Η "πολιορκία" του αρεοπαγίτη και ο διπλός κίνδυνος για την κυβέρνηση…
Γιατί η κυβέρνηση έχει σκυλιάσει με το κόμμα Κασιδιάρη; Και γιατί άφησε τον αποκλεισμό του για την τελευταία στιγμή, κάνοντας, με επιδεικτική ατζαμοσύνη, τη μια γκάφα μετά την άλλη;
Οι απαντήσεις δεν είναι τόσο αυτονόητες όσο φαίνονται. Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτό που προβάλλουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του: για να προστατεύσουν τη δημοκρατία από τους νεοναζί.
Πολύ απλοϊκό για να είναι και αληθινό. Αν ήταν έτσι, γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε όσα έπρεπε για να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Γιατί δεν φρόντισε, μαζί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, να έχει γίνει και σε δεύτερο βαθμό η δίκη της Χρυσής Αυγής και να έχει αποκλειστεί νομιμότατα ο Κασιδιάρης, ενώ τώρα όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται στα όρια του Συντάγματος; Γιατί ο υπουργός Γεραπετρίτης, αντί να συναντά στο παρά πέντε τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Τζανερίκο, που κατάγγειλε απόπειρα δελεασμού του, δεν συνεννοήθηκε εγκαίρως με την ηγεσία του δικαστηρίου, ώστε να έχει διευθετηθεί το θέμα σε ανύποπτο χρόνο και όχι την παραμονή των εκλογών; Γιατί άφηναν ανεξέλεγκτο τον Κασιδιάρη να κάνει εκστρατεία μέσα από τις φυλακές; Γιατί δεν συνεννοήθηκαν εγκαίρως με έγκυρους συνταγματολόγους για το πώς θα φτιάξουν τη διάταξη αποκλεισμού του Κασιδιάρη μια κι έξω, αλλά χρειάστηκαν τρεις παρεμβάσεις, που προδίδουν τουλάχιστον ερασιτεχνισμό;
Η απάντηση σε όλα αυτά έχει δύο σκέλη. Η κυβέρνηση δεν είχε ως προτεραιότητα τον αποκλεισμό των νεοναζί, αλλά την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπιμοτήτων. Όσο οι χρυσαυγίτες έμοιαζαν ξεδοντιασμένοι, μετά την καταδίκη και τη φυλάκισή τους, δεν υπήρχε ανησυχία. Μπορεί και να υπολόγιζαν ότι στις εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε ένα κομμάτι από τους ψηφοφόρους τους. Όμως, όταν είδαν τα ποσοστά του κόμματος Κασιδιάρη να φουσκώνουν και η είσοδός του στη Βουλή να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, άρχισαν να χτυπούν τα καμπανάκια. Αν αυτό συμβεί, ο κίνδυνος για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι διπλός.
Κίνδυνος πρώτος: αν στην επόμενη Βουλή υπάρχουν εφτά κόμματα (τα σημερινά έξι και το κόμμα Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου), τότε η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και της πρωθυπουργικής του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ αμφίβολη έως απίθανη. Η αυτοδυναμία είναι αδύνατη, οι συσχετισμοί αλλάζουν και τα πάντα είναι ανοιχτά.
Κίνδυνος δεύτερος: αν η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής δεν ελέγχεται από τη ΝΔ, τότε ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μπει σε περιπέτειες. Το σκάνδαλο των υποκλοπών όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά μπορεί να διερευνηθεί από την αρχή. Στην παρούσα Βουλή η πλειοψηφία της ΝΔ το «έθαψε», στην επόμενη μια άλλη πλειοψηφία μπορεί να το «αναστήσει». Και τότε η θεωρία του «δεν γνώριζα» μπορεί να μην είναι αρκετή.
Για να αποτραπούν αυτοί οι δύο κίνδυνοι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει όσα κάνει για το κόμμα Κασιδιάρη. Η απόπειρα να «ελεγχθεί» ο αρεοπαγίτης Τζανερίκος φανερώνει την ανησυχία που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκβαση της υπόθεσης. Με την αλλαγή στη σύνθεση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.
Το πιθανότερο πλέον ενδεχόμενο είναι το κόμμα Κασιδιάρη να αποκλειστεί. Όμως, έτσι όπως εξελίχθηκε η όλη υπόθεση, ουδείς είναι σε θέση να πει αν και πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ μπορεί να απαλλαγεί από τον κίνδυνο του έβδομου κόμματος. Όμως, για το βράδυ της 21ης Μαίου ουδεμία άλλη βεβαιότητα υπάρχει. Η αβεβαιότητα και ο φόβος του απρόβλεπτου κυριαρχούν.
ΥΓ: Να υποθέσουμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος διάβασε την καταγγελία του συναδέλφου του κ. Τζανερίκου ότι έγινε απόπειρα «επηρεασμού» του μέσω της προσφοράς θέσεων(αλλιώς λέγεται «εξαγορά»…) και θα τον καλέσει να την επιβεβαιώσει; Ή δεν τρέχει τίποτα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου