Τετάρτη, Απριλίου 26, 2023

Lord Jim -Λόρδος Τζιμ (1965)

Λόρδος Τζιμ

Λόρδος Τζιμ"Πρέπει να ξαναδιαβάσουμε απ` την αρχή ως το τέλος τα παλιότερα βιβλία του Tζόζεφ Κόνραντ , και προπαντός τον Λόρδο Τζιμ. Κι αν μας ρωτήσουν τι θα μείνει από τον Κόνραντ και ποια είναι η θέση του στην παγκόσμια πεζογραφία, θα μας έρθουν στο νου τα βιβλία αυτά, που μιλούν για κάτι πολύ παλιό και απόλυτα αληθινό, που έμενε κρυφό και τώρα έχει αποκαλυφθεί, και τότε ερωτήματα και συγκρίσεις θα φανούν ανώφελα". (Βιρτζίνια Γουλφ). LordJimCover.jpg

Lord Jim (Βοοκ)- Wikipedia


https://pics.filmaffinity.com/Lord_Jim-881105881-large.jpgΣτη Σινική Θάλασσα του 19ου αιώνα ένας αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, που κάποτε φάνηκε δειλός κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια, βοηθώντας τους ντόπιους στον αγώνα τους εναντίον ενός λευκού δουλέμπορου. 

 Ο νεαρός ναυτικός του εμπορικού ναυτικού  Jim (Peter O'Toole) αναλαμβάνει να οδηγήσει  ένα πλοίο στη Μέκκα. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας όμως , το πλήρωμα το σκάει από το πλοίο για να σωθεί και ο Τζιμ πηγαίνει μαζί τους, αφήνοντας τους επιβάτες  στο έλεος του θεού.

  Μια ευκαιρία για λύτρωση  θα του δοθεί  όταν του προσφέρεται μια επικίνδυνη δουλειά: να μεταφέρει μπαρούτι και τουφέκια στον ποταμό σε ένα χωριό που θέλει να διώξει ληστές που το καταδυναστεύουν. 

 Ο Τζιμ αναλαμβάνει την ηγεσία του επικίνδυνου του αγώνα, κερδίζοντας την ευγνωμοσύνη των χωρικών και ξεπλένοντας την προηγούμενη άνανδρη πράξη του.

---------------------

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Μπρουκς

Ηθοποιοί: Πίτερ Ο΄Τουλ , Τζέιμς Μέισον , Ιλάι Γουάλας, Κουρτ Γιούργκενς, Ακίμ Ταμίροφ

Lord Jim (1965) | Movies AnywhereLord Jim (1965 film) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...