Κυριακή, Απριλίου 23, 2023

Η Ερευνητική Κοινότητα "Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη" και το θαυμαστό της έργο για τον "φωτισμό" της ιστορίας της πόλης

 https://scontent.fskg4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/309263681_465862365588407_2247599806470749141_n.jpg?stp=dst-jpg_p640x640&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=e3f864&_nc_ohc=1Fy5DA6lzEsAX87WSYV&_nc_ht=scontent.fskg4-1.fna&oh=00_AfDJq27oKGMvyInH9dgqZiY04CQGHHh8FsaUg5R-0EAyjA&oe=6449B305

Η Κοινότητα Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη

H σελίδα saloni.ca είναι συμπληρωματική της Κοινότητας του

Θεσσαλονίκη χαμένη πόλη - Facebook (ΘΧΠ).

Περιεχόμενα

1. Η Κοινότητα ΘΧΠ 2. Ο χάρτης 3. Αρχική σελίδα του saloni.ca 4. Οι άδειες 5. Επικοινωνία

1. Η Κοινότητα ΘΧΠ

Ο ιστότοπος αυτός δημοσιοποιεί τα συμπεράσματα από έρευνες ατομικές αλλά και ομαδικές, πάνω σε ζητήματα που αφορούν μονοθεματικά την παλιά Θεσσαλονίκη και άρχισε τη δημόσια παρέμβασή της τον Μάιο του 2017. Με καθημερινή -κατά το δυνατόν- παρουσία, επιδιώκει να φωτίσει το χαμένο παρελθόν της πόλης μέσα από τη δημοσίευση ερευνών και την αναγνώριση και εντοπισμό φωτογραφιών.

Η γνώση και η αποκάλυψη της χαμένης πόλης, των χαμένων όψεών της είναι, φυσικά, μια υπόθεση συλλογική. Στην προσπάθειά μας να συνοψίσουμε ουσιαστικά αυτή τη γνώση, πέρα από το πρωτότυπο υλικό που χρησιμοποιούμε, δανειζόμαστε φωτογραφίες από εργασίες και βιβλία, καθώς και από αναρτήσεις άλλων διαδικτυακών ομάδων ανάλογης θεματικής, με αναφορά προέλευσης.

Οι βασικοί συντελεστές αυτής της προσπάθειας είναι, με αλφαβητική σειρά, οι:

Σπύρος Αλευρόπουλος, Στάθης Ασλανίδης (Efstathios Aslanidis), Μαρίνα Δημητρά (Mara Nikopoulou), Νίκανδρος Καστανίδης (Nikandros Kastanidis), Ian Kehoe, Δαυίδ Μπράβος (David Bravos), Bernard Maurice, Θόδωρος Νάτσινας (Theodoros Natsinas), Αλέξανδρος Σαββόπουλος (Alexander Savopoulos).

Τη σελίδα, το στήσιμό της καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες του χάρτη επιμελήθηκε ο Πάνος Αλευρόπουλος (Panos Alevropoulos).

2. Ο χάρτης

Ο χάρτης της πόλης με φωτογραφίες και παραπομπές στις σχετικές αναρτήσεις φιλοδοξεί να είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε, και συνεχίζει, ως διαδραστικό αρχείο pdf -αναρτημένο στην σελίδα του Facebook- αλλά τώρα πια χρησιμοποιούμε και τη νέα δυνατότητα του αναλυτικού χάρτη της πόλης με δείκτες, οι οποίοι ανοίγουν με ενδεικτικές φωτογραφίες, και χρονικά/θεματικά φίλτρα που θα εμπλουτίζονται. Οδηγίες για την χρήση του χάρτη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επιλέξαμε ως υπόβαθρο το OpenStreetMap, έναν χάρτη ανοιχτού κώδικα, επειδή πιστεύουμε ότι το ελεύθερο λογισμικό, αυτό που βασίζεται στη συλλογική, παγκόσμια συνεισφορά, ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα της δουλειάς μας.

