Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2023

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ :«Το πλήρες αρχείο του εμβληματικού περιοδικού The 1/-Paper [The 1 shilling paper], μια πρωτοποριακή εκδοτική πρωτοβουλία φοιτητών του Πανεπιστημίου Cambridge, παραχωρήθηκε στα ΑΣΚΙ και σύντομα θα είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή»!

Βιβλιοθήκη Περί βιβλιοθηκών... και Ιστορίας

Καλλλίμαχος 

ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΓΗΣ

avgi.gr

 

Στις μέρες μας η τεχνολογία επιτρέπει εύκολα -σχετικά- να ψηφιοποιηθούν τα τεκμήρια της Ιστορίας και να διατεθούν προς χρήση σε ένα διευρυμένο κοινό

Διαβάζουμε στη σελίδα των ΑΣΚΙ στα κοινωνικά δίκτυα:

«Το πλήρες αρχείο του εμβληματικού περιοδικού The 1/-Paper [The 1 shilling paper], μια πρωτοποριακή εκδοτική πρωτοβουλία φοιτητών του Πανεπιστημίου Cambridge, παραχωρήθηκε στα ΑΣΚΙ και σύντομα θα είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή. Τη μοναδική πλήρη σειρά του περιοδικού πρόσφερε στα ΑΣΚΙ ο John Newbigin OBE, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Τεχνών και Δημιουργικής Οικονομίας του Βρετανικού Συμβουλίου, με την ευγενική φροντίδα και μεσολάβηση του Στέφανου Πεσμαζόγλου, ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και φίλου των ΑΣΚΙ. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους δύο.

Το The 1/-Paper απαθανατίζει κείμενα και εικόνες από έναν κόσμο που “κυνηγούσε το αδύνατο”, αναδεικνύοντας τη δυναμική και την πολυχρωμία του παλλόμενου κόσμου της δεκαετίας του 1960: από τον Μάη του 1968 και τα αντιπολεμικά κινήματα του Βιετνάμ, στους απελευθερωτικούς και αντιαποικιακούς αγώνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τη δράση ποικίλων φεμινιστικών και ομοφυλοφιλικών ομάδων, έως και την αλληλεγγύη στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, το περιοδικό The 1/-Paper στο βραχύ διάστημα έκδοσής του (Νοέμβριος 1968 - Νοέμβριος 1970, 54 τεύχη) υπήρξε μια πολιτικά κι αισθητικά πρωτοπόρα πρωτοβουλία, ένα παλίμψηστο της μακράς εξεγερτικής δεκαετίας του ’60.

Το περιοδικό, όπως και χιλιάδες ακόμα τεκμήρια, θα ενταχθεί στο νέο μεγάλο ψηφιακό έργο των ΑΣΚΙ “Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)”».

Και κάπως έτσι απλώνονται στον χώρο και στον χρόνο οι συλλογές των βιβλιοθηκών. Με αγορές και δωρεές εμπλουτίζονται με τεκμήρια, τα οποία πολλές φορές είναι και μοναδικά στο πλαίσιο μιας περιοχής. Το χαρτί αποτύπωσε για αιώνες (και συνεχίζει στις μέρες μας) την ιστορία των ιδεών, την κοινωνική πραγματικότητα, το όνειρο και τις ελπίδες των ανθρώπων. Αυτά τα υλικά τεκμήρια βρίσκουν προστασία στα ράφια των βιβλιοθηκών.

Στις μέρες μας η τεχνολογία επιτρέπει εύκολα -σχετικά- να ψηφιοποιηθούν τα τεκμήρια της Ιστορίας και να διατεθούν προς χρήση σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο λόγω απόστασης πολλές φορές δεν θα μπορούσε να το βρει και να το μελετήσει. Ταυτόχρονα οι ψηφιοποιήσεις αυτές προφυλάσσουν τα τεκμήρια από την τακτική χρήση, άρα και τη φθορά. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα ψηφιοποιημένα τεκμήρια μπορούν εύκολα να αποτελέσουν τμήματα πολλών διαφορετικών συλλογών, όπως εδώ στο παράδειγμά μας.

Για την κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, ο άνθρωπος χρειάζεται να μελετήσει τις πηγές που του παρέχουν νήματα και νοητές γραμμές, χρειάζεται να μελετήσει τη σκέψη άλλων και την καταγραφή των γεγονότων όπως συνέβαιναν τότε. Και μέσα από τις συλλογές των ΑΣΚΙ η μελέτη και η συγγραφή της ιστορίας των κινημάτων αλληλεγγύης μπορούν να αποτελέσουν ένα τμήμα της αυτογνωσίας μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...