Νέα Δημοκρατία επειδή σε έκοψε ο Σαμαράς. Το σόου το έκανες για να κοροϊδέψεις τον κόσμο», του είπε. Ο Βελόπουλος ωστόσο το αρνήθηκε, τον χαρακτήρισε «συκοφάντη και γλείφτη του συστήματος» και επέμεινε στη δική του αφήγηση: «Αρνήθηκα στον Αντώνη Σαμαρά να κατέβω. Εμένα δεν θα μου κουνάς το δάχτυλο. Η ΝΔ είναι ντροπή της δεξιάς, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα πάω σε αυτό το κόμμα». Το πίστευε ή δεν το πίστευε, πάντως, σε αυτό το κόμμα ήταν από το 2012 μέχρι το 2015, όταν έφυγε για να φτιάξει έναν χρόνο μετά το δικό του «μαγαζί», την Ελληνική Λύση, με το όνομα της οποίας οι αντίπαλοί του κάνουν διάφορα δηλητηριώδη λογοπαίγνια. 

Μπορεί λοιπόν στις ευρωεκλογές του 2014 να μην κατέβηκε υποψήφιος επειδή δεν τα βρήκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το δικό του κόμμα. Επειδή ήταν υποψήφιος όμως και στις εθνικές εκλογές που έγιναν λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, προτίμησε το εθνικό κοινοβούλιο και άφησε την έδρα του στις Βρυξέλλες. 

Κυριάκος Βελόπουλος: Έλεγαν ότι εγώ δίνω χειρόγραφες επιστολές του Ιησού.

Το πανέρι που τα έχει όλα 

«Ο Βελόπουλος είναι ένας λαϊκιστής, ένας πονηρός πολιτικάντης κι ένας πολύ καλός πωλητής, γιατί αυτή είναι η δουλειά του, να πουλάει», αναφέρει επικοινωνιολόγος που έχει παρακολουθήσει την πορεία του. «Εντόπισε νωρίς ένα κενό και ένα κοινό, μέσα από τα προϊόντα που λάνσαρε, όποτε τοποθετήθηκε αναλόγως. Αξιοποίησε τη δυνατότητα μέσω των εκπομπών του να γίνει γνωστός και να αποκτήσει ακροατήριο».  

Στην ερώτηση γιατί δεν στέριωσε στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Άδωνις και ο Βορίδης, η απάντηση ενός πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι τα στελέχη του ΛΑΟΣ που είχαν προηγηθεί και ήταν πιο ισχυρά δεν τον υποστήριξαν και δεν του άφησαν χώρο. «Οι "σταρ" του ΛΑΟΣ ήταν ο Βορίδης και ο Άδωνις. Ο Βορίδης είχε κι άλλα χαρακτηριστικά, άλλη συγκρότηση, ήταν του Κολεγίου. Αυτός δεν βρήκε ρόλο μέσα στη ΝΔ. Ήταν η εποχή που οι μεταγραφές έπρεπε να υποστηρίζουν τα μνημόνια και στο κοινό που είχε πρόσβαση αυτό δεν μπορούσε να το κάνει, όπως το έκανε ο Άδωνις». 

Ο Βελόπουλος μπορεί να μη χώρεσε στη ΝΔ, αλλά τελικά τα κατάφερε, έφτιαξε το δικό του κόμμα και τώρα βλέπει το κοινό του να μεγαλώνει. 

Το θέμα είναι γιατί υπάρχει αυτό το κοινό, λέει ο επικοινωνιολόγος που ασχολείται με την πολιτική επικοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. «Υπάρχει μια διαμαρτυρία που δεν είναι μόνο για τα οικονομικά, έχει κι άλλα χαρακτηριστικά. Αξιακά και κοινωνικά. Υπάρχει ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που αισθάνεται περιφρόνηση και αισθάνεται πως η πολιτική εξουσία κατηγορεί τους ίδιους επειδή δεν είναι οικονομικά και κοινωνικά ισχυροί. Είναι αυτή η λογική της "αριστείας" που τους λέει ότι: δεν τα καταφέρνεις επειδή εσύ δεν είσαι ικανός, όχι επειδή οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δεν σου δίνουν αυτήν τη δυνατότητα».  

Ρωτάμε γιατί ο Βελόπουλος φαίνεται να κερδίζει περισσότερους διαμαρτυρόμενους από τον Νατσιό της Νίκης, ή την Πλεύση της Κωνσταντοπούλου και τη Νέα Αριστερά. Η απάντηση σε σχέση με τον Νατσιό είναι επειδή ο Βελόπουλος έχει πιο έντονη τηλεοπτική παρουσία και φτάνει σε πιο πολλούς το μήνυμά του, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να εκφράσουν τη συντηρητική ατζέντα. «Ο Βελόπουλος έχει ένα πανέρι που τα έχει όλα μέσα: γάμο, εμβόλια, μετανάστες… ο καθένας διαλέγει ό,τι θέλει. Η ατζέντα του είναι πολύ πιο ευρεία και ξέρει να πουλάει. Στη βόρεια Ελλάδα, όπου έχει μεγαλύτερο κοινό, πέρα από τα κοινωνικά ζητήματα, υπάρχουν και τα οικονομικά. Η περιοχή είναι πολύ φτωχή. Τους λέει για το αθηναϊκό κράτος και αυτό περνάει. Κι όταν η πολιτική εξουσία αντιμετωπίζει πολίτες με περιφρόνηση, ως οπισθοδρομικούς και ψεκασμένους, αυτό τους θυμώνει και τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο».  

«Δώστε μας τη δύναμη να τους βάλουμε φυλακή»

«Δώστε μας τη δύναμη να βάλουμε φυλακή όλους όσους έβαλαν τον κόσμο να κάνει υποχρεωτικά εμβόλια! Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είστε συνυπεύθυνοι και λέγατε ότι είναι ασφαλή!» Ο λόγος του πωλητή Βελόπουλου προσαρμόζεται εύκολα στην πολιτική του ατζέντα. Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο ίδιος πιστεύει αυτά που λέει, όλοι όμως του αναγνωρίζουν δεξιότητες στην πολιτική χειραγώγηση του κοινού του, το οποίο προσπαθεί να ντοπάρει ακόμα περισσότερο. 

Για το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με τη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύει (ή έτσι λέει) ότι «κάποιος "έστησε" την Πρόεδρο των Σκοπίων να παίξει ένα παιχνίδι ψεύτικης έντασης για να κάνει γυροβολιές ο Μητσοτάκης στη Μακεδονία φορώντας πάλι τις χλαμύδες και τις περικεφαλαίες, παριστάνοντας τον Μακεδονομάχο!». Κι ενώ αυτή η επίθεση μοιάζει με όσα λένε και κάποιοι από αριστερά, ξαναβρίσκει την επαφή και συνεχίζει με ρατσιστικό λόγο: «Τον ενόχλησε (σ.σ.: τον πρωθυπουργό) ότι είπε η Πρόεδρος των ξυπόλυτων που ταΐζουμε ότι είναι Πρόεδρος της "Μακεδονίας" και ζητάει με ύφος να εφαρμόσουν τα Σκόπια την προδοτική συμφωνία!». 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Το ρωσικό εθνόσημο στη θήκη του κινητού του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή.

Παρότι τον κατηγορούν ως φιλορώσο και «πουτινικό», εκείνος δεν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτεί. «Πείτε ό,τι θέλετε (για τον Πούτιν), αλλά είναι ηγέτης» έχει γράψει στα social media, ενώ πριν από λίγο καιρό γνωστό σάιτ δημοσίευσε φωτογραφία με ένα κινητό σε θήκη που είχε το εθνόσημο της Ρωσίας, λέγοντας ότι ήταν το δικό του, και δεν διαψεύστηκε.  

Η αντίθεσή του στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών είναι γνωστή. «Τέλος ο γάμος και η τεκνοθεσία στους ΛΟΑΤΚΙ», έχει πει, προσθέτοντας: «Θα είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταργήσουμε μόλις κυβερνήσουμε». 

Για τον Μητσοτάκη επιμένει ότι «θα έπρεπε να είναι φυλακή γιατί μοίρασε "θάνατο" με τα δήθεν ασφαλή του εμβόλια, που δεν θα είχαν παρενέργειες! Θα σας πάει μέχρι τέλους ο Βελόπουλος! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ!» λέει, χρησιμοποιώντας και κεφαλαία γράμματα, ίσως για να δείξει ότι τα εννοεί.

Κερδοφόρες δουλειές

Το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Βελόπουλου δεν είναι πολύ διαφωτιστικό, όπως και κανενός άλλου πολιτικού βέβαια, αλλά δηλώνουν μαζί με τη σύζυγό του καταθέσεις πάνω από 700.000 ευρώ, έχουν δύο θυρίδες, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τι περιέχουν, έχουν μεγάλα ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία, αυτοκίνητα και μία επιχείρηση η οποία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα ανοιχτά δεδομένα, τα προηγούμενα χρόνια έκανε τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο εκδοτικός οίκος Κάδμος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (και 7 υποκαταστήματα), που πουλάει βιβλία με τίτλους όπως «Διεφθαρμένη ιατρική» και «Γιατροσόφια», συμπληρώματα και είδη καλλωπισμού με συστατικά που ξεπερνούν τη φαντασία (δηλητήριο οχιάς, μέδουσας κ.ά.), εμφανίζεται αρκετά επικερδής. Διαχειριστές της εταιρείας εμφανίζονται η σύζυγός του και άλλο ένα πρόσωπο που έχει το ίδιο επίθετο. 

Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα εδώ, εάν η εταιρεία είναι στο όνομά τους, καθώς αυτό απαγορεύεται για αρχηγό κόμματος. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Ο Κάδμος του Κυριάκου Βελόπουλου πουλάει συμπληρώματα και είδη καλλωπισμού με συστατικά που ξεπερνούν τη φαντασία (δηλητήριο οχιάς, μέδουσας κ.ά.).
Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας 

Η κόντρα με τα Ελληνικά Hoaxes 

Η διακίνηση fake news, αντιεπιστημονικών ισχυρισμών και θεωριών συνωμοσίας είναι άλλο ένα πεδίο στο οποίο διακρίνεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και η καταγραφή τους θα χρειαζόταν «πολύ χαρτί και πολύ μελάνι». Πάνω κάτω όλοι τα γνωρίζουν ή έχουν ακούσει κάποια από αυτά. Είναι με διαφορά, πάντως, ο αγαπημένος των Ελληνικών Hoaxes, μιας ιστοσελίδας που ασχολείται με το fact checking ορισμένων από όσα λέγονται, γράφονται και διακινούνται δημόσια. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης φαίνεται ότι είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις αναρτήσεις της ιστοσελίδας και το γεγονός ότι ασχολούνταν τόσο συχνά μαζί του και γι' αυτό είχε μηνύσει τους αρθρογράφους των Ελληνικών Hoaxes για δημοσιεύματα που τον αφορούσαν, με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων (χαρακτηριστικά δημοσιεύματα μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Σύμφωνα με ενημέρωση των αρμοδίων της ιστοσελίδας στις 22 Νοεμβρίου 2022, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε απορρίψει τις κατηγορίες. «Στις 3/11/2022 ο κ. Βελόπουλος προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης, ζητώντας την ποινική δίωξη της συντακτικής ομάδας μας. Πριν λίγες μέρες, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, δικαιώνοντας τα ΕΗ και την τεκμηριωμένη αρθρογραφία τους για τους ψευδείς ισχυρισμούς Βελόπουλου. Το σκεπτικό της απόφασης, σε απλή γλώσσα, είναι αυτό: «Μια χαρά τα έγραψαν τα ΕΗ».
Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Καταγγελίες και άρσεις ασυλίας 

Οι καταγγελίες εναντίον του Βελόπουλου από πρώην στελέχη του κόμματός του είναι πολλές, ορισμένες από τις οποίες έχουν γίνει γνωστές και έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ. Η πιο πρόσφατη είναι η καταγγελία που συνόδευσε αυτή την εβδομάδα την παραίτηση του Μαργαρίτη Κίρκου, στελέχους του νομού Έβρου, όπου η Ελληνική Λύση πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της στις τελευταίες εκλογές. Ο Μ. Κίρκος κατηγορεί τον Κυριάκο Βελόπουλο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και οικογενειοκρατία. 

Πέρσι ήταν ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του κόμματός του Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος μαζί με άλλη μία πρώην βουλευτή κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Βελόπουλο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πολλά άλλα. Αποκάλυψαν επίσης ότι κάθε μήνα –πέρα από τη συνδρομή στο κόμμα– έδιναν 500 ευρώ «μαύρα» ο καθένας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Ο Βελόπουλος δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις και ζήτησε να πάνε στη Δικαιοσύνη οι καταγγέλλοντες, αν έχουν στοιχεία.  

Ο Α. Μυλωνάκης μίλησε για «πολιτική εγκληματική οργάνωση που μπορεί να εξελιχθεί σε χειρότερη από τη Χρυσή Αυγή». 

Ελληνική Λύση - Μυλωνάκης: «Ο Βελόπουλος ήθελε να πάρουμε βουλευτές από την Χρυσή Αυγή»

Αρκετές είναι όμως και οι περιπτώσεις που έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου από τη Βουλή. Εντοπίσαμε 6 περιπτώσεις μετά το 2021, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλες. Δεν αφορούν όλες εξίσου σοβαρά ζητήματα όμως, και μόνο σε δύο περιπτώσεις ψηφίστηκε από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία του. 

Σε επικοινωνία μας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ζητήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για να φιλοξενήσουμε τις απαντήσεις του για όλα αυτά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. 

Κόμμα-απορροφητήρας

Το κόμμα του Βελόπουλου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται γύρω στο 8%-9%, ενώ το προηγούμενο διάστημα σε μερικές είχε αγγίξει και το 10%. «Εισπράττει 6%-7% από τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι ένα σημαντικό μπόνους, διότι είναι το 6%-7% του 40%», αναφέρει ένας από τους πιο έμπειρους δημοσκόπους. Δηλαδή είναι κοντά στις 2,5 καθαρές μονάδες, εξηγεί, και επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση τσιμπάει από όλους κάτι. Παίρνει, π.χ., 3% από ψηφοφόρους που πέρσι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ελαφρώς λιγότερο παίρνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ το λέω σύστημα-απορροφητήρα όταν το βλέπω αυτό», λέει. 

Στην ερώτηση πού οφείλεται η άνοδος την οποία καταγράφει, απαντά: «Κάνει θόρυβο. Στα μάτια κάποιων που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, είναι μια λύση. Η συνταγή είναι περίπου σαν του Κασσελάκη, αλλάζει το στιλ. Και οι δύο προσπαθούν να κερδίσουν δημοσιότητα και να προκαλέσουν την προσοχή ενός ειδικού κοινού. Κάθε τι που αναφέρουν δεν το κάνουν τυχαία. Κάτι έχουν δει σε ένα focus group».

Και γιατί από όλα τα κόμματα που υπάρχουν στην κατηγορία των αντισυστημικών, συντηρητικών, διαμαρτυρόμενων, επιλέγουν τόσοι την Ελληνική Λύση; «Διότι αυτοί που το κάνουν θέλουν κάποιον να τα λέει σαν τον Βελόπουλο. Αυτός κατάφερε να πιάσει ένα κοινό που θέλει να διαμαρτυρηθεί για διάφορα και σε μερικά ίσως του έδωσαν και έδαφος. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για μπάζωμα και επέμενε για τα Τέμπη, από τα οποία τώρα κερδίζει πολιτικά».  

Ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή»: «Οι λαϊκιστές επιτίθενται στα πολιτικά μας συστήματα, κατηγορώντας τα ότι αγνοούν τον "λαό". Ίσως τα συστήματά μας τους δίνουν τροφή γι’ αυτό».

The Master and Margarita: Music for reading Bulgakov/ Διαβάζοντας το αρισυούργημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ "O Mετρ και η Μαργαρίτα"


Ο Μετρ και η Μαργαρίτα :


Το Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα (πρωτότυπος τίτλος: Мастер и Маргарита) είναι μυθιστόρημα, γραμμένο από τον Ρώσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά λογοκριμένο το 1966-1967, ενώ η πλήρης έκδοσή του πραγματοποιήθηκε το 1973.

Πλοκή

Κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος αποτελεί η επίσκεψη του Διαβόλου στη Μόσχα, όπου σε διάστημα λίγων ημερών κατορθώνει, με τη βοήθεια της ακολουθίας του, να επιφέρει το απόλυτο χάος στην πόλη. Στην κύρια αφήγηση παρεμβάλλονται τέσσερα κεφάλαια, όπου περιγράφεται η καταδίκη του Ιησού σε θάνατο και οι τύψεις του Πόντιου Πιλάτου. Κεντρικά πρόσωπα, εκτός από τον Διάβολο που συστήνεται παντού ως Βολάντ, αποτελούν ο Μαιτρ, ένας συγγραφέας που έπειτα από μια σκληρή κριτική στο έργο του κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική, και η αγαπημένη του, η Μαργαρίτα, η οποία στέφεται βασίλισσα στον ετήσιο χορό του Διαβόλου. [........................................]

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα


Timestamps:
00:00 Dmitri Shostakovich, "Jazz Suite No. 2: VI. Waltz 2"
03:12 Sergei Prokofiev, "Romeo and Juliet, Op. 64: Act I: The Fight"
06:59 Sergei Prokofiev, "Cinderella-Suite Nr 1, Op. 107: VII. Cinderella's Waltz"
09:43 Modest Mussorgsky, "Pictures at an Exhibition: I. Gnomus"
12:20 Dmitri Shostakovich, "Cello Concerto No. 1, Op. 107: Allegretto"
18:48 Sergei Prokofiev, "Romeo and Juliet, Op. 64: Love Dance"
24:28 Modest Mussorgsky, "St. John's Night on the Bald Mountain (Arr. Nikolai Rimsky-Korsakov)"
36:19 Arthur Honegger, "Symphony No. 3 - "Liturgique": 2. "De profundis Clamavi" - Adagio"
Spotify playlist: https://open.spotify.com/playlist/5Ky...

Artists:
Sergey Alimov
Nikolai Ulyanov
Alex Gerasev
Marc Chagall
Alexander Kostin
Nora Nikowitz
Simon de Vos
Gustave Doré
Anatoly Fomenko

Le Pho : ένας Βιετναμέζος εξαιρετικός ιμπρεσιονιστής (δύο βίντεο)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3f/Vietnamese_Painter_Le_Pho.jpg"Ο Le Pho ήταν ένας Γαλλο-βιετναμέζος ζωγράφος γνωστός για τις στυλιζαρισμένες απεικονίσεις γυμνών, κήπων και φυτικών νεκρών φύσεων. https://i.pinimg.com/originals/32/3a/32/323a3247ce9b1bd721431c096bf287c6.jpg

Το έργο του κατάφερε να συγχωνεύσει τον ιμπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και την παραδοσιακή κινεζική ζωγραφική σε ένα αισθησιακό αλλά ανησυχητικό όραμα της Εδέμ, που θυμίζει τη ζωγραφική των Odilon Redon και Pierre Bonnard .https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4crWm2v9RD6sYs1AwXmFDCO9G3om_xX155w&s

Γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1907 στο Ανόι του Βιετνάμ, συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Ανόι , πριν παρακολουθήσει την École des Beaux-Arts στο Παρίσι με υποτροφία το 1932 με δάσκαλο τον Victor François Tardieu.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMojlLFPcqOulXELZzodG_XHmRCf2YX9Ddpw&s

Μετά τη μαθητεία του   επέστρεψε για λίγο στο Ανόι για να διδάξει ζωγραφική,  πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT3Wp5st-aoPqUmkHIMfBXhxXkOndVaA9yGNw&s

Σήμερα τα έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Musée d'Art στο Παρίσι και στο Κέντρο Τεχνών της Οκλαχόμα, μεταξύ άλλων .

Απεβίωσε το  2001." --- https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRG9AlNHQP9d9BxKEP2KNOYscML-iZG_2k3NA&s

ΜΟΥΣΙΚΗ: Kevin MacLeod - Meditation Impromptu 02

 

******************

https://www.liveauctioneers.com/news/wp-content/uploads/2019/06/Le-Pho-2.pngΟ Lê Phổ (2 Αυγούστου 1907 - 12 Δεκεμβρίου 2001) ήταν Βιετναμέζος καλλιτέχνης που σπούδασε στην Ecole des Beaux-Arts του Ανόι, αργότερα κέρδισε υποτροφία για σπουδές στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου σπούδασε για τις επόμενες δύο χρόνια υπό τον Βίκτορ Ταρντιέ, φίλο του Ανρί Ματίς. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrk03N-pXQpOLzRBKHYu74_2Nlz96V8uTVQg&s

Ο Le Pho χρησιμοποίησε έναν αρμονικό συνδυασμό ιμπρεσιονιστικής, σουρεαλιστικής και παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής στους εκθαμβωτικούς πίνακές του με γυμνές φιγούρες, κήπους και λουλουδένιες νεκρές φύσεις. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8b3jjMPqg32W06n1B2hM87lNRkCXz68WT1g&s 

Χαρακτηρίζονται από ζωντανές αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε, οι απεικονίσεις του Le Pho με φωτεινές εσωτερικές ρυθμίσεις βασίζονται στο στιλ των Γάλλων ζωγράφων Odilon Redon και Pierre Bonnard.

https://assets.isu.pub/document-structure/230819151002-c11c0a8030630f7acadb088ab25d8d38/v1/089688b6b72ad9f12f02c947a5b5022a.jpeg

Το πείραμα/ Das Experiment (2001). Μια ταινία βασισμένη στο πραγματικό «Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ»

  Είκοσι άντρες προσλαμβάνονται για να συμμετάσχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα που αναπαριστά τις συνθήκες μιας αληθινής φυλακής. Με την πρώτη αφορμή, όμως, "δεσμοφύλακες" και "κρατούμενοι" εκφράζουν τα απωθημένα, βίαια αισθήματά τους και η κατάσταση βγαίνει γρήγορα εκτός ελέγχου.

---

Το πείραμα είναι αληθινό και έγινε το 1971. Λεπτομέρειες εδώ:

Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ

https://image.tmdb.org/t/p/w500/o6Yq5XcFfsmG5IVEy4qdJ8levmj.jpgΤο Πείραμα (ταινία 2001)- Βικιπαίδεια

74 πολίτες στηρίζουν με την υπογραφή τους τη "Νέα Αριστερά"

 

https://cdn.skai.gr/sites/default/files/styles/article_680x440/public/neaaristera1_intime_0.jpg.webp?itok=grEUnyRx

Στηρίζουν με υπογραφές τη "Νέα Αριστερά"


 Την έμπρακτη στήριξή τους στην Νέα Αριστερά δήλωσαν 74 πολίτες, μεταξύ αυτών εκπαιδευτικοί,  εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και του Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση: 

 Σύμφωνα με αυτή, οι υπογράφοντες και οι υπογράφουσες στηρίζουμε τη Νέα Αριστερά.

-- Γιατί κύριο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι να ηττηθεί υποδειγματικά η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι αριστερές και οι δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

-- Γιατί η Νέα Αριστερά αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με πολιτικό ήθος και πολιτική ωριμότητα για την Ειρήνη και για μια ενεργό και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Για το κράτος δικαίου και τη συμπεριληπτική δημοκρατία. Για τους πολλούς και τους αφανείς. Για τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα τη στέγη. Για την πάταξη της ακρίβειας και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Για τη δίκαιη κλιματική και οικολογική μετάβαση. Για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Για την ενίσχυση και την ολόπλευρη άνθιση του πολιτισμού και της κριτικής σκέψης. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.  

-- Γιατί η Νέα Αριστερά αποτελεί συνεπή πολιτική δύναμη της Δημοκρατίας που ξέρει τι θέλει, λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει αυτά που λέει. Στις τοποθετήσεις και στις ανακοινώσεις της επιχειρηματολογεί τεκμηριωμένα και με σοβαρότητα, δεν καταφεύγει σε εύκολα συνθήματα, αποζητά τον προγραμματικά εμπεδωμένο διάλογο με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Με την παρουσία της, η ουσιαστική πολιτική επιστρέφει. Τόσο στο πλαίσιο της αναγκαίας ανασύνθεσης της Αριστεράς όσο και στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και  στην Ευρώπη.

-- Γιατί η ενδυνάμωσή της Νέας Αριστεράς θα ωφελήσει τόσο την Αριστερά όσο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

-- Γιατί η εκλογή ευρωβουλευτών της Νέας Αριστεράς θα προσδώσει στην ίδια το πολιτικό βάρος, ηθικό και υλικό, που απαιτούν οι περιστάσεις και οι καιροί.

1. Ανδριώτης Γιώργος – πρ. πρόεδρος των Νισυρίων και της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής

2. Ανταμπούφης Νίκος – Μαθηματικός, πρ. δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης,

3. Αξελός Ρήγας – ηθοποιός, πρ. δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων,

4. Βαΐου Ντίνα – ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ

5. Βαρνάβας Δημήτρης - Γραμματέας ΔΣ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ΠΙΣ,

6. Βλαζάκη Μαρία – αρχαιολόγος, πρ. γεν. γραμ. υπουργείου Πολιτισμού,

7. Γαρύφαλλος Αλέξανδρος – ομ. Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ,

8. Γεωργακόπουλος Παναγιώτης – ιατρός, πρ. αντιπρ. ΕΟΠΠΥ, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας,

9. Γιαλκέτσης Θανάσης – συγγραφέας,

10. Γκασούκα Μαρία – ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου,

11. Γκιώνης Νίκος – εκδόσεις Πόλις,

12. Γκόγκογλου Βασίλης – ιατρός,

13. Γρέβιας Γεώργιος – ιατρός ορθοπεδικός,

14. Γροσομανίδου Ντόρα – μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, πληρ. Υπουργός Α ΥΠΕΞ ε.τ.,

15. Διακογιάννης Αλέξης – μέλος ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου,

16. Δρόσος Γιάννης – ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών,

17. Ευσταθιάδη Μαρία – συγγραφέας, μεταφράστρια,

18. Ζακυνθινός Σπύρος – πνευμονολόγος, ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ,

19. Καλαμάρη Μαρία – ιατρός, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά,

20. Καλδάρας Κώστας – μουσικοσυνθέτης,

21. Καλφακάκου Ρία – μηχανικός, πρ. δημοτική σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης,

22. Καρδαράς Γιάννης – δικηγόρος, πρ. δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πειραιά,

23. Κατωπόδης Άκης – πρ. δήμαρχος Βύρωνα Αττικής, 

24. Κερσανίδης Στράτος – κριτικός κινηματογράφου, αντιπρόεδρος ΠΕΚΚ,

25. Κεσίδου Όλγα – Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων ΩΡΛ, μέλος ΔΣ ΙΣΑ,

26. Κοταρά Γαρυφαλλιά – ιατρός ΩΡΛ, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας ΩΡΛ Εταιρείας,

27. Κοτσιφάκης Θέμης – πρ. πρόεδρος ΟΛΜΕ,

28. Κοτταράς Γεώργιος – ιατρός παθολόγος Τ. Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αγ. Αναργύρων Αττικής,

29. Κουζέλης Μάκης- ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ,

30. Κωνσταντινίδης Χάρης –  αναπληρ. καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης, Βοστώνη,

31. Κωτούλας Αντώνης – ιστορικός, Λάιος Χριστόδουλος – πρ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Στρυμόνα,

32. Λάλη Ζωρζέτα – πρ. Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 

33. Μακρινού Δέσποινα – δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ,

34. Μαλικιώση Δέσποινα – εκδόσεις Θεμέλιο,

35. Ματσούκα Χάρις – αιματολόγος, πρ. πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας,

36. Μουκουβίνας Βασίλης – πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου,

37. Μπαριανός Παντελής –  αντιπρόεδρος Σωματείου ΟΣΕ,

38. Μπάρτζας Μιχάλης  – πρ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νιγρίτας,

39. Μπασκόζος Γιάννης – ιατρός, πρ. Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, πρ. πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης,

40. Μπουγιουκλού Χασάν – ηθοποιός, θεατρολόγος,

41. Νικολάου Χρυσούλα - καθηγήτρια Βιοπαθολογίας – Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,

42. Παναγιωτόπουλος Κυριάκος – ομ. καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη,

43. Παναγιωτόπουλος Τάκης – ομ. Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,

44. Παπαγεωργίου Χρύσα – αναισθησιολόγος, εντατικολόγος Tenon, Assistance Publique, Hôpitaux de Paris, Sorbonne,

45. Παπαδόπουλος Βασίλης – δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες,

46. Παπαδοπούλου Δέσποινα – Καθηγήτρια, πρ. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο,

47. Πετραλιάς Νίκος – οικονομολόγος, ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ,

48. Πολυχρονίου Χρήστος – ιατρός πνευμονολόγος Αντιπρόεδρος ΣΕΥΠ-ΠΦΥ,

49. Ρήγος Άλκης – ομ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  Παντείου Πανεπιστημίου,

50. Ρογδάκη Άννα - καθηγήτρια μέλος Επιτροπής Πιστοποίησης ΑΔΕΔΥ,

51. Σαραντάκος Νίκος – μεταφραστής, συγγραφέας βιβλίων,

52. Σαράτση Τιτίκα – Μαρία – φιλόλογος, δημοσιογράφος,

53. Σερεμέτης Δημήτρης – αφυπ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου,

54. Σκλιας Βασίλης – συνδικαλιστής στα ευρωπαϊκά όργανα, Λουξεμβούργο,

55. Σκοπούλη Φωτεινή – ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,

56. Σταμάτης Κώστας – ομ. καθηγητής Νομικής ΑΠΘ,

57. Συναδινός Ιούλιος – τέως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,

58. Τζώρτζης Γιώργος – μουσικοσυνθέτης,

59. Τρανταλίδης Μάνος – παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων,

60. Τριανταφυλλόπουλος Ηλίας – εκπαιδευτικός,

61. Τσελιούδης Γιώργος – ερευνητής, Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νέα Υόρκη,

62. Τσιώνης Θεοχάρης – πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Ν. Σερρών, Φίλωνος Φίλων - εκδόσεις Βιβλιόραμα, 63.  Φλώρος Γιάννης - δημοσιογράφος,

64. Φωτίου Ευάγγελος - πρ. βουλευτής ΔΗΜΑΡ, 

65. Χαλβατζάκης Κώστας - δημοσιογράφος, πρ. γεν. διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΕΡΤ, πρ. Συντονιστής Καναλιού της Βουλής,

66. Χαλικιά Δήμητρα - υπευθ. Κοινοτικών πόρων ΜΟΔ ΑΕ,

67. Χαραμής Παύλος – φιλόλογος, πρ. αντιπρ. Παιδαγωγικού Ινστοτούτου,

68. Χαρτουλάρη Μικέλα – δημοσιογράφος, βιβλιοκριτικός,

69. Χασαπίδης Κων/νος - πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Σερρών,

70. Χατζηιωσήφ Χρήστος - ιστορικός, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,

71. Χατζημιχάλης Κωστής - ομ. καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,

72. Ψαλτάκος Μιχάλης - ιατρός, μέλος ΔΣ ΠΙΣ,

73. Ψαρρά Άντα – δημοσιογράφος,

74. Ψαρράς Δημήτρης - δημοσιογράφος, συγγραφέας

WORLD ART DUBAI 2024 - Highlights Walkthrough/Περιδιαβαίνοντας εικονικά τα πιο εντυπωσιακά περίπτερα , χωρίς να ξεχνούμε όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως των μουσουλμάνων γυναικών , που καταπατούνται στη χώρα αυτή


. Το Art Fair Guy επισκέφτηκε το World Art Dubai το 2024. με 400 Εκθέτες (Solo Artists & Galleries) από 65+ χώρες, το World Art Dubai έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τέχνης για ανερχόμενους καλλιτέχνες στον κόσμο.  Η φετινή έκδοση σηματοδότησε τη 10η φορά που πραγματοποιήθηκε η έκθεση.

 Λόγω του μεγέθους και του όγκου των έργων τέχνης που εκτίθενται, αποφασίσαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας  σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά  και τα καλύτερα επιμελημένα περίπτερα της Έκθεσης σε αυτό το Βίντεο.  Αυτό δεν είναι ένα ολοκληρωμένο βίντεο και δεν καλύπτει και τους 400 εκθέτες.

For more information about World Art Dubai, visit www.worldartdubai.com

Museum of the Future Πλήρης περιήγηση στο Ντουμπάι - Το «πιο όμορφο μουσείο στον κόσμο». Το επισκεπτόμαστε εικονικά , χωρίς να ξεχνούμε όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως των μουσουλμάνων γυναικών , που καταπατούνται στη χώρα αυτή

Ας ρίξουμε μια ματιά στο Μουσείο του Μέλλοντος, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Ντουμπάι που άνοιξε άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια.https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipPi6PKrsUsW6kb682hUdpxyVMENkasOhk4CRUtG=s1360-w1360-h1020

■Πληροφορίες
Όνομα: Μουσείο του Μέλλοντος
Ιδρύθηκε: 22 Φεβρουαρίου 2022
Τοποθεσία: Sheikh Zayed Road, Trade Center 2, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ιδρυτής: Dubai Future Foundation
Αρχιτέκτονας: Killa Design, Buro Happold
Τιμή: Standard Pass 149 AED, Pioneer Pass 399 AED
Ώρες λειτουργίας: 9:30 π.μ. έως 9:00 μ.μ. (Διαφέρει ανάλογα με την εποχή)
Πρόσβαση: 5 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Dubai Metro Red Line EMIRATES TOWERS
Ιστοσελίδα: https://museumofthefuture.ae/ja

■Περίληψη
Το Μουσείο του Μέλλοντος (αραβικά: متحف المستقبل) άνοιξε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στην οικονομική περιοχή του Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι ένα ορόσημο με μια καινοτόμο και φουτουριστική ιδεολογία. Είναι ένα κτήριο σε σχήμα τόρου με παράθυρα σε σχήμα ποίημα για το μέλλον που έγραψε ο Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, το κτίριο έλαβε την πιστοποίηση LEED Platinum για περιβαλλοντική αξιολόγηση.

Στόχος του μουσείου είναι να κοιτάξει πρώτα το μέλλον και όχι το παρελθόν. Τα πάντα στο μουσείο προβλέπεται να είναι το 2071.

■Εμφάνιση
Το κτίριο έχει ύψος 225 πόδια (77 μέτρα) και έχει έκταση 30.548 τετραγωνικά πόδια.

Το εξωτερικό του κτιρίου αποτελείται από παράθυρα που σχηματίζουν αραβικά αποσπάσματα από τον ηγεμόνα του Ντουμπάι για το μέλλον του εμιράτου. Οι φράσεις που γράφτηκαν στο Dubai Future Museum είναι τρία αποσπάσματα από τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Δεν θα ζήσουμε για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τα προϊόντα της δημιουργικότητάς μας μπορούν να αφήσουν μια κληρονομιά πολύ αφότου έχουμε φύγει».

«Το μέλλον θα είναι για εκείνους που θα μπορούν να το φανταστούν, να το σχεδιάσουν και να το χτίσουν, το μέλλον δεν περιμένει, το μέλλον μπορεί να σχεδιαστεί και να χτιστεί σήμερα».

«Το μυστικό της ανανέωσης της ζωής, της ανάπτυξης του πολιτισμού και της προόδου της ανθρωπότητας είναι με μια λέξη: η καινοτομία».

Τα χαραγμένα αποσπάσματα με αραβική καλλιγραφία στο Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι είναι γραμμένα από τον καλλιτέχνη από τα Εμιράτα Matar Bin Lahej.

Αυτό το κέλυφος σε σχήμα τόρου βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου και περιλαμβάνει 1.024 επιβραδυντικά σύνθετα πάνελ επενδυμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και καθένα από τα οποία έχει ένα μοναδικό τρισδιάστατο σχήμα για τη δημιουργία της αραβικής γραφής.

Οι Killa Design και Buro Happold ανέπτυξαν νέα εργαλεία παραμετρικής σχεδίασης και μοντελοποίησης πληροφοριών κτιρίου (BIM), συμπεριλαμβανομένου ενός αλγόριθμου ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα για την ανάπτυξη της εσωτερικής χαλύβδινης δομής. Η Danem Engineering Works ήταν ένας από τους εργολάβους μεταλλικών κατασκευών για το έργο.

■Χάρτης ορόφου
Ως μέρος της εμπειρίας, το Μουσείο του Μέλλοντος θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στο έτος 2071. Το μουσείο έχει συνολικά επτά ορόφους, πέντε από τους οποίους είναι αφιερωμένοι σε εκθέματα με διαφορετικά θέματα. Το ταξίδι του επισκέπτη ξεκινά στον πέμπτο όροφο του και καθοδηγεί τους επισκέπτες όροφο προς όροφο.

5ος Όροφος - Orbital Space Station (OSS) Hope
4ος Όροφος - Ινστιτούτο HEAL
3ος όροφος - Al Waha
2ος Όροφος - Αύριο, Σήμερα
1ος Όροφος - Μελλοντικοί Ήρωες

■Πίνακας περιεχομένων
00:00 Καλωσορίσατε στο Μουσείο του Μέλλοντος του Ντουμπάι
00:28 Εξωτερικό
01:06 Πρόσβαση/Είσοδος
03:06 Τιμή εισιτηρίου/είσοδος
04:01 5ος όροφος - Orbital Space Station (OSS) Hope
11:30 4ος όροφος - Ινστιτούτο HEAL
17:58 3ος όροφος - Al Waha
22:27 2ος όροφος - Αύριο, Σήμερα
37:43 Παρατηρητήριο
39:13 1ος όροφος - Future Heroes
41:08 Εστιατόριο
42:04 Κατάστημα με σουβενίρ
45:55 Ξενοδοχείο απευθείας με το Μουσείο του Μέλλοντος
47:07 Εξωτερικό και εσωτερικό τη νύχτα
48:35 Πρωί
51:35 Σας ευχαριστώ που παρακολουθήσατε

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ = Η ΜΠΙΖΝΑ ΤΟΥΣ

 

Ζήλεψε τον «Δράκουλα» ο Αδωνης και ιδιωτικοποιεί το αίμα – Διαφωνεί η Κομισιόν – Θέμα ασφάλειας θέτουν οι ειδικοί επιστήμονες

Ζήλεψε τον
«Δράκουλα» ο Αδωνης και ιδιωτικοποιεί το αίμα - Διαφωνεί η Κομισιόν - Θέμα ασφάλειας θέτουν οι ειδικοί επιστήμονες


Στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων έχει σκοπό να θυσιάσει και το αίμα των Ελλήνων -κυριολεκτικά- ο υπουργός Υγείας καθώς έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο 90 σελίδων με τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης αίματος, συστατικών αίματος και προϊόντων αίματος ως ΟΑΠΑ», στο οποίο προβλέπονται αγοραπωλησίες αίματος με ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτό το εφιαλτικό νομοσχέδιο, εκτός από το γεγονός ότι εμπορευματοποιεί τη μεγάλη ανάγκη του ασθενούς, υποβιβάζει και διαλύει τον εθελοντισμό, άρα και τη αφιλοκερδή ανθρώπινη αλληλεγγύη και ανοίγει μεγάλα κενά σε θέματα ασφάλειας καθώς ένας άνθρωπος που αναγκάζεται για οικονομικούς λόγους να πουλήσει το αίμα του μπορεί να πει ψέματα για το ιατρικό ιστορικό του.

Διαβάστε σχετικά: Ιδιωτικοποίηση και του… αίματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Αδωνης Γεωργιάδης παραδέχθηκε και υπερασπίστηκε τα αιμοβόρα σχέδιά του με ανάρτηση στο Χ, πιθανόν για να μετρήσει αντιδράσεις που δεν άργησαν να έρθουν.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας, επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα που του απάντησε: «Κύριε υπουργέ, να βγείτε άμεσα και να διαψεύσετε κάθε σκέψη για “ιδιωτικές επενδύσεις” σε συλλογή αίματος κ παραγώγων, ΠΡΙΝ προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στην εμπιστοσύνη των εθελοντών αιμοδοτών (μάλιστα προ καλοκαιρινής περιόδου, που η προσφορά μειώνεται)».

Μεταξύ των δύο υπήρξε μια έντονη συζήτηση στο Χ καθώς ο κ. Γεωργιάδης επέμενε ότι «υπάρχουν 5 ευρωπαϊκές χώρες που το επιτρέπουν…», άρα γιατί όχι κι εμείς, ενώ ο κ. Λύτρας τόνισε ότι υπάρχουν θέματα βιοηθικής, ασφάλειας και crowd-out (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση: αποδεκατισμός) του εθελοντισμού.

Ασφάλεια

Το θέμα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μάλιστα επίκαιρο καθώς η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη ενός τεράστιου σκανδάλου με μολυσμένο αίμα με τον ιό της ηπατίτιδας C ή τον HIV. Υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ασθενείς επειδή δεν υπήρχε αρκετός έλεγχος.

Διαβάστε σχετικά: Βρετανία: Πακέτο αποζημιώσεων στα θύματα του σκανδάλου του μολυσμένου αίματος

Ακόμη, για την ασφάλεια των μεταγγίσεων, η πρώην προέδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, αιματολόγος, Χάριτος Ματσούκα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η ιδιωτική επ’ αμοιβή συλλογή αίματος ή/και πλάσματος, πέραν του ηθικού διλήμματος που θέτει, της πώλησης δηλαδή ανθρώπινων ιστών που επί της ουσίας δεν διαφέρει από την αγοραπωλησία οργάνων, θέτει πρωτίστως και ένα θέμα ασφάλειας.

»Είναι σαφές, και καταδεικνύεται από δεκάδες μελέτες, ότι η εθελοντική προσφορά αίματος – πλάσματος παρέχει ασφαλέστερα προϊόντα, καθώς το κίνητρο της αποζημίωσης υπονομεύει την ειλικρινή δήλωση του ιστορικού του δότη. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Βρετανία για τη μόλυνση με ηπατίτιδα και AIDS 3.000 αιμορροφιλικών τις δεκαετίες ’70-90 επειδή μεταγγίστηκαν με παράγοντες πήξης από τις ΗΠΑ, που συνέλεγαν πλάσμα από αμειβόμενους δότες κρατούμενους φυλακών. Η εθελοντική αιμοδοσία χωρίς κανένα κίνητρο, με αλτρουιστικούς σκοπούς, αποτελεί μακράν την ασφαλέστερη πηγή αίματος».

Διαφωνεί η Κομισιόν

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται δυσαρεστημένη με το νομοσχέδιο-εφιάλτη της κυβέρνησης της ΝΔ για την αγοραπωλησία αίματος και των προϊόντων του και ενώ δεν συνηθίζει να σχολιάζει νομοσχέδια, σε ανακοίνωσή της τονίζει με νόημα ότι οι φορείς των κρατών-μελών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της Επιτροπής.

«Εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να θεσπίσει την οργάνωση και τη νομοθεσία για τις εθνικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αίματος», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.». «Αυτές οι πρακτικές πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος και του πλάσματος, όπως ορίζονται στην Οδηγία 2002/98/ΕΚ της Ε.Ε. και στην εκτελεστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για επίβλεψη από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, πρέπει να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις», σημείωσε σε πρωτοφανώς αυστηρή γλώσσα για Κομισιόν, παραπέμποντας στη νομοθετική πρότασή της για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (SoHO), συμπεριλαμβανομένου του αίματος και του πλάσματος, για την οποία θυμίζει ότι εγκρίθηκε ως νόμος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Όπως προβλέπει ο 360 σελίδων Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που τονίζει ότι «οι δωρεές για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης θα πρέπει να είναι κατ’ αρχήν εθελοντικές και μη αμειβόμενες και δεν πρέπει να παρέχονται στους δωρητές οικονομικά κίνητρα για να δωρίσουν».

ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Blood Gif - ClipArt Best

 

Πέμπτη, Μαΐου 30, 2024

Mick Jagger - Old Habits Die Hard /Οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν(official video)

Old Habits Die Hard

 I thought I shook myself free
You see I bounce back quicker than most
But I'm half delirious, Is too mysterious
You walk through my walls like a ghost
And I take everyday at a time
I'm as proud as a Lion in his Lair
Now there's no denying it, a note to crying it
Your all tangled up in my head
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Harder than November rain
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Hard enough to feel the pain
We haven't spoken in months
You see I've been counting the days
I dream of such humanities, such insanities
I'm lost like a kid and I'm late
But I've never taken your coats
Haven't no block on my phone
I act like an addict, I just got to have it
I can never just leave it alone
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Harder than November rain
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Hard enough to feel the pain
And I can't give you up
Can't leave you alone
And its so hard, so hard
And hard enough to feel the pain
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Harder than November rain
Old habits die hard
Old soldiers just fade away
Old habits die hard
Hard enough to feel the pain

Σκάνδαλα υποκλοπών: Αποφάσεις - κόλαφος του ΕΔΔΑ για Πολωνία και Ιταλία. Έρχεται η ώρα της ετυμηγορίας για το σκάνδαλο των ελληνικών παρακολουθήσεων

 

https://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2022/11/MHTSOTAKHS-DHMHTRIADHS-PREDATOR.jpg

Καταδίκες-μπούσουλας για το μέλλον του Μητσοτάκη!

Κώστας Ζαφειρόπουλος


Οι ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρούνται κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση ● Σύντομα θα εξεταστούν οι προσφυγές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις τους.

Δύο παρόμοιες αποφάσεις-οδηγούς για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα εξέδωσε τις τελευταίες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Και οι δύο αποφάσεις θεωρούνται κρίσιμες για τη χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ΕΔΔΑ πρόκειται να εξετάσει τις προσφυγές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις τους.

Στην απόφαση που έγινε γνωστή χθες το Πρώτο Τμήμα του δικαστηρίου στο Στρασβούργο, το οποίο είναι αυτό που θα ασχοληθεί με τις υποθέσεις Κουκάκη - Ανδρουλάκη, εξέτασε την προσφυγή πολιτών της Πολωνίας που κατήγγειλαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους παρακολουθούσαν συστηματικά τις επικοινωνίες τους εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσαν στην κυβέρνηση. Η υπόθεση αφορούσε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας, έγκριτο ποινικολόγο, Mikolaj Pietrzak, αλλά και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τα συνεχή αιτήματα και τις προσπάθειές τους να μάθουν τον λόγο της παρακολούθησης, οι αρχές αρνήθηκαν να το πράξουν -όπως και στην Ελλάδα- επικαλούμενες το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε τριπλή παραβίαση του δικαιώματος ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής των προσφευγόντων, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην Πολωνία η νομοθεσία δεν επέτρεπε στους πολίτες-στόχους τη δυνατότητα να πληροφορηθούν την ύπαρξη και τους λόγους της παρακολούθησης, ούτε τη δυνατότητα περαιτέρω προσφυγής στην Αρχή ή στο Δικαστήριο για αυτόν τον λόγο. Στην ακροαματική διαδικασία στο Στρασβούργο για την υπόθεση της Πολωνίας είχε αγορεύσει το 2022 ο Αλέξης Αναγνωστάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ενωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Ο κ. Αναγνωστάκης με χθεσινό του σχόλιο (news247) εκτιμά πως η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική των παρακολουθήσεων. «Κοινό σημείο αποτελεί η αδιαφάνεια της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και η άρνηση πληροφόρησης επί των λόγων παρακολούθησης. Η γενική επίκληση του “απορρήτου εθνικής ασφαλείας” πλέον δεν αρκεί προς τούτο» σημειώνει ο Ελληνας ποινικολόγος. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μια παρέμβασή της η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έβαζε δίπλα δίπλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Ούγγρο Ορμπαν και τον Πολωνό Κατσίνσκι, χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς της ελευθερίας του Τύπου», με αφορμή και τις υποθέσεις παρακολουθήσεων («Υποκλοπές α λα πολωνικά», 28/5/2024, «Εφ.Συν.»).

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κομματιάζει την πολωνική νομοθεσία που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη χρήση #spyware εναντίον επικριτών της κυβέρνησης (εκθέτοντας και την Κομισιόν για αδράνεια): «οι εθνικές αρχές θα αντιμετωπίσουν την κατάχρηση του spyware»)» σχολίασε στο X η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια Σόφι ιν’τ Βελντ, εισηγήτρια της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις PEGA.

Νίκος Ανδρουλάκης | EUROKINISSI
Θανάσης Κουκάκης | EUROKINISSI

«Πιλότος»

Η δεύτερη απόφαση-πιλότος για την Ελλάδα που εξέδωσε το ΕΔΔΑ αφορά την καταδίκη της Ιταλίας για την παράνομη παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς το ιταλικό δίκαιο δεν του έδινε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του, όπως επίσης και να έχει πρόσβαση στο υλικό της παρακολούθησης.

Μάλιστα η παρακολούθηση έγινε με εισαγγελική εντολή, όπως ακριβώς έγινε στη χώρα μας με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ κατόπιν έγκρισης της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου. Πρόκειται για την υπόθεση παρακολούθησης του Bruno Contrada, πρώην υψηλόβαθμου αστυνομικού και αναπληρωτή διευθυντή της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών SISDE. Ο ίδιος καταδικάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 για τις σχέσεις του με την Cosa Nostra την περίοδο 1979-1988 (πηγή: documento). Η προσφυγή του στο ΕΔΔΑ αφορούσε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνομιλιών το 2017 στο πλαίσιο ποινικών ερευνών για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1989. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ιταλία με το σκεπτικό ότι η παρακολούθηση ήταν παράνομη, καθώς παραβίασε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 9.000 ευρώ στον Contrada.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 465/2024 απόφαση της Ολομέλειάς του έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021, η οποία αφαιρούσε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να ενημερωθούν για την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου από την ΕΥΠ.

