Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2023

"ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ;

ο Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΖητούμενο για τον Τσακαλώτο η ενότητα, έντονη κριτική σε Κασσελάκη

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Η παραπάνω φράση συνοψίζει την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε η διεξαγωγή του συνεδρίου να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, ενώ σε κείμενο - παρέμβασή τους, εννέα μέλη της ΠΓ που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» άσκησαν σφοδρή κριτική στον κ. Κασσελάκη, ζητώντας παράλληλα να γίνει το συνέδριο εντός του Νοεμβρίου.

Η τοποθέτηση Τσακαλώτου

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέρχεται «βαριά τραυματισμένος» από τις εκλογές και μίλησε για την επίδραση που έχουν τα «τραύματα» στην ενότητα του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε την ηγεσία αλλά και στις κινήσεις του μετά τη νίκη του: «Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε - και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών - έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση - γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. 'Αλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Από την κριτική του δεν έλειψε ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πως δεν τοποθετήθηκε όταν έπρεπε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να "σπάει" την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι «παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία» και δεύτερον ότι "δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν". Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Κασσελάκη για κατάργηση οργάνων στο κόμμα: «Αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο», είπε.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε ξανά στην ενότητα του κόμματος: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: