Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2023

Τα νέα "μεζεδάκια' του Σαραντάκου: τα "ευρά , των ευρών κλπ" του in.gr, η "αιμοβόρα" αντίσταση των Ιαπώνων του υπέρλαμπρου αστέρα Δημήτρη Καιρίδη, τα ...."εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα" που διέσχισαν οι Κροάτες χούλιγκαν , για να φθάσουν στην Αθήνα και άλλα πολλά

 Υπό διακριτική παρακολούθηση - Nea24

Μεζεδάκια υπό "διακριτική παρακολούθηση"

Νίκος Σαραντάκος

sarantakos.wordpress.com


Θα μπορούσα να τα πω και «μεζεδάκια της ραστώνης», αφού οι επόμενες μέρες είναι, παραδοσιακά, αυτές με τη χαμηλότερη κίνηση  στα ιστολόγια αλλά και σε πολλές δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου -αλλά τον τίτλο αυτόν  τον έχω ήδη  χρησιμοποιήσει πριν από 3-4 χρόνια. Οπότε, δανείζομαι από την ανακοίνωση  της  ΕΛΑΣ τη «διακριτική παρακολούθηση» στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκονταν τη Δευτέρα που μας πέρασε οι 150 Κροάτες χουλιγκάνοι που διάσχισαν τη μισή (και βάλε) Ελλάδα και ήρθαν στη  Νέα Φιλαδέλφεια όπου έγινε το φονικό του 29χρονου. Πολύ διακριτική ήταν η παρακολούθηση, αλλά το παν είναι το τακτ.

Και ξεκινάω με μια σχετική είδηση από το in.gr.

Σύμφωνα λοιπόν με το in.gr, ζητά επίμονα απάντηση το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν πάνω από 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να  διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την  Κροατία μέχρι την  Αθήνα ανενόχλητοι».

Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, όταν από τη Γη στη Σελήνη είναι 384.000 χλμ.

Είδατε πόσο πολύ μεγάλωσε την Ελλάδα μας ο Μητσοτάκης;

* Για να συνεχίσω στο ίδιο θέμα, κι επειδή δεν διαβάζουν όλοι τα σχόλια, θυμίζω ότι «κανονικά» το όνομα της κροατικής ομάδας προφέρεται «Ντίναμο», προπαροξύτονο. Δεν  λέω ότι κακώς το γράφουν όπως παραδοσιακά το μάθαμε στην Ελλάδα (πιο παραδοσιακά μάλιστα, οι πιο  παλιοί εννοώ,  το μάθαμε «Δυναμό»), αλλά επειδή το συζητήσαμε ας το γράψω κι εδώ να μείνει.

* Και συνεχίζω ποδοσφαιρικά. Σε άρθρο για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ, διαβάζω:

Ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη σημείωσε μία τεράστια νίκη κόντρα στην Μαρσέιγ των αστέρων και των 300.000.000 εκ. ευρών.

Των ευρών, εντάξει, να το κλίνουμε, το ευρό του ευρού, όπως «των πλευρών», δεν έχω αντίρρηση. Αλλά 300.000.000 εκατομμύρια; Ακόμα κι εμείς, που τα δισεκατομμύρια του χρέους μας τα έχουμε για φιστίκια, ζαλιζόμαστε με τέτοιο νούμερο.

* Και παραμένω στο ποδόσφαιρο. Με την  ευκαιρία του αγώνα με τη Μαρσέιγ, άκουσα και διάβασα πολλές φορές για «Μασσαλούς». Κανονικά, λέμε Μασσαλιώτες ή  Μαρσεγέζοι. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, μια και το Μασσαλιώτης προτιμώ να το κρατάω για τον Πυθέα (ή έστω για τη Μασσαλιώτιδα).

Αλλά βέβαια υπάρχει και ο  νόμος της αναλογίας (Θεσσαλία – Θεσσαλός) κι έτσι το λάθος το βρίσκω συμπαθητικό.

* Ο υπουργός Δημ. Καιρίδης έγραψε τα εξής στο Φέισμπουκ με αφορμή την  επέτειο της ατομικής  βόμβας στη  Χιροσίμα:

Τις οθονιές μου τις έστειλε φίλος που ενδιαφέρεται για τα γλωσσικά, έχοντας υπογραμμίσει δυο σημεία.

— Καθηγητής και να κάνει τέτοια λάθη; με ρώτησε.

Και όμως, είναι λάθη, ακυρολεξίες που δείχνουν κενά στη γνώση της ελληνικής.

Γράφοντας για τη βόμβα στη Χιροσίμα, ο κ. Κ. υποστηρίζει ότι «μια αμερικανική απόβαση στα ίδια τα ιαπωνικά νησιά θα ήταν εξαιρετικά αιμοβόρα» -αυτό το επικαλείται ως δικαιολογία για τη χρήση του νέου, τότε, φονικού όπλου.

Όμως αιμοβόρος είναι χαρακτηρισμός προσώπου (σκληρός, απάνθρωπος) ή, κυριολεκτικά, σαρκοφάγων ζώων. Η επίθεση δεν μπορεί να είναι αιμοβόρα, μόνο αιματηρή μπορεί να είναι.

Και πιο κάτω, μιλώντας για τα πυρηνικά όπλα, γράφει: Σήμερα, ωστόσο, [τα πυρηνικά] ανακάμπτουν το διεθνές ενδιαφέρον, εξαιτίας των ρωσικών απειλών για χρήση τους.

Το ρήμα «ανακάμπτω» σημαίνει «ακολουθώ ξανά ανοδική πορεία έπειτα από περίοδο υποχώρησης» και ΔΕΝ είναι μεταβατικό, Δεν μπορούμε να πούμε «η κυβέρνηση ανακάμπτει την οικονομία». Η οικονομία ανακάμπτει. Παρομοίως, τα πυρηνικά δεν «ανακάμπτουν το διεθνές ενδιαφέρον». Ίσως ο κ. Κ. να εννοούσε «προσελκύουν και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον» ή «απασχολούν ξανά την επικαιρότητα» ή κάτι τέτοιο.

Κρίμα που ένας καθηγητής πανεπιστημίου δεν μπορεί να εκφραστεί με ακρίβεια.

Να θαυμάσουμε όμως τη σοφία του ελληνικού λαού, που έστειλε στη Βουλή τον κ. Καιρίδη ώστε να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο κάποιοι καταλληλότεροι! 

Συνεχίστε να διαβάζετε Μεζεδάκια υπό διακριτική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...