Τις τελευταίες δεκαετίες (και ειδικά μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Σνόουντεν) τα δύο ευρωπαϊκά δικαστήρια, το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης), διαμόρφωσαν μια σταθερή προοδευτική προσέγγιση αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων.

Το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ στην προσπάθειά τους να περιορίσουν αυστηρά την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία των κρατών για συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τα άτομα ανέπτυξαν στη νομολογία τους βασικά πρότυπα της έννοιας της εθνικής ασφάλειας στο ενωσιακό δίκαιο (μεταξύ άλλων, συνεπή εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας και της αρχής της αναγκαιότητας) τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την επανεξέταση των εξελισσόμενων πρακτικών μυστικής παρακολούθησης και απαίτησαν από τα κράτη την πλήρη συμμόρφωση προς το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το δε Δικαστήριο του Στρασβούργου διαθέτει μακρά ιστορία υποθέσεων που αφορούν τα μέτρα μαζικής παρακολούθησης, για τα οποία δέχεται ότι εμπίπτουν κατ’ αρχήν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών στο πλαίσιο καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάποιες αποφάσεις του ΕΔΔΑ (αποφάσεις Big Brother Watch and Others v. United Κingdom και Centrum för rättvisa v. Sweden, βλ. μελέτη Σοφίας Φεϊζίδου, «Οι μαζικές παρακολουθήσεις στη νομολογία του ΕΔΔΑ και του ΔΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, 4/2023) είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε νομικούς κύκλους και δημοκρατικούς φορείς, καθώς θεωρήθηκε ότι αντιπροσώπευαν τη νομιμοποίηση των μαζικών παρακολουθήσεων. Μετά τις πρόσφατες καταδίκες της Πολωνίας και της Ιταλίας φαίνεται πως αυτές οι ανησυχίες υποχωρούν και αυτή που θα πρέπει να ανησυχεί είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Nina Simone - Resonances/Αντηχήσεις - ARTE Concert

Οι @alaniofficial, @patriceofficiel, @celestemusic, Kareen Guiock Thuram, @khammeslien9702 και @YounSunNahMusic@officialyounsunnah γιορτάζουν την κληρονομιά της Nina Simone.  Έξι καλλιτέχνες και άλλα τόσα σύμπαντα για να κάνουν το Πάνθεον να δονείται στους ρυθμούς των  γεμάτων συναίσθημα επαναλήψεων των τραγουδιών της .

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Panth%C3%A9on%2C_Paris_25_March_2012.jpg/330px-Panth%C3%A9on%2C_Paris_25_March_2012.jpgΠάνθεον (Παρίσι)https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Inside_the_Pantheon%2C_Paris_France_%284198912183%29.jpg/330px-Inside_the_Pantheon%2C_Paris_France_%284198912183%29.jpg



 Το 2003, η φωνή contralto της Nina Simone έσβησε, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον κόσμο της τζαζ.  Σε ένα αφιέρωμα, το ARTE Concert, το FIP και το Centre des monuments nationalaux ζωντανεύουν τη μαγεία της ντίβας σε ένα διάσημο μέρος ανάλογο με τη δέσμευσή της στα πολιτικά δικαιώματα: το Πάνθεον.

 Σε αυτό το μνημείο όπου πολλές διάσημες προσωπικότητες πολέμησαν για την κατάργηση της δουλείας, έξι καλλιτέχνες αναδιατάσσουν τα κυριότερα σημεία του ρεπερτορίου του με τον δικό τους τρόπο.  Η ALA.NI, η Patrice, η Celeste, η Kareen Guiock Thuram, η Kham Meslien και η Youn Sun Nah αναδύουν εκροή χάρης, ενώ η αύρα της εκλιπούσας μεγάλης κυρίας φαίνεται να υψώνεται κάτω από τον ιλιγγιώδη θόλο.

Setlist :
ALA.NI - Four Women
ALA.NIet Patrice - Sinnerman
 Youn Sun Nah - Feeling Good
 Kareen Guiock-Thuram - Mississippi Goddam
 Youn Sun Nah - Lilac Wine
 Patrice - Ain't Got No / I Got Life
 Céleste - If you go away
 Kham Meslien - Plain Gold Ring

Filmé le 20 et le 22 janvier 2024 au Panthéon, Paris.

Photo © Rémy Grandroques

-------------------------------


Nina Simone από el.wikipedia.orgΝίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, πιανίστα, τραγουδοποιός και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα (1933-2003).

[Το βίντεο θα είναι διαθέσιμο έως  22/04/2025]

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΑΝ ΠΑΡΚΕΡ : 2. Angel Heart/ Δαιμονισμένος άγγελος (1987)- « Αν η ταινία καταφέρνει να είναι, ακόμα, όχι μόνο χάρμα οφθαλμών, αλλά και τρομακτική σε βαθμό παράλυσης, οφείλεται μόνο στην ομορφιά του σινεμά, ιδωμένου μέσα από τα μάτια ενός μερακλή σκηνοθέτη» (Λήδα Γαλανού)

https://www.moveitmag.gr/sites/default/files/styles/335x495pstr/public/angel-poster.jpg?itok=5Cma8XvqΣκηνοθεσία: Άλαν Πάρκερ
Ηθοποιοί: Μίκι Ρουρκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λίζα Μπονέ, Σαρλότ Ράμπλινγκ
Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου, Θρίλερ


ΣΥΝΟΨΗ

    Ο Χάρι Έιντζελ (Μίκι Ρουρκ) ένας ξεπεσμένος ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Μπρούκλιν, αναλαμβάνει μια φαινομενικά συνηθισμένη υπόθεση: να ανακαλύψει τον Τζόνι Φέιβοριτ, πρώην είδωλο του τραγουδιού που εξαφανίστηκε από μια ψυχιατρική κλινική. 

Τα ίχνη τον οδηγούν στην Νέα Ορλεάνη. Εκεί θα συναντήσει μια γοητευτική λευκή μάγισσα και μια νεαρή μαύρη ιέρεια του βουντού.

 Όταν όμως τα πτώματα συσσωρεύονται και οι τελετουργικοί και αποτρόπαιοι φόνοι συνεχίζονται, ο Χάρι αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του κινδυνεύει άμεσα. 

Ξετυλίγοντας το νήμα θα ανακαλύψει ότι έχει μπλέξει σε μια φοβερή συμφωνία με το διάβολο…

Bικιπαίδεια Δαιμονισμένος άγγελος

Επτά κριτικοί σινεμά αποκαλύπτουν τι ταινίες είδαν στις γιορτές | in.grΚριτική: Λήδα Γαλανού=>Δαιμονισμένος Αγγελος (Flix.gr)

Προσοχή: Η ταινία περιέχει   σκηνές που συνθέτουν ένα αιματηρό περιβάλλον τρόμου , γι΄αυτό  δε συνιστάται για όσους/ες σινεφίλ απεχθάνονται τέτοιου είδους έργα. Εννοείται ότι για παιδιά και εφήβους είναι παντελώς ακατάλληλη...

Νέα Αριστερά: Δείτε live τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση

  Η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση διεξάγεται στο Bios Athens Σε εξέλιξη ...