3. Αρχική σελίδα του saloni.ca

Η σελίδα saloni.ca ανοίγει με τον  Σύγχρονο Διαδραστικό  Χάρτη της Πόλης  . 

Στο μενού κάτω, υπάρχουν σύνδεσμοι για τις πιο πρόσφατες Αναρτήσεις, για το Αρχείο που περιέχει αριθμημένες όλες τις αναρτήσεις από την ημέρα της ίδρυσής μας, καθώς και για τη σελίδα πληροφοριών που διαβάζετε τώρα. 

________________________________ 

ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

Μπαίνοντας στο Καπάνι από την Βλάλη


1. Κατοχή
Η αρχή της στεγασμένης Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς. Στην αρχή της Χαλκέων, στο Καπάνι.


Φωτογραφία συλλογής Μήτου.

Από εδώ:
https://archive.saloni.ca/499

2. Ο αρχιτέκτονας Συμεών Δ. Μυλωνάς και τα κτίριά του


Το μέγαρο Ερμείον (έργο του Σ.Δ. Μυλωνά σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Α. Γιωτόπουλο, 1925), στην Βενιζέλου 23.


Από εδώ:
https://archive.saloni.ca/903
__________________________________

Καθώς στον χάρτη δεν περιλαμβάνονται παρά μόνον οι αναρτήσεις που μπορούν να τοποθετηθούν με εικόνα στην παλιότερη και νεότερη ρυμοτομία της πόλης, οι υπόλοιπες που αφορούν πρόσωπα, χάρτες, εκδηλώσεις κλπ. μπορούν να αναζητηθούν στο Αρχείο μας με κάποια λέξη που να αντιστοιχεί στον τίτλο της ανάρτησης. Π.χ. αν θέλουμε να αναζητήσουμε τη λέξη «χάρτης» κάνουμε κανονικά αναζήτηση με Control + F και θα βρεθούν αυτά τα αποτελέσματα:

4. Οι άδειες

Σε όλες τις αναρτήσεις, αναγράφεται το πλαίσιο διαμοιρασμού τους (CC BY-NC-SA 4.0) που σημαίνει: Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει υλικό από τη σελίδα μας, θα πρέπει να αναφέρει τον δημιουργό, να αναφέρει τις όποιες αλλαγές και να το δημοσιεύσει με παρόμοιο τρόπο -δηλαδή, με τις ίδιες άδειες, όπως και στο πρωτότυπο.

Η εμπορική χρήση γενικά δεν επιτρέπεται, παρά μόνον εφόσον έρθει σε επαφή με τον συντάκτη του άρθρου, επικοινωνώντας στο email της ΘΧΠ.

Για τις φωτογραφίες ισχύουν οι γνωστοί κανόνες που υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Η χρήση τους γίνεται με την άδεια αλλά και την ανοχή αυτών που τις ανάρτησαν, κατά κανόνα χωρίς επεμβάσεις και αλλοιώσεις. Εφόσον κάποιος δεν επιθυμεί να συμπεριληφθεί φωτογραφία της οποίας έχει τα δικαιώματα ή είναι κάτοχος, παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μας.

5. Επικοινωνία με τη ΘΧΠ

α. Mπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με το email της σελίδας:

β. Αν θέλετε να σχολιάσετε δημόσια, μπορείτε να το κάνετε στην σελίδα της κοινότητας Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη στο Facebook -και πιο συγκεκριμένα εδώ. Σε περίπτωση που θέλετε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένο άρθρο, παρακαλούμε να δίνετε στο σχόλιό σας το link της ανάρτησης (ή να γράφετε τον αριθμό της, που μπορείτε να πάρετε από το Αρχείο).

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία πρέπει να κάνετε -δωρεάν- εγγραφή με το mail σας. Δηλαδή να κάνετε sign up ή, αν είστε ήδη μέλος, log in. Αναλυτικότερες οδηγίες χρήσης του hypothesis μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το παρελθόν της πόλης μας γίνεται παρόν και σας περιμένει.

Καλές διαδρομές